menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Gedichten - Paul van Ostaijen (1928)

Alternatieve titel: Nagelaten Gedichten

4,0
De bekendste gedichten van Paul van Ostaijen zijn op de Vlaamse schoolbanken zo vaak opnieuw behandeld dat een mens zou vergeten hoe mooi ze eigenlijk wel niet zijn. Door het schijnbaar kinderlijke taalgebruik worden ze samen met Annie M. G. Schmidt al in de lagere school aan kinderen geleerd en menig achtjarig jongentje heeft Marc Groet 's Morgens de Dingen met bevende stem moeten opzeggen voor de klas (ik kan het ook nu nog feilloos opdreunen ), maar daardoor raakt de betekenis van de gedichten en de revolutionaire avant garde waar van Ostaijen met zijn organische denkpatronen en typografische experimenten toe behoorde wat vergeten: onterecht dus.

Zijn vroegste bundels vind ik wat saai, maar eens hij begint te experimenteren worden het pareltjes van taalvirtuositeit waar volgens mij weinig dichters aan kunnen tippen.

Geen Wonder Dat Moeder met de Goudvissen Praat - Ed Franck (1992)

4,5
Een geweldig boek dat ik zeker tien keer gelezen heb intussen. Heel vlot geschreven in dagboekvorm en met veel gevoel voor humor en inlevingsvermogen in de geest van een 16-jarige, en met een overschot aan fantasie. Het personage van de vader, die met zijn gezin communiceert via briefjes en cynische (hilarische!) opmerkingen is geweldig, en het is heel mooi om te zien hoe Benjamin eerst in dezelfde richting evolueert en dan zijn eigen weg kiest, geholpen door zijn grote liefde. Maar vooral is het een boek vol absurde en ongelooflijk grappige situaties, uitlatingen en bespiegelingen, een warm boek waar een rotsvast geloof in de kracht van de jeugd uit spreekt. Geen karikaturale toestanden zoals bij Adrian Mole, maar echte personages.

Geheim van de Klokkenmaker, Het - Tonke Dragt (1989)

Alternatieve titel: De Tijd Zal Het Leren

4,5
Van dit boek is ook een 'onschuldige' versie verschenen in de bundel 'De Trapeze', waar blijkt dat de klok je enkel zo lang in de toekomst kan laten reizen als dat je in de klok blijft zitten - een interessant idee maar een beetje teleurstellend natuurlijk . Niet in dit boek dus, dat ik vroeger regelmatig gelezen heb en dat me nog heel goed is bijgebleven. Het is het wat typische ingewikkelde gedoe van mensen die in de toekomst zichzelf in de weg gaan lopen en zo alles in de war brengen, met op het einde als conclusie dat de Tijd niet zo gemakkelijk te verschalken is als je wel had gewild, zodat alles toch nog verloopt zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Heel knap geconstrueerd, en bovendien heel erg spannend (het element examen helpt daar een hoop aan - het herkenbare gevoel van een examen dat je eigenlijk niet geleerd hebt werkt voor mij veel beangstigender dan alle monsters bij elkaar ) en met de typische filosofische inslag die veel van de boeken van Tonke Dragt kenmerken - niet vanzelfsprekend of simplistisch, maar wel op het niveau van de kinderen waarvoor de boeken geschreven zijn.

Genezing van de Krekel, De - Toon Tellegen (1999)

4,5
Toon Tellegen is zo geweldig dat hij afgezaagd is geworden en toch geweldig blijft . Zijn dierenverhalen worden overal te pas en te onpas bij gesleurd en dat is zelfs een beetje zonde geworden, maar ze zelf lezen blijft een zuiver genot.
Dit is het enige dierenboek dat echt een verhaal vertelt en daarom tegelijk het meest aangrijpende en het minst verrassende, al is ook dat tweede geenszins een minpunt: verrassend gaat bij Tellegen zo ver dat ook dit boek meer fantasie bevat dan het gros van de literatuurproductie.
De verhalen over de olifant en zijn bomen vind ik nog steeds het allerbeste dat hij ooit heeft bedacht (niet waar, maar toch bijna ) en zijn de perfecte afwisseling met de donkere somberheid die over de rest van het boek ligt en waar je je onmogelijk tegen kunt verweren als lezer. Net zomin als je er de schoonheid van kunt ontkennen. En dat verhaaltje over de zon op het einde is ook absoluut prachtig .

Granny - Anthony Horowitz (1994)

Alternatieve titel: Het Oma-Complot

4,0
Ik heb vroeger de boeken van Horowitz echt verslonden, en dit is een van zijn beste . Gruwelijk, grof, grappig en ga zo maar door. Vooral de bijeenkomst van die Gouden Grootjes is grandioos!

Gute Mensch von Sezuan, Der - Bertolt Brecht (1953)

Alternatieve titel: De Goede Mens van Sezuan

4,0
Inspirerende parabel, aanvankelijk een beetje simplistisch, maar met de komst van Shui Ta wordt het toch nog een interessant moreel vraagstuk. Hoe goed kun je zijn in een wereld van arme sloebers en profiteurs, en heeft niet iedereen een strenge scherprechter nodig om het kaf van het koren te scheiden?