menu

Hier kun je zien welke berichten Sippen als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Barbarossa: How Hitler Lost the War - Jonathan Dimbleby (2021)

Alternatieve titel: Barbarossa: Hoe Hitler de Oorlog Verloor

5,0
Boek heb ik nu helemaal gelezen; sneller dan ik meestal doe. Komt omdat ik zeer goed thuis ben in WW2 in Europa, dus voor mij niet echt zware kost in die zin...

Dit boek vervangt (bijna) alle eerdere publicaties mbt Operatie Barbarossa; komt omdat de auteur zo goed als alle gebeurtenissen in Europa etc. heeft samengevoegd die speelden in 41/42.

De aanloop lijkt overbodig, maar geeft een toegevoegde kijk aan het besluit van Hitler om de USSR binnen te vallen. Topper!!!

Berlin: The Downfall 1945 - Antony Beevor (2002)

Alternatieve titel: Berlijn: De Ondergang 1945

5,0
Heel goed boek over de laatste maanden van het 3e Rijk. Grande Finale. Heb het boek vaak gelezen. Apart dat er nog geen berichten hier stonden.

Beevor is mijn favoriete schrijver. Mits goed vertaald naar het Nederlands zijn Beevor's boeken makkelijk leesbaar. Niet te veel poespas om militaire eenheden tot in detail te benoemen (en daar gaan te veel auteurs mank aan; leidt te veel af van het eigenlijke verhaal).

De mens staat centraal bij Beevor, dus ook in dit boek over de laatste maanden, weken en dagen van Berlijn anno 1945. Het is chronologisch beschreven en dit maakt het boek zeer geloofwaardig.

Black Earth: The Holocaust as History and Warning - Timothy Snyder (2015)

Alternatieve titel: Zwarte Aarde: Geschiedenis van de Holocaust

4,5
Wat de echte eye-opener is:

De Holocaust werd mede mogelijk gemaakt door omstandigheden, nep-nieuws, nazi-nep-filosofieën over rassen onder de mens en bovenal door het mens-eigen-gedrag in levensbedreigende situaties "Ik neem liever deel aan de dadergroep, want zo overleef IK en wordt ik geen slachtoffer".
Van nature is de mens primair geïnteresseerd in zijn EIGEN welzijn. Nature wint het dan van Nurture.
Het boek laat zien dat dit het 'succes' verklaart van de Holocaust. De nazi's faciliteerden en initieerden de Holocaust, en in eerste instantie kwestbare burgers lieten zich voor het karretje spannen als beulen voor het smerige handwerk, opdat zij konden overleven.

Brand: Deutschland im Bombenkrieg 1940–1945, Der - Jörg Friedrich (2002)

Alternatieve titel: De Brand: De Geallieerde Bombardementen op Duitsland, 1940-1945

4,5
Heb zojuist Der Brand herlezen voor de 3e of 4e maal.
Iedere keer dringt het beter tot mij door dat vooral het Britse Bomber Command, maar ook de Amerikaanse 8th Airforce, gedurende de maanden na september 1944 tot tegen eind april 1945 een grens hebben overschreden - dit valt niet de bemanningen kwalijk te nemen van de Lancasters, Halifaxen, Mosquitos, B17's en B24's die de bommen en brandbommen lieten neerdalen op de Duitse steden; wel hoofdverantwoordelijk zijn in eerste instantie Churchill en Roosevelt, met direct daaronder Arthur Harris en Charles Portal.

Het bombarderen van steden was tegen eind 1944 verworden tot area-bombing met grote precisie - eigenlijk een hybride van area-bombing en precisiebombarderen - deze 2 vormen van bombarderen vonden voor D-Day op 6 juni 1944 nog afzonderlijk plaats.

Echt militaire doelen waren er eind 1944 niet meer... De geallieerden hadden Duitsland aan de grens in het westen omsingeld en de Russische kolos zou in januari 1945 oprukken van Warschau in Polen tot aan de rivier de Oder, op 65 km van Berlijn...
Dus die geallieerden in het westen hadden geen noodzaak meer om van februari tot en met april 1945 door te gaan met hun aanvallen op Duitse steden; de overwinning was aanstaande.
Maar Duitse vrouwen, kinderen en ouderen moesten letterlijk bloeden voor het niet aflatende fanatisme van de hardste kern van het nazisme die strijdend ten onder wilde gaan: Hitler en zijn stemmingsmaker Goebbels, daarbij geholpen door een relatief kleine strijdtmacht van Waffen-SS'ers en idioten van het eerste uur van de NSDAP.

Vanaf oktober 1944 werden meer-en-meer burgers geofferd op het altaar van 'precision-aera-bombing'.
Deze techniek was door Bomber Command zo geperfectioneerd in de loop van 1944 dat zij als een chirurg de operaties uitvoerde; taartpunt, voor taartpunt werd met precisie gemarkeerd door Mosquito's en Lancasters door middel van lichtbakens waartussen honderden bommenwerpers hun dodelijke ladingen afwierpen.

Ook ik ben nu geneigd bovenstaande alinea te classificeren als het veroorzaken van het onnodig doden van burgers én vernietigen van hele steden....

Ik heb veel boeken gelezen van verschillende auteurs over de bommenoorlog tegen Duitsland. Jorg Friedrich raakt een gevoelige snaar, zeker mbt de geallieerde strategische bombardementen tussen september 44 en mei 45 - oorlogsmisdaad? Dit is niet aan mij of iemand anders, maar aan de politiek in GB en de VS...

Ook nu nog is er ruimte voor een soort van herwaardering cq. veroordeling voor het gebeurde imo.

Sceptisch na het lezen van mijn mening? Schaf het fotoboek 'Brandtstatten' maar eens aan... ja, ook van Jorg Friedrich!

Destruction of the European Jews, The - Raul Hilberg (1961)

Alternatieve titel: De Vernietiging van de Europese Joden, 1939-1945

5,0
Hilberg heeft met zijn levenswerk - het eerste boek publiceerde hij al begin jaren 60 - over de massamoord op de Europese Joden een grote bijdrage geleverd aan de kennis die wij tot op heden hebben. Tot aan zijn dood in 2007 heeft hij constant nieuwe bevindingen toegevoegd aan zijn werk of het bestaande werk bijgewerkt aan de huidige kennis. Dit zorgt ervoor dat het een betrouwbaar en zeer recent werk is, wat iedereen met een grote interesse in de Holocaust gelezen moet hebben.

In dit driedelige werk worden alle aspecten erg grondig bestudeerd, uiteraard voorzien van een gedegen bronvermelding. In het eerste deel wordt de achtergrond geschetst voor de uiteindelijk explosie van geweld tegen de Joden. Het tweede deel gaat voornamelijk over de deportaties, waar elk relevant land en kamp aan bod komt. Het laatste deel gaat over de vernietiging van de Joden. Hierbij komen enkele grote kampen naar voren en aan de hand van diverse tabellen wordt het een en ander goed duidelijk.
Hilberg houdt bij zijn telling van het aantal doden de conservatieve schattingen aan, dat wil zeggen het minimaal aantal bekende doden.
In het derde deel wordt tevens de nasleep besproken. Denk hierbij aan de Widergutmachtung en processen tegen de misdadigers.

Hilberg beschouwt de Holocaust als een soort van bureaucratisch proces. De bureaucratie leidde uiteindelijk tot de massamoord. Het boek is geschreven vanuit diverse perspectieven, waarbij vooral het Duitse perspectief grondig aan bod komt. Het werk bevat veel cijfers en organisatiestructuren, maar is toch prettig leesbaar.

Als enig minpunt kan ik aangeven dat het verzet van de Joden niet aan bod komt.

Dresden 1945: The Devil's Tinderbox - Alexander McKee (1982)

Alternatieve titel: Dresden 1945: Tondeldoos van de Duivel

3,5
In dit boek wordt beweerd dat P51's en P47's burgers in Dresden hebben beschoten na de 3e aanval door bommenwerpers op de middag van 14 februari 1945... Recentere boeken trekken dat in twijfel cq. het zou verbeelding zijn.

In ben heel sterk geneigd dat laatste als waarheid te zien; de Amerikaanse 8th Air Force lieten na bombardementen in 44/45 op steden nooit en te nimmer die gebombardeerde steden na afloop te mitrailleren en/of te bombarderen door Amerikaanse lange-afstands jagers als de P51, P47 en P38...(Er zijn geen voorbeelden van te vinden).

Ook de genoemde slachtofferaantallen van de aanval op Dresden van 100.000 of meer berusten op aannames... Officieel wordt er nu een getal van 35000 tot 40000 genoemd. Wie weet is het wel veel meer, omdat veel vluchtelingen zich toen in de stad bevonden, maar die stonden niet geregistreerd als bewoners.
Bovendien zijn er waarschijnlijk veel mensen simpelweg tot as vergaan of verdampt als het ware vanwege de vuurstorm. We zullen het nooit weten.

Hitler’s Winter: The German Battle of the Bulge - Anthony Tucker-Jones (2022)

Alternatieve titel: Hitlers Winter: Het Ardennenoffensief door Duitse Ogen

3,0
Te veel details voeren de boventoon die te veel afleiden van de bedoelde rode draad; de nazi-Duitse visie op het Ardennen offensief e.d.

Toch nog wel minstens 3☆.

Lighthouse of Stalingrad: The Hidden Truth at the Heart of the Greatest Battle of World War II, The - Iain MacGregor (2022)

Alternatieve titel: De Vuurtoren van Stalingrad: Nieuw Licht op de Meest Legendarische Slag van de Tweede Wereldoorlog

4,0
De titel van het boek dekt de inhoud niet; slechts beknopt en sporadisch komt het 'Huis van Pavlov' aan bod - er zijn gewoonweg TE weinig bronnen en ooggetuigen beschikbaar van de strijdt om het Huis van Pavlov.
Verder is het boek een geslaagde opsommingen van minder bekende feiten van de Slag om Stalingrad, met name in het stadscentrum.
Toch zeker is dit boek 4 sterren waard.

Russia: Revolution and Civil War, 1917-1921 - Antony Beevor (2022)

Alternatieve titel: Rusland. Revolutie en Burgeroorlog 1917-1921

3,5
Moeilijk om de aandacht erbij te houden. Misschien omdat het (mij) minder tot de verbeelding spreekt?
Nee, ik schat in dat deze geschiedenis moeilijk te doorgronden is, mede omdat Rusland zelf moeilijk te doorgronden is. Maar dat is al eeuwen zo.

Rusland: een land niet (Oost)Europees noch volledig Aziatisch. Lastig om zo'n land te smeden tot één eenheid - vaak geprobeerd, maar nooit geslaagd. Een weinig te benijden land... "Just Inbetween".

Three Sisters - Heather Morris (2021)

Alternatieve titel: De Drie Zussen van Auschwitz

2,5
Slechts 2.5☆ van mijn kant; de dialogen zijn imo van het niveau NIVEA...