menu

Hier kun je zien welke berichten Knisper als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Blackout: Morgen Ist Es zu Spät - Marc Elsberg (2012)

Alternatieve titel: Black-out: Morgen Is Het te Laat

3,5
Vaste kost voor crisisspecialisten, al begint het boek wat te slepen bij de zoveelste 'narrow escape'.

Det Som är Mitt - Anne Holt (2001)

Alternatieve titel: Je Verdiende Loon

3,0
Goed begin, maar gaat uiteindelijk als een nachtkaars uit.

Dio Ti Guarda, Un - Sandro Veronesi (2016)

Alternatieve titel: Een God Waakt over Je

3,0
Columns en korte (waargebeurde) verhalen die al eerder zijn verschenen. Het duurt even om in het boek te komen, omdat er in de vertaling veel verloren gaat van de Italiaanse cultuur en de bijbehorende, lovende omschrijvingen. Tenminste, dat denk ik. Daarnaast moet je de sporters wel kennen. Maar vooral de stukken over Federer, Jordan en co. zijn meer dan prima.

Eilandenruzie, De - Jozua Douglas (2018)

Alternatieve titel: Costa Banana 5

3,0
Best een aardig kinderboekenweekgeschenk, maar uiteraard blijft het dun - zowel qua omvang als qua verhaal.

Erken Mij - Esther Verhoef (2009)

3,5
Fianosther schreef:
Ten derde, vind ik het jammer dat zo geforceerd gebruik wordt gemaakt van dingen die vandaag de dag 'hip' zijn (Het gebruik van een site van Hyves komt bijvoorbeeld heel even aan bod). Het lijkt bijna wel of de schrijfster even wil laten zien dat ze zich wel degelijk bewust is van dit soort hippe nieuwe dingen. Dat had van mij niet gehoeven, het komt geforceerd over.
Het lijkt me toch dat voor een hoofdpersoon die in de datingscene zit en er 'los-vast'-contacten op na houdt het toch logisch is om iets als Hyves te gebruiken om contact te onderhouden met de mensen die ze hiervan kent. Wat daar overdreven hip aan is, ontgaat me volledig.

Ik vind het boek inderdaad lekker weglezen, aardig geschreven en een interessant verhaaltje. Voor een pagina of 90 verwacht ik ook niet meer.

Garou - Leonie Swann (2010)

4,0
Gaat verder op het succes van z'n voorganger, maar heeft gelukkig weer een reeks aan nieuwe ideeen en omstandigheden (en geiten). Daardoor eigenlijk weer net zo fris en interessant. Aanrader!

Germania: A Personal History of Germans Ancient and Modern - Simon Winder (2010)

Alternatieve titel: Germania: Een Persoonlijke Geschiedenis van het Oude en het Huidige Duitsland

3,5
Leuk boek over de typische Duitse culturele tradities, die vaak ontstaan zijn in de tijd van de Germanen en zich uitstrekken over allerlei gekke musea, bossen, kastelen e.d. De aandacht ligt op de periode voor de Tweede Wereldoorlog en wat men hiervan vandaag de dag nog terugziet. Een aanrader!

Giro d'Italia: The Story of the World's Most Beautiful Bike Race - Colin O'Brien (2017)

3,5
In de Nederlandse editie staat Tom Dumoulin groot op de cover. Dat verkoopt natuurlijk. Maar de verhalen over Gino Bartali, Fausto Coppi, Marco Pantani en co. zijn de grote dragers van dit boek. Erg interessant.

Grovmaskiga Nätet, Det - Håkan Nesser (1993)

Alternatieve titel: Het Grofmazige Net

3,5
Prima detective met vooral leuke beschrijvingen van de vaak behoorlijk sarcastische personages. Ben verder geen kenner van het genre, maar volgens kan Nesser er behoorlijk wat van.

Hashiru Koto Nitsuite Kataru Toki ni Boku no Kataru Koto - Haruki Murakami (2008)

Alternatieve titel: Waarover Ik Praat als Ik over Hardlopen Praat

4,0
Voor mij als hardloper (in tegenstelling tot de andere gebruikers blijkbaar) wel geschikt. Wel merkwaardig om dit boek af te rekenen op een feit, dat het onderwerp je niet aanstaat. Dit is geen biografie, Murakami schrijft zelfs dat hij dat absoluut niet wil. Dus ja, een boek over het hardlopen, beetje merkwaardig om het ook anders te beoordelen.

Verder goed boek, moet zeer herkenbaar zijn voor de mensen, die nog langere afstanden lopen dan ik doe.

