menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Luka Doncic. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Ham on Rye - Charles Bukowski (1982) 5,0

Alternatieve titel: Kind onder Kannibalen, afgelopen dinsdag om 15:43 uur

stem geplaatst

» details  

Zauberberg, Der - Thomas Mann (1924) 2,5

Alternatieve titel: De Toverberg, afgelopen dinsdag om 15:07 uur

Nee, betoverd werd ik niet. Deze pil begon me naar het einde toe zelfs behoorlijk te irriteren.
In de eerste plaats is dat dan door het enorm formalistische taalgebruik. Je ziet Mann als het ware met zijn stijve boord aan de schrijftafel zitten. Het is dan ook een behoorlijke ver-van-mijn-bedshow. De aristocratische, wereldvreemde snotbel Hans Castorp wordt steevast omschreven als 'onze held', maar veel onderneemt hij niet. Als het ware bevroren in de wereld 'hierboven', vooral door Klavdia Chauchat 'met haar Kyrgiezenogen', maar ook door heel het sfeertje, ondergaat hij alles vrij passief, op het einde verdwijnt hij als meubelstuk in het sanatorium.
Aanvankelijk, bij de beschrijving van het leven 'daarboven', ben ik nog mee (ik heb familieleden die als kind met TBC een jaar in zo'n sanatorium in Zwitserland hebben doorgebracht, eind jaren '50. Toen ze als 6- en 7-jarige helemaal hersteld terug thuis kwamen, spraken ze Frans). Ook het dichtvallen van de deur, het kat-en muisspel met de spelende blikken, allemaal nog best aardig en interessant. Hoogtepunt is natuurlijk de hallucinante ski-tocht waar Castorp bijna het loodje legt.
Maar dan: de 'draaiorgelman' Settembrini. Door deze constante omschrijving en zijn sjofele kloffie schijnen we hem niet al te veel au sérieux te mogen nemen. Toch krijgt hij vanaf het midden, samen met de nare Leo Naphta, bladzijden en bladzijden lang de tijd om erop los te leuteren… Nee, dank u… Ook naar het einde toe bladzijden lang gedoe over de grammofoon en de 'favoriete liederen' van Hans Castorp die als DJ avant la lettre dienst doet.
Onder deze geïsoleerde, aristocratische stolp, speelt zich 'een leven' af en op de omslag staat dat de Toverberg (ambitieuze titel) 'Het boek der boeken'. Voor velen heeft het die ambitie ook waargemaakt, maar ik mooi niet. Hét 'boek der boeken', ook een microcosmos op een geïsoleerde situatie en zoveel meer zeggend over het leven is natuurlijk Moby Dick.

» details   » naar bericht  » reageer