menu

Hier kun je zien welke berichten Hando als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aanval op de Natiestaat, De - Thierry Baudet (2013)

4,0
Interessant om te lezen in het licht van de recente gebeurtenissen in Irak. In tegenstelling tot een bron voor oorlog is de natiestaat volgens de auteur juist een grote vooruitgang op tribalisme en religieuze loyaliteit. De aanval bestaat uit supranationalisme en multiculturalisme. Supranationalisme wordt omschreven als Multi-level jurisdiction waarin men niet meer precies weet waar de beslissingen worden genomen. Dit boek is dus geen aanval op een federaal Europa wat een natiestaat op grotere schaal zou betekenen (al is de auteur daar geen voorstander van). Multiculturalisme zou leiden tot rechtspluralisme. Al met al een bijzonder deprimerend boek waarin je het gevoel het feodalisme uit de middeleeuwen binnen niet al te lange tijd weer terug zal keren.

Aapje Dat Geluk Pakt, Het - Arnon Grunberg (2004)

4,0
Leuk. Grunberg is hier weer lekker sadistisch bezig. Zijn hoofdpersoon moet het weer behoorlijk ontgelden. Er zat ook weer de nodige humor in het boek. Vooral de schets van het leven op de ambassade was erg komisch. Hij slaagt er in om een zekere afstand te creëren tussen de lezer en de geschetste situatie. Op die manier ervaar je een situatie als nietig, je staat er als het ware boven en kan er om lachen, toch ervaar je het ook als jouw realiteit en dat maakt het ook weer verdrietig. Heel bevreemdend altijd om die tegenstrijdige emoties tegelijk te voelen. Dit boek is zeker een aanrader voor zijn fans! Dikke vier sterren.

Abolition of Man, The - C.S. Lewis (1943)

Alternatieve titel: De Afschaffing van de Mens

4,5
Dit is een boekje dat door z'n stijl echt een geweldige overtuigingskracht heeft. Het hele werkje zit vol gevatte aforismes. Stuk voor stuk pareltjes met de laatste alinea als absoluut hoogtepunt.

Inhoudelijk is dit vooral een aanrader voor iedereen die interesse heeft in ethiek. Lewis verdedigt hier op grandioze wijze dat goed en kwaad objectieve eigenschappen zijn. Inhoudelijk had ik zo m'n twijfels bij zijn stelling dat je toekomstige generaties hun bestaan kunt afnemen maar dat neemt niet weg dat dit werk niets minder geniaal is. Je hoeft het niet per se met iemand eens te zijn om te kunnen erkennen dat iemand een virtuoos denker is. Vooral zijn antwoord op ethischskepticisme is misschien geen weerlegging maar zeker een literaire troost voor iedereen die naar zekere kennis streeft.

Ga dit dus vooral lezen als je interesse hebt in de meest fundamentele ethische vragen en geniet vooral van de stijl. Hopelijk zie ik gauw meer enthousiaste reacties hier.

4,5 sterren

After the Funeral - Agatha Christie (1953)

Alternatieve titel: Na de Begrafenis

3,5
Het was niet degene van wie ik het verwacht had. Erg leuke detective dit.

Alice's Adventures in Wonderland - Lewis Carroll (1865)

Alternatieve titel: Alice in Wonderland

4,0
De allerleukste verzameling woordgrapjes. Meer is het eigenlijk niet.

Amber Spyglass, The - Philip Pullman (2000)

Alternatieve titel: De Amberkleurige Kijker

4,0
Heerlijk om fictief verhaal te lezen met een anti-religieuze boodschap. Atheisten hebben het vaak over de onredelijkheid van religie, maar dit boek laat gelukkig ook zien dat atheisme ook een hele mooie levensbeschouwing kan zijn. Vooral het verhaal van Mary Malone waarin zij vertelde waarom ze geen non meer is, was erg mooi.

Asielzoeker, De - Arnon Grunberg (2003)

5,0
Hando schreef:
Ik ga nu maar een feelgood filmpje kijken, wat dit is zo'n deprimerend verhaal. Mijn geluk is ontmaskert.


Ik kan dit nog steeds volmondig beamen. Je gaat als lezer helemaal op in de donkere en sombere denkwereld van Christian. Grunberg laat de lezer ook geen moment met rust. Het wordt steeds erger en op het einde voel je jezelf net zo leeg als de hoofdpersoon. Geen gezellig boek, maar als ervaring uniek en ongeëvenaard.

Autobiografie van Iemand Anders - Herman Brusselmans (1996)

3,0
Mijn tweede Brusselmans en deze beviel me toch iets minder. Zijn droogkloterige genietsnut is ook hier weer aanwezig. Het doet me erg denken aan de humor in de films van Kevin Smith. Ik miste hier echter wel een verhaaltje om de grappen aan op te hangen. In zo'n context werkt het toch beter dan in dit fragmentarische verhaal. Dit boekje duurt verder iets te lang en ik kreeg iets te veel een formule gevoel. Die gedichten hadden er van mij ook wel uit gemogen.

3 sterren.