Herr Lehmann - Sven Regener (2001)

Alternatieve titel: Meneer Lehmann

4,5
Fantastisch boek. Ongelofelijk humoristisch en tragisch tegelijkertijd. Herr Lehmann denkt eigenlijk gewoon veel te veel over dingen na, waardoor alles wat hij onderneemt zoveel moeilijker wordt dan dat het hoeft te zijn. Aan de andere kant is hij juist weer 'erfrischend simpel'. Gewoon erg fijn om de momenten vanuit zijn perspectief te kijken, waar sympathie wordt opgewekt en ook enorm veel emotie wordt opgeroepen. Eigenlijk van begin tot eind een topwerk!

Hohe Haus: Ein Jahr im Parlament, Das - Roger Willemsen (2014)

2,5
Interessant concept, maar Roger Willemsen heeft zo'n duidelijk politieke mening, dat het haast een opsomming wordt van alles wat er mis is met anderen partij dan Die Linke. En Die Linke krijgt haast goddelijke proporties aangemeten.

House of Cards - Michael Dobbs (1989)

Alternatieve titel: Kaartenhuis

3,5
Sterk boek, maar het einde is nogal potsierlijk. Jammer, had het boek ook niet nodig.

Luther: The Calling - Neil Cross (2011)

Alternatieve titel: Luther: De Roeping

4,0
Interessante thriller. Gebaseerd op een tv-serie. Daardoor zou je haast verwachten, dat ze makkelijk geld wilde verdienen, maar het boek is goed opgebouwd en heeft een soort pessimistisch realisme dat erg fris aanvoelt en toch niet overheerst.

Min Kamp. Andre Bok - Karl Ove Knausgård (2009)

Alternatieve titel: Liefde: Mijn Strijd 2

4,0
Erg sterk boek. Vond vooral de nieuwe familieconstellatie en de sfeer in Stockholm erg sterk neergezet. Het stuk waar Karl Ove en zijn dochter Vanja op een verjaardag zijn, is van het hoogst mogelijke niveau.

Muminpappans Memoarer - Tove Jansson (1950)

Alternatieve titel: De Heldendaden van Papamoem

3,5
Leuk en origineel boek. Het is wel even inkomen, maar de avonturen van de verschillende personages worden steeds hilarischer en dolkomischer. Ben benieuwd naar de andere Moemin-boeken.

No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State - Glenn Greenwald (2014)

Alternatieve titel: De Afluisterstaat

3,5
Inderdaad is erg duidelijk dat dit boek met grote spoed is geschreven. Deels in ieder geval. Het eerste deel van het boek gaat om Edward Snowden en de totstandkoming van hun samenwerking. Dat is erg slecht geschreven en nogal oninteressant. Ook taalkundig duidelijk minder dan de rest van het boek. Het tweede deel gaat in op de NSA-documenten zelf. Hoewel ik nooit geshockeerd ben geweest van het onderwerp, was dit wel erg interessant. Vooral ook de manier waarop er wordt gecommuniceerd en ook de economische spionage. Het derde is het beste. Als ik het goed begrijp, is Glenn Greewald al jaren met dit onderwerp bezig. De laatste 100 pagina's zijn een vurige betoog waarin hij zijn kennis van de laatste jaren uiteenzet. Voor dit stuk maakt zijn haast ook niet uit. Het is overtuigend en van een andere kwaliteit dan de rest van het boek. Het positieve overheerst zodoende.

Nudge - Richard H. Thaler en Cass R. Sunstein (2008)

3,5
Interessant boek over het structureren van keuzemogelijkheden. In hoeverre is het wenselijk om de standaardmogelijkheid vorm te geven en op die manier de mensen een duwtje in de juiste richting te geven?

Praktisch heel handig, sommige voorbeelden over het privatiseren van het huwelijk dan weer iets te overdreven. Maar zeker de moeite waard.

Rot - Uwe Timm (2001)

Alternatieve titel: Rood

3,5
Sterk geschreven, maar helaas blijft de climax uit.

Sie Kennen Dich! Sie Haben Dich! Sie Steuern Dich!: Die Wahre Macht der Datensammler - Markus Morgenroth (2014)

1,0
Een interessant onderwerp, maar het boek is enorm belerend en de sensatiezucht spat er vanaf. Jammer, want de potentie is groot, want de nadelige gevolgen van mensen die denken dat data 100% voorspelt zijn heel behoorlijk.

Weit über das Land - Peter Stamm (2016)

Alternatieve titel: In Geen Velden of Wegen

3,0
Leest lekker weg, maar is wel erg kort en bekijft niet.

Wij Zijn, Maar Wij Zijn Niet Geschift. De Schietpartij van Columbine - Tim Krabbé (2012)

3,5
Interessant boek, maar het blijft inderdaad toch wel een geprinte versie van wat users op zo'n Columbine-forum als theoriën posten. Want enkele aannames zijn toch zeer persoonlijk. Maar toch met interesse gelezen.