menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Nausée, La - Jean-Paul Sartre (1938)

Alternatieve titel: Walging

5,0
Geen vrolijk boek, maar wel onthutsend in zijn zwartgalligheid en verbijsterend herkenbaar. Vooral de beschrijvingen van de dagelijkse werkelijkheid waar hij zo van begint te walgen, zijn enorm realistisch, en je krijgt het moeilijk om er niet even afkerig tegenaan te gaan kijken. Er is weinig voor nodig om van iets de lelijkheid en de bespottelijkheid in te zien, één boekje kan bijvoorbeeld al volstaan .
Als ik me niet vergis is dit ook het boek waarin het onvergetelijke personage van de Autodidact opgevoerd wordt, een man die het toppunt van kennis hoopt te bereiken door alfabetisch alle wetenschappelijke auteurs uit zijn encyclopedie uit de bibliotheek te gaan halen en uit te lezen.
Opvallend trouwens, dat juist dit boek zo geweldig accuraat is in het beschrijven van de kleine dingen van het leven, dat soort dingen die in veel feelgood films getoond worden om de kijker juist te plezieren met de herkenbaarheid ervan .

Night Watch - Terry Pratchett (2002)

Alternatieve titel: Nachtwacht

4,0
Aangenaam boek, met een erg sterk verhaal (veel beter opgebouwd dan de meeste Discworldboeken vond ik). Iets minder waanzinnige humor ook, maar de droge cynische ondertoon is zeker zo amusant. Het hoofdpersonage is erg goed uitgewerkt, en binnen de context heel realistisch en geloofwaardig.

Nineteen Eighty-Four - George Orwell (1949)

Alternatieve titel: 1984

4,0
Knap boek dat er uiteindelijk zelf niet aan kan doen dat het zo afgezaagd is intussen . Ik was het meest te spreken over de poëtische en psychologische kanten van het verhaal, de maatschappijkritiek zelf lag er wat mij betreft iets te dik op, dan mag het voor mij wat subtieler. Maar het is natuurlijk een echte klassieker die je gelezen moet hebben, en die het ook waard is gelezen te worden.

Nya Hyss av Emil i Lönneberga - Astrid Lindgren (1966)

Alternatieve titel: Michiel Laat de Poppetjes Dansen

5,0
Net als Karlsson van het Dak blijf ik Michiel een totaal onweerstaanbaar personage vinden, waar ik vroeger dol op was, en nu nog net zo hard. Subtiele humor is het niet, maar iedere keer als zijn vader met een gesmoorde 'Blub' een kom beslag over zijn kop krijgt, kan ik mijn lachen toch niet inhouden. En mevrouw Peters, die doodsbang is dat er een komeet op aarde gaat neerstorten, maar eigenlijk enkel Michiel en wat vuurwerk over zich heen krijgt, is al even grappig .