menu

Hier kun je zien welke berichten Angrod_Pallanén als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Adventures of Sherlock Holmes, The - Arthur Conan Doyle (1892)

Alternatieve titel: Avonturen van Sherlock Holmes

4,5
Doyle's verzameling van Sherlock Holmes' korte avonturen is verslavend, spannend en buitengewoon meeslepend.
Uit verveling heb ik een kopie gedownload op m'n iPhone maar toen ik eenmaal begon wilde ik al snel het echte werk in mijn handen krijgen. In Nederland compleet onvindbaar in zijn originele taal maar op vakantie in Budapest bij de grote boekhandel wel te vinden. En plots was ik verslaafd. Mede dankzij het handige pocketformaat is 'The Adventures Of Sherlock Holmes' het eerste boek dat ik werkelijk overal mee naar toe nam om ook maar op elk vrij moment een stukje te kunnen lezen.
Dankzij het bijtgrage formaat van de verhalen heb je ze zo uit en door het steeds terugkerende concept val je er bij de eerste zin al weer in. Wat dat betreft begint het concept na het zoveelste avontuur wel iets te vervelen. Hoewel er genoeg uitstekende avonturen van Holmes te lezen zijn schitteren enkele in de afwezigheid van echte actie. Sommigen zijn zelfs niet meer dan een uitleg van de zaak en de oplossing die Holmes bedacht heeft.
Gelukkig is dit niet altijd zo. 'The Speckled Band' is een voorbeeld van een meeslepend avontuur dat vol spanning en mysterie zit. Ook het idee dat Watson niet alleen mee gaat voor de vertelling maar zelf ook een rol speelt wordt hier uitgevoerd. Andere toppers zijn 'A Scandal In Bohemia', 'The Engineer's Thumb' en 'The Boscombe Valley Mystery'.
De avonturen erkennen zich door interessante ontwikkelingen, een alwetende Holmes en het stiekeme gepuzzel van de lezer zelf. Hoewel dit niet altijd mogelijk is houd het de interesse hoog. De korte avonturen werken maar met een grotere lading loopt Doyle het risico zichzelf te veel te herhalen. Het personage van Holmes is bijvoorbeeld niet altijd geweldig. Arrogant, pessimistisch en zelfs narcistisch is het soms moeilijk om zijn genialiteit altijd te waarderen.
Desalniettemin is het boek een verademing om te lezen. Weinig detectives weten me zo te boeien als Holmes en zijn unieke methodes. Ik vermaak me zelden met het lezen van boeken maar met dit volume ben ik verslaafd aan Doyle's vertellingen. Inmiddels ben ik al begonnen aan 'The Sign Of Four'. Heerlijk leesvoer en het oude Engels en de sfeer van het einde van de 19e eeuw is geweldig.

Familie Heesters, De - B. Nijenhuis (1955)

4,0
Verrassend leuk boek.

Het eerste boek dat ik uitlees in een jaar nam ik in een opwelling van ik-moet-toch-eens-wát-gaan-lezen mee uit de bibliotheek en ik heb er geen spijt van.
'De Familie Heesters' is een nuchtere kijk op het gezinsleven in de jaren '50. God is de richtingaanwijzer van de te lopen weg, waarden en normen zijn ietwat gedateerd, maar zelfs in de moderne tijd is het boek nog prima te lezen. Het is zelfs fascinerend hoe de familie zich overeind houd met alle gebeurtenissen die nooit overdreven of ongeloofwaardig uit de hoek komen. De personages zijn doodnormaal en juist dat maakt ze zo interessant. De gedachtegangen van Mijnheer Heesters zijn sympathiek en de acht maanden dat je hem en zijn familie, vrienden en buren mag volgen als een soort voorloper op reality televisie, zijn fantastisch. Van de nacht met Eef en Oelie tot mijnheer Heesters weer in het kanaal valt, het boek is een leuke rit van afwisselende dramatische, leuke en mooie verhalen.
Origineel, goed en bovenal huizelijk.

4,0