Hier kun je zien welke berichten BobdH als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.
Michael Crichton's grootste troef is altijd al zijn research geweest. Nu hij bij Pirate Latitudes eens niet de kans krijgt om technisch goed doordachte oplossingen te vinden voor futuristische problemen, of filosofische vraagstukken te verwerken in een spannend thrillerverhaal, is hij zijn gebruikelijke toegevoegde waarde enigszins kwijtgeraakt. Niettemin levert hij alsnog een behoorlijk lekker leesbaar avontuurtje af.
Want, ach, wat verwacht je van een titel als deze? Inderdaad, een lekker wegleesbaar boekje voor tussendoor, en daar slaagt Crichton prima in. Dat het geschreven is door Crichton merk je af en toe doordat hij fijne historische weetjes tussendoor fietst, of de piraten wat lastige obstakels toewerpt die niets te maken hebben met de meest voor de hand liggende menselijke vijanden (het inparkeren op Monkey Island), maar uiteindelijk gaat het om het avontuur, de intrige, het geweld en de spanning. En dat is toch allemaal volop aanwezig.
Vermakelijk overzicht van de verschillende stromingen in de filosofie. Verwacht hier geen diepgang of nieuwe inzichten op te doen, aangezien de heren nooit verder komen dan het typeren van de filosofische stroming en er een paar voorbeelden van geven (vaak in de vorm van een grap). Voor wie de filosofie echter geheel nieuw is, is het een handig en leuk werkje.
Door niet alleen elke stroming te duiden via een grap, maar ook de schrijfwijze van de uitleg en aanvullende informatie luchtig en tongue-in-cheek te houden (de auteurs zijn zelf ook behoorlijk geestig), is het verschil tussen theorie en grappen nooit groot en leest het geheel vlot weg.
Ook handig is de bondige tijdlijn achterin, die alle genoemde filosofen overzichtelijk in hun bewuste eeuw plaatst en de voornaamste filosofische termen nog even opsomt en uitlegt. Al met al niet aan te raden voor hen die al verder zijn in filosofie (tenzij ze een op de filosofie geënt moppenboekje willen hebben), maar zeker aan te raden voor een ieder die net komt kijken.
Of je het nu eens bent met zijn theorieën of niet (en gezien de radicale aard van zijn opvattingen over een ideale maatschappij; hopelijk ben je het dat lang niet altijd), zijn extreme stellingen roepen in ieder geval een hoop vragen op. Over het belang van vrijheid en privacy, bijvoorbeeld, en in hoeverre je dit kunt opofferen in ruil voor een staat zonder moord, verkrachtingen of armoede.
De staat die Plato schetst zal wellicht nooit kunnen werken, maar de dialoog waaruit de Politeia bestaat leest opvallend snel weg en gooit talloze fascinerende en prikkelende vraagstukken op die niet alleen nauwelijks verouderd zijn, maar zelfs steeds relevanter worden. Samen met enkele klassieke cases tussendoor (zoals 'de grot', een scherp pleidooi voor ons beperkte denkkader), nog steeds een essentieel werk binnen de filosofie.