menu

Hier kun je zien welke berichten Abeltjuh 25 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Clan of the Cave Bear, The - Jean M. Auel (1980)

Alternatieve titel: De Stam van de Holebeer

3,5
Was zeer benieuwd naar dit werk, deels door het de originaliteit van de prehistorie, deels door de hoge notering op deze site. Conclusie: Een dikke pil die echter wel de moeite waard is.

Het boek is leerzaam en hoewel het suggestief is denk ik dat er redelijk in geslaagd is om een accurate beschrijving te geven van die tijd. Dat gegeven heeft me door de eerste 200 bladzijdes heen gejaagd. Daarna vervalt Auel wel in veel van hetzelfde. Toch was het geen straf om dit boek uit te lezen door de talloze omschrijvingen van het landschap en de interessante 'menselijke' omgang van die tijd. Ik denk wel dat ik dit boek nog een hogere waardering zou geven als ik iets jonger was geweest. De ideale leeftijd om dit boek te lezen is rond de 16 denk ik. Wellicht dat dat de reden is dat de generatie van mijn ouders (50-60) jaar zo lyrisch is over dit werk, zonder daarbij natuurlijk andere liefhebbers tekort te doen. Maar die generatie is wel opgegroeid met dit boek. Tot slot wil ik wel Auel aanprijzen, het getuigt van lef, doorzettingsvermogen en originaliteit om buiten gevestigde kaders te denken en zo een boek te schrijven.

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)

2,5
Joe Speedboot

Wieringa heeft onmiskenbaar talent. Het boek kent rake metaforen te over en op accurate wijze worden de downsides van het dorpse bestaan uiteengezet. Maar wat kostte het me een moeite om door de eerste 100 pagina's van dit boek heen te komen... Voor mij is het hele boek simpelweg niet boeiend genoeg, zowel de personages als het algehele verhaal. Kolderiek.

Het enige waarvan ik heb kunnen genieten zijn de omschrijvingen van een typisch Nederlands achterblijvend dorp.

2,5*

Solitudine dei Numeri Primi, La - Paolo Giordano (2008)

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van de Priemgetallen

3,5
Louter tragiek in dit boek.

We weten echter allemaal dat dat wel een mooi boek op kan leveren. Toch blijft Giordano vaak op de het oppervlak in zijn beschrijvingen. Hij probeert je strot vast te pakken maar drukt niet door. Daarbij zou iets meer zelfreflectie de hoofdrolspelers goed toen. Natuurlijk, ze zijn getekend voor het leven, maar ze gaan ook vrij deterministisch door het leven, alsof hun eerdere trauma's hun gehele vrije wil hebben ontnomen. Desalniettemin heb ik het in een paar dagen uitgelezen. Die vlugge schrijfstijl heeft zo zijn voordelen. Hem wil ik overigens ook niet tekort doen. Zijn beschrijvingen van personages zijn doordacht en ook maakt hij rake vergelijkingen.

Ruim voldoende.

Welt von Gestern: Erinnerungen eines Europäers, Die - Stefan Zweig (1942)

Alternatieve titel: De Wereld van Gisteren: Herinneringen van een Europeaan

4,0
Schitterende Zeit-autobiografie over de roerige jaren 1890-1940 door een joodse Europese humanist. Zweig uit een lofrede op de culturele prestaties van die tijd, maar nog beter zijn de beschrijvingen van de onderliggende spanningen en conflicten. De portretten van al zijn vrienden in de artistieke elite zijn soms wat overgedienstig, maar niettemin zeer interessant. Deze man stond letterlijk in contact met iedereen die er toe deed: Rathenau, Freud, Strauss, Rolland, noem maar op. Literair gezien vind ik het vaak fraai, maar het overmatige gebruik van hyperbolen komen een beetje overdreven over.

Zijn oprechte begaanheid met het Europese lot, en het zowel tragische collectieve als persoonlijke lot maken dit een must-read voor iedereen de geïnteresseerd is in het belle époque, de Eerste Wereldoorlog en het interbellum.