menu

Hier kun je zien welke berichten roosn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)

2,5
-JB- schreef:
Het is mij een raadsel waarom dit boek zoveel positieve reacties uitlokt (hier en op andere plaatsen). Wieringa brengt een boek waarin het verhaal van ondergeschikt belang is aan de ontwikkeling van de hoofdpersonen. Als je deze keuze maakt moet dat deel van het boek ook erg goed zijn, iets wat in mijn ogen niet het geval was.
Hoofdpersoon Fransje is een kille observator die buiten schaamte nauwelijks gevoelens lijkt te kennen. Zelfs op momenten dat hijzelf in het middelpunt staat, blijft hij observeren. Dit creëert niet alleen een afstand tussen hemzelf en zijn omgeving, maar ook tussen hemzelf en de lezer.
Blijkbaar vond Wieringa het belangrijker zijn cynische observaties te behouden dan daadwerkelijk een karakter te beschrijven waar de lezer zich in kan verplaatsen.


Ik sluit me helemaal aan bij deze observatie. Het is wel interessant te zien dat dit zo'n boek is, dat door sommigen in de top 10 gezet worden, maar door anderen bijna gehaat wordt, of irritatie oproept.
In dit geval is in elk geval ook sprake van het -wat ik noem- hype-effect. Doordat dit boek ineens opkwam en door iedereen genoemd en gelezen en ook vaak geprezen werd ga je al lezen met een hoge verwachting. Die werd dus helaas niet waargemaakt voor mij.
Wellicht dat mijn waardering iets hoger uitgevallen was, had ik die voorinformatie niet gehad?

In elk geval had ik bij het lezen ook het gevoel dat dit een boek is dat mannen meer zou boeien dan vrouwen, maar ik kan het mis hebben.
Ik raad het boek dan ook zeker niet aan. (ik heb trouwens ook wel eens gehoord dat het heel lang geduurd heeft voor een uitgever dit boek wilde uitgeven. Dankzij een originele marketingcampagne van Tommy Wieringa is het uiteindelijk toch gebeurd. Zijn marketingtalenten zijn dus blijkbaar beter dan zijn literaire talent. En ten tweede: blijkbaar klopt de smaak van de uitgevers wel met de mijne, maar ja, ze willen natuurlijk ook graag goede verkoopcijfers).
Mijn advies aan mensen die dit boek nog niet gelezen hebben: Er is nog zoveel meer te lezen. Verspil je tijd maar niet aan dit boek.