menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Verdriet van België, Het - Hugo Claus (1983)

4,5
Inderdaad een meesterwerk, dit boek. Het is zo typisch Belgisch allemaal, zo fantastisch beschreven, zo realistisch en tegelijk zo absurd Mijn eerste kennismaking met een boek van Claus trouwens, tot nu toe had ik enkel nog maar toneelversies gezien van zijn werk - het smaakt absoluut naar meer!

Verhaal van Bobbel Die in een Bakfiets Woonde en Rijk Wilde Worden, Het - Joke van Leeuwen (1987)

4,5
Nog een van die héérlijke boeken die Joke van Leeuwen op haar naam heeft staan. Ze is ongeveer mijn lievelingsschrijfster denk ik .
Dit boekje is wat langer geleden dat ik het nog eens gelezen heb, maar gewoon al de omgeving waarin alles zich afspeelt, de personages, de fantasie en de allesovertreffende logica van de kindergeest daar doorheen, dat is absoluut geweldig. Voor minder dan 5 sterren ga ik niet .

Verhalen van de Tweelingbroers - Tonke Dragt (1961)

Alternatieve titel: De Goudsmid en de Meesterdief

4,0
Heel leuk debuut van Tonke Dragt. Vrij simpel soms, maar juist daardoor des te charmant. Het boek is een doorlopend verhaal, maar het bevat twaalf 'avonturen', die haast allemaal spannend, origineel en soms voor een kinderboek van een opvallend intellectueel niveau zijn. Ik was er vroeger in ieder geval verzot op, en ook nu blijft het een erg aangenaam boek om wat in te grasduinen.

Vernon God Little - DBC Pierre (2003)

4,0
Het is een raar boek, maar zeker de moeite. In het begin stak het me wat tegen, omdat het me een krampachtige imitatie leek van Catcher in the Rye, maar het is zo consequent geschreven, soms onweerstaanbaar grappig, en in al zijn naiviteit toch een geweldige spiegel voor de samenleving, heb ik achteraf moeten toegeven. Het lijkt allemaal te typisch, wel grappig maar te karikaturaal om echt inhoud te hebben, maar dat klopt helemaal niet, de karikatuur zelf is evengoed een parodie. En als je het vanuit die hoek bekijkt, is het een fantastisch knap boek. Én het blijft ook voortdurend heel grappig, dat is ook mooi meegenomen .

Vielleicht Esther - Katja Petrowskaja (2014)

Alternatieve titel: Misschien Esther

3,0
Erg mooi geschreven boek waarin de schrijfster op zoek gaat naar sporen van haar Joodse voorvaderen in Oekraïne en Polen. Daarbij botst ze op interessante en schokkende verhalen, die ze in het boek erg fragmentarisch en steeds doorspekt met eigen bespiegelingen en ervaringen, vertelt. Daardoor vond ik het boek niet zo goed werken, hoe creatief het ook geschreven is.

Voyage de Théo, Le - Catherine Clément (1997)

Alternatieve titel: De Reis van Théo

3,5
Een beetje De Wereld van Sofie maar dan over theologie en godsdienst ipv filosofie. Het verhaal waarin alle uitleg wordt gekaderd is een beetje onnozel, hoewel goed bedoeld, maar het is eigenlijk niet veel meer dan een excuus om de wereld te gaan rondreizen zodat de schrijfster voor elke stroming en godsdienst specialisten aan het woord kan laten. Best een boeiend boek, nogal dik en soms wat langdradig, maar al bij al erg verdienstelijk. En de nuchtere kijk van Theo op alle zaken die ze tegenkomen maakt alle theorie makkelijk verteerbaar, zodat het ook niet te vervelend wordt.