menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van psyche. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Eus - Özcan Akyol (2012) 2,5

13 februari 2022, 11:39 uur

(reactie op ander bericht)



Ik heb Eus gelezen, in het begin heb ik me inderdaad met deze semi-autobiografische 'schelmen' roman geamuseerd. Als de kleine hoofdpersoon samen met vader en broertje een 'Foster Parents Plan' collectebus verbouwt, ze deze roze verven en een nieuw goed doel bedenken. Er volgt een discussietje tussen de broertjes, over HIV en Aids. HIV is een ziekte, Aids een goed doel. Ze schrijven 'Eets' op de roze bus en gaan ermee collecteren
Voor mij persoonlijk valt dit nog wel onder de noemer schelmenroman; mag niet, toch grappig.
Gaandeweg het boek wordt het verhaal minder grappig, rauw. Ik lees over een ontheemde jongen, met een grote bek om het zo maar te noemen en af en toe een klein hart. Kan ook nog maar het is allemaal oppervlakkig wat mij betreft.

Net zoals lowieke aangeeft, vind ik de kreten op de achterflap verbazingwekkend. Inderdaad, ik heb nog nooit een boek in deze stijl gelezen. Ik vind het grove taalgebruik letterlijk teveel van het goede, dat had wel meer gedoseerd mogen worden. Langzaamaan sleepte het verhaal voor mij zich voort en voort: nu weet ik het wel ... Er zit weliswaar beweging in, maar veel van hetzelfde, soms in net andere woorden. En ook dat is voor mij teveel. Want hoezo moet een 'lantarenpaal' een regel verder ineens 'de lichtbron' heten? Daar variëren met woorden is storend, het leidt me af. Juist ook omdat het niet 'past' bij het personage.
Ik weet niet goed wat ik precies mis, in het op zich interessante gegeven over hoe afglijden naar serieuze criminaliteit en hoe in deze wereld stand te houden. De hoofdpersoon is een slimme jongen, die door zijn docente naar een lagere opleiding wordt gestuurd omdat hij 'Turk' is en zich vast niet zal thuis voelen tussen de kinderen op vwo niveau. Want dat was het niveau dat zijn schoolscores uitwezen. Dat daar dan een halve pagina op 'gescholden' wordt is tot daaraan toe. Maar ik mis een kantelpunt in het leven van deze jongen, van zuipen, neuken, stelen naar ...; meer dan die enkele regels aan het eind van het boek.
Samenvattend was meer diepgang voor mij dus op zijn plaats geweest, die van meer nadenken en overpeinzen getuigen ... Zoals ik ook de columns van de auteur ken. Die lees ik wel graag.

Nu helaas 2,5*

» details   » naar bericht  » reageer