menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van psyche. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Becoming - Michelle Obama (2018) 4,0

Alternatieve titel: Mijn Verhaal, 29 juni 2020, 18:29 uur

Je kunt leven in de wereld zoals die is, maar je kunt tegelijkertijd werken aan het scheppen van een wereld zoals die moet zijn

schrijft Michelle Obama ruim 20 pagina’s voor het epiloog van haar autobiografie ‘Becoming’. De weinig originele alternatieve Nederlandse titel ‘Mijn verhaal’ dekt de titel van de inhoud, in chronoligische volgorde beschrijft MO haar leven vanaf haar wieg in zuid Chicago tot aan de inauguratie-ceremonie van Donald Trump. MO’s toon over de (echtgenote van de) Republikeinse president Bush voorganger van haar echtgenoot, de Democratische president Barack Obama, is heel anders dan haar toon met betrekking tot de opvolger van Obama, de Republikeinse Trump.

Laat ik beginnen met de vorm van ‘Becoming’, een moeilijk in éen woord te vertalen titel van dit boek. MO bedoelt het niet als een doel een bepaald iets te willen worden, ze bedoelt het als een voorwaartse beweging, een manier om constant naar een beter zelf te streven; een reis die nooit ten einde komt.
In die zin past de chronologische vorm prima al is de inhoud op deze manier enerzijds hier en daar minder spannend, anderzijds wil ik toch verder lezen. Steeds denk ik, wie had ooit gedacht dat dit meisje op een zeker moment First Lady van de Verenigde Staten zou worden?

En toch was er zeker ambitie, gedreven door de vraag ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Wat in geen enkel opzicht had te maken met de liefde van haar ouders of grote broer, die liefde was er zonder meer; zoals ik het lees, had het impliciet en expliciet te maken met ras en kleur. MO beschrijft met name haar omgeving, haar kleurrijke familie en ja, ja (ik hoor hier en daar al gezucht), hoe slavernij nog steeds in het leven van sommige familieleden doorspeelde. Bijvoorbeeld in het leven van haar geliefde doch boze grootvader.
Als meisje wilde MO wel degelijk iets bereiken, met name een briljant afgeronde studie, een meer dan goede baan en zeker ook een mooie auto voor de deur.
En dan ontmoet ze in een respectabele functie de stagiair Barack Obama. Allesbehalve de perfectionistische afvinker die zij zelf was, en soms nog is; MO vertelt dat niet alleen hij maar bijvoorbeeld ogenschijnlijk flierefluitende studiegenoten eveneens verandering brachten in haar leven, een ingrijpende gebeurtenis of levensvisie die bij deze studiegenoten horen.

MO beschrijft voorts de eerste stappen van haar man in de politiek, op eerlijke wijze haar langdurende moeite met de consequenties van keuzes, ook al werd ze hierbij betrokken en zei ze uiteindelijk ‘ja’.
Ze beschrijft ook, vind ik, indringend haar zoektocht om haar rol als First Lady zin te geven, zonder over te komen als de boze zwarte vrouw zoals ze tijdens de voorverkiezingen werd afgeschilderd. Hillary Clinton vertelde haar de do’s en don’ts, wilde ze iets bereiken als echtgenote van, zonder direct met de grond gelijk gemaakt te worden.

Ik denk dat het MO is gelukt. Het is haar gelukt eigen stappen te ondernemen t.b.v. o.a. gezondheid van kinderen, strijd tegen jeugd obesitas, jeugd in achterstands posities, veelal zwart; en wereldwijd het belang van onderwijs om verder te komen, om voorwaarts te participeren.

Hierbij heeft ze geleerd: niet teveel ineens binnen éen of twee ambtstermijnen willen, veranderingen duren soms jaren langer of mensenlevens ... Dit leerde ze van haar ontmoeting met Mandela, niet zozeer in woorden tijdens een diepgaand gesprek, Mandela was toen al ziek en over de negentig. Ze leerde het door na te denken over zijn leven. Door bij hem te zijn.
Ik zeg, deze getalenteerde vrouw is in staat belangrijke zaken te bewerkstelligen, ze is ook in staat tot zelfreflectie. Consistent oprecht, zichzelf niet sparend of te kort doend en waar mogelijk in die positie eerlijk. Waar, voor mijn part m.i. subjectief, niet iedereen nog dichterbij de positie van President van de USA toe in staat is. Ik heb heimwee. Ik hoop heel erg dat het tij weer keert.

Literair gezien misschien geen meesterwerk, inhoudelijk doet ‘Becoming’ voor mij ertoe 4*

» details   » naar bericht  » reageer