menu

Hier kun je zien welke berichten Donbakker98 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Achterhuis, Het - Anne Frank (1947)

Alternatieve titel: Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 14 juni 1942-1 augustus 1944

4,0
Na het achterhuis bezocht te hebben een tijdje geleden, toch nieuwsgierig geraakt naar het boek en vervolgens voor kerst, voor onder de boom, als cadeau gevraagd. En verrassing, het boek was vanaf dat moment in mijn bezit.

Wat mij vooral aangreep is dat het boek een inkijkje geeft in de laatste jaren van een ondergedoken Joods meisje in de bloei van haar leven. Je merkt gedurende het boek de steeds volwassener wordende schrijfstijl en de verandering van onderwerpen. Vanaf het moment dat Anne beseft dat ze haar dagboek wil gebruiken om later eventueel te gebruiken om een boek mee te schrijven merk je ook dat het aangenamer wordt om te lezen.

Het einde van het boek vond ik dan ook het meest interessant, waarbij ze schrijft over de vorderingen van de oorlog en de hoop die ze daarbij hadden, angsten om gevonden te worden door de Duitsers en de hoop om weer te kunnen leven door bijvoorbeeld naar school te gaan. Zeer heftig is dan ook om te beseffen dat van alle dromen die ze had, en telkens dat ze over “later” begon, uiteindelijk niet de werkelijkheid is geworden.

Vooral in het historisch besef vond ik het boek mooi om te lezen, maar als Anne nooit was komen te overlijden is het maar de vraag in hoeverre dit dagboek zo populair zou worden, want veel passages in het boek gaan over irritaties jegens de medeschuilers, wat eigenlijk niet heel interessant is. Aan de andere kant tekent het wel weer de menselijke aard van het zo op elkaars lip zitten in een huis, en welke ergernissen dat kan oproepen. Daarnaast wist Anne nog niet op het moment van schrijven dat ze bezig was met een wereldberoemd boek te produceren dus daar valt haar eigenlijk niks te verwijten.

Al met al echter een zeer aangrijpend boek waar ik nog vaak aan zal denken.

Vrolijke Verrader: Een KGB-Spion uit Rotterdam, De - Simon Kuper (2019)

2,5
Erg leuk boek over een interessante man die leefde in een tijd van oorlog en verraad. Simon Kuper beschrijft op een goede manