menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Zahlenteufel, Der - Hans Magnus Enzensberger (1997)

Alternatieve titel: De Telduivel

4,5
Een leuk en vaak grappig boek dat heel vlot leest en op geen enkel moment saai of technisch wordt (het leest als een groot verhaal, waarin weliswaar een hoop wiskunde uitgelegd wordt, maar op een heel aangename en boeiende manier). Geschikt voor kinderen van een jaar of 12, vooral omdat Enzensberger een hoop termen verbasterd heeft tot kindertaal, en eens je wat wiskunde op school hebt gekregen komt dat wel vrij kinderachtig over (ipv 'faculteit' wordt bijvoorbeeld consequent gesproken over 'wamm!', dat is uiteraard leuk, maar toch een beetje vreemd )

Het is, meer nog de De Wereld van Sofie, een van de weinig jeugdboeken die erin slagen om educatief te zijn, zonder een moment die schijn op te wekken. Ik ben als wiskundeliefhebber misschien niet de beste bron daarvoor (uiteraard vond ik het een geweldig boek, ik was op die leeftijd amper met iets anders bezig dan met wiskunde ), maar ik denk dat het zijn slogan 'een hoofdkussenboek voor al wie bang is van wiskunde' toch waar kan maken. Bewijs daarvoor is dat het uitgeroepen is tot een van de zeven beste Duitse kinderboeken van het jaar, en ook daarnaast een hoop prijzen heeft gekregen.

Zaira - Catalin Dorian Florescu (2008)

3,5
Boeiend boek van een interessante schrijver die prijzen blijft verzamelen, maar bij ons niet echt bekend is. Florescu is in Roemenië geboren, maar al snel via de VSA naar Zwitserland verhuisd waar hij als schrijver (in het Duits) zijn boterham verdient. Al zijn boeken draaien rond het thema van de Roemeense exodus: Roemeense personages die hun land verlaten maar er toch geen afscheid van kunnen nemen - net als Florescu zelf dus. Hij bezoekt zijn heimat ook zelf nog regelmatig, en verzamelt er de verhalen waaruit hij zijn boeken componeert.

Zaira is een boeiend boek vol leuke personages - een tragisch verhaal, maar zonder al te veel psychologisch gewicht. De vertelstijl heeft iets magisch realistisch, een beetje zoals in de boeken van Alessandro Baricco: personages hebben allemaal hun vreemde kantjes, maar ze zijn consequent geloofwaardig en fascinerend. Dat Zairi niet het niveau van Baricco's boeken haalt, heeft wat mij betreft te maken met de wisselende kwaliteit van de delen in dit boek: de eerste delen in Roemenië zijn prachtig, maar in Amerika raakt de rode draad van het verhaal een beetje kwijt. Het blijft mooi om lezen, maar het is moeilijk om Zaira te blijven herkennen. Dat Florescu wat moeite heeft om geloofwaardig alle eindjes terug samen te knopen aan het einde (en daar ook een aantal onnodige kunstgrepen voor gebruikt), maakt dat het boek uiteindelijk niet zo enorm overtuigt. Maar het is wel een goede leeservaring, die een boeiende inkijk geeft in heel verschillende werelden: het aristocratische Roemeense platteland van het interbellum, de opkomst van het communisme in de Roemeense steden en het moeilijke bestaan in de door crisis geteisterde Amerikaanse steden van de jaren 70 en 80. Toch een aanrader!

Zeeën van Tijd - Tonke Dragt (1992)

Alternatieve titel: Aan de Andere Kant van de Deur

5,0
Een oneindig fascinerend verhaal dat ik heel dringend nog eens opnieuw moet lezen. Tonke Dragt is altijd een van mijn lievelingsschrijfsters geweest, en dit is zonder twijfel haar beste boek. Zeggen waar het over gaat is vrij lastig, maar de synopsis hierboven geeft een mooi beeld: Otto, de hoofdpersoon, komt terecht aan de andere kant van de deur. Niet in de zoveelste fantasywereld, maar in een wonderbaarlijk universum vol filosofische en mysterieuze elementen (en nee, dat is niet hetzelfde, als je het boek kent weet je wel wat ik bedoel. Niets tegen fantasy, maar deze wereld heeft er totaal niks mee te maken) Een erg raar boek is het wel, temeer omdat er geregeld wordt verwezen naar dingen die zogezegd in het vervolg uitgelegd zouden worden, een vervolg dat nog steeds niet uitgekomen is (maar het schijnt dat het nu wel ongeveer zover is, ik ben enorm benieuwd).