menu

Hier kun je zien welke berichten Freud als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Da Vinci Code, The - Dan Brown (2003)

Alternatieve titel: De Da Vinci Code

2,0
Toch wel een teleurstelling, dit boek. Ik had best wel hoge verwachtingen na alle heisa errond, maar behalve het (veel te) kort stukje dat echt over het "geheim" gaat is het toch niet veel meer dan een doordeweekse achtervolgingsthriller met ongeloofwaardige wendingen en slappe personages. Het leest als een trein, en ook dat vind ik geen compliment. Laat ik dan maar meteen de eerste zijn om de vergelijking te maken: lees in godsnaam De Slinger van Foucault van Umberto Eco, dán pas weet je hoe fantastisch ingenieus historische fictie kan zijn.

Dani Bennoni (Lang Zal Hij Leven) - Bart Moeyaert (2004)

4,0
Erg arrogante reactie over een erg mooi boekje dat zoals al het werk van Moeyaert uitblinkt in soberheid, gevoeligheid en veel oog voor detail. Zijn zogenaamde kinderboeken hebben vaak wat dezelfde, typische stijl en veel mensen houden er niet zo van (voornamelijk het doelpubliek schijnt er geen zak aan te vinden ) maar dat neemt niet weg dat hij er steeds in slaagt met weinig middelen een eigen universum te scheppen vanuit het denkbeeld van zijn jonge hoofdpersonages. Zijn poëtische stijl afdoen als pretentieuze rompslomp is te gemakkelijk, en die voze opmerking over zijn geaardheid negeer ik volledig.

Decameron, Il - Giovanni Boccaccio (1353)

Alternatieve titel: Decamerone

4,0
Ik heb niet alle verhalen gelezen, maar wel genoeg om ze te kunnen beoordelen denk ik. Het is een erg grappig boek, maar op een opvallend braaf-schunnige manier. De sfeer die rond de humor in dit boek hangt is vrijwel uniek, en dat maakt het wat mij betreft juist zo magnifiek. De inleiding is prachtig en de verhalen zijn origineel en memorabel (er zijn er een hoop die ik me nog steeds heel goed herinner).
Toen ik in het zesde middelbaar met de klas op schoolreis naar Firenze ben gegaan (met een man of vijftien waren we) stond ik in voor het literaire luik (iedereen had zo wel zijn functie, kwestie van het geheel wat educatief verantwoord te maken ) en dus had ik me verdiept in de boeken van Dante, Petrarca en Boccaccio, en heb er op gepaste momenten uit geciteerd. De sonnetten en zo waren niet gigantisch populair, maar de verhalen uit de Decamerone waren altijd een bron van hilariteit. Nu zou ik een punt moeten hebben aan mijn verhaal en dat heb ik niet, maar het is me toen toch opgevallen .

Deesje - Joke van Leeuwen (1985)

5,0
Een kinderboek, maar tegelijk een van de allerbeste boeken die ik ooit gelezen heb. Ik lees het gemiddeld een keer per maand, en elke keer opnieuw geniet ik van begin tot einde. Het is een boek dat bij ons in de familie ook zo wat gemeenschappelijk bezit is geworden, het is me vroeger heel vaak voorgelezen en ik kende (en ken) hele stukken uit mijn hoofd, die ook te pas en te onpas ter sprake kwamen. Vooral dan 'Ik dacht dat jij dacht dat ik was wie ik was en jij dacht dat ik dacht dat jij was wie jij was maar ik denk dat ik niet ben wie jij denkt dat ik ben en ik denk dat jij dat nu ook denkt, denk je niet?' uiteraard, maar het boek zit vol met legendarische citaten, momenten en vooral personages. Joke van Leeuwen slaagt er in al haar boeken in om de meest vergezochte figuren te creëren, maar op zo'n manier dat je je nooit vragen stelt bij hun bestaan, en pas als je afstand neemt ontdek je hoe verschrikkelijk origineel en goed bedacht alles wel niet is. Piesie die op de tafel zit en mevrouw De Pauw met haar negen honden zijn de meest memorabele, maar ook dit boek doet heel goed zijn best (Meneer Paprika, Tina Teen, Deesjes vader en broers,...), bovendien worden er niet enkel prachtige personages gecreëerd, maar ineens ook een fascinerend universum (het station en de stad worden zeer accuraat beschreven en komen je als lezer bekend voor, maar tegelijk zijn ze even absurd als al de rest). En bovendien is dit ook een erg ontroerend boek, met een mooie diepere inhoud (diepere inhoud klinkt gewichtiger dan het is, maar als kind had ik toch niet de hele reikwijdte van dit verhaal door). En prachtige tekeningen uiteraard. Een heerlijk boek, om te blijven herlezen, in mijn geval al sinds mijn achtste, en waarschijnlijk tot op mijn sterfbed .

Dora - Toon Tellegen (1998)

5,0
Als ik één boek van Toon Tellegen als 'beste' moet aanduiden, dan is het dit. Het is een boek met een trucje, en daardoor is het misschien wat voorspelbaar, maar het is zo absoluut volmaakt gedaan dat me dat geen moment heeft gestoord. Bovendien is het ook meer dan een goed uitgevoerd origineel idee. Het is grappig (hilarisch bij momenten), schitterend geschreven, het heeft inhoud, maar vooral is het onwaarschijnlijk absurd en surrealistisch. Het is een enorme kunst hoe hij erin slaagt steeds weer dezelfde elementen in een andere sfeer en context te plaatsen zonder dat het té gemaakt overkomt, en vooral de afsluiters zijn iedere keer weer geniaal (het koor uiteraard, maar ook de stukjes er vlak voor) Maar los van dat alles is het ook gewoon een van de mooiste liefdesverhalen die ik ken. In al zijn facetten, letterlijk dan.

Als je 's morgens, nog half slapend, naar de nieuwsberichten luistert gebeurt het wel eens dat je daarover begint te dromen, maar dan zo vervormd dat je later op de dag, als je het nieuws opnieuw hoort, in de war raakt en niet meer weet wat er nu echt was en wat je er in je droom aan hebt toegevoegd. Dit boek leest als een opeenvolging van een vijftigtal van die dromen, steeds weer anders, maar allemaal met dezelfde basis. En iedere droom ontspoort op zijn eigen manier.

Dune - Frank Herbert (1965)

Alternatieve titel: Duin

4,5
Een ijzersterk boek. Ik heb niet veel met science fiction, maar dit epos straalt zo'n magistrale sfeer uit, is zo groots opgevat en bevat zo'n ijzersterke personages dat ik er dus toch voor ben gevallen. Alles komt ook erg geloofwaardig over, binnen het verzonnen universum dan toch, en het verhaal blijft boeien van begin tot einde.
Ik ben ooit aan het tweede deel begonnen, maar toen bleek dat dat niet meer over dezelfde personages ging toch gestopt, één deel is meer dan voldoende vind ik.