menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Watership Down - Richard Adams (1972)

Alternatieve titel: Waterschapsheuvel

4,5
Het blijft grappig dat een boek over konijnen zo spannend, aangrijpend en groots kan zijn, maar dit is een geweldig epos, met ijzersterke personages (echt waar!) en huiveringwekkende gebeurtenissen. Over konijnen, dus.

Wij en Ik - Saskia De Coster (2013)

2,5
Vlot lezend boek met een interessant thema, maar weinig boeiend noch overtuigend uitgewerkt. De personages zou je misschien wel kunnen tegenkomen in een dure Vlaamse verkaveling, maar dat neemt niet weg dat ze wel heel gemakkelijk worden getypeerd. Naarmate het boek vordert, krijgen ze wel enige (interessante) diepgang, maar dat wordt op het einde weer weggevaagd, zonde. Het verhaal zelf stelt weinig voor, alles hangt van de personages af - vandaar dus mijn nipt voldoende. Een nogal zoutloos boek, dat wel ontspannend wegleest en hier en daar een vraag durft oproepen, maar verder dan dat gaat het niet. Vlaanderen zou dit soort romans moeten ontgroeien, kliche klaagzangen over de afgestomptheid en kleinburgerlijkheid van de Vlaming vind ik al even afgezaagd als de talloze romans over de marginale dorps- en plattelandsbewoners. Diepzinnige gedachten of mooie formuleringen vind je in dit boek niet terug, veel fantasie evenmin - waarom het boek dan gelezen dient te worden, weet ik niet. Om de werkelijkheid in twee dimensies beschreven te zien, lees ik wel de krant... Maar ik heb me niet verveeld, en de nevenpersonages hebben me wel geamuseerd. Dus een 2,5 - herexamens net vermeden, maar volgend jaar toch een serieus tandje bijsteken!

Wilde Reise durch die Nacht - Walter Moers (2001)

4,0
Alweer een heel mooi boekje van Walter Moers, deze keer klassieker qua opzet, al is dat uiteindelijk toch weer schijn.
De hoofdpersoon is een jonge incarnatie van de beroemde 19e eeuwse tekenaar Gustave Doré, en het boek is opgebouwd rond etsen die hij gemaakt heeft voor onder andere Don Quichote, de bijbel en The Raven, en het verhaal is zo geconstrueerd dat de tekeningen er perfect in passen, ook al zijn ze eigenlijk voor andere verhalen gemaakt. Daarnaast is het boek ook op zich een wandeling door de wereldliteratuur, omdat veel situaties al dan niet direct refereren aan beroemde passages of typische elementen van andere boeken. En los daarvan blijft het ook een spannend, grappig en fantasievol avonturenverhaal, met prachtige illustraties . Zoals de Sonntagszeitung geciteerd wordt op de achterkant:
De Wilde Reise durch die Nacht is science-fiction, kinderboek en volwassenliteratuur in een, het is een kleine filosofiegeschiedenis, een lichtvoetige wandeling door de wereldliteratuur. Een geweldig boek.

Voor zover ik weet niet in het Nederlands vertaald, maar met een minimum aan Duitskennis gemakkelijk te volgen.

World according to Garp, The - John Irving (1978)

Alternatieve titel: De Wereld volgens Garp

4,5
Een geweldig boek . Vlot geschreven, érg grappig en met onvergetelijke personages. Irving doet vaak hetzelfde in zijn boeken, maar dit boek heb ik eerst gelezen, dus dat stoorde me toen allerminst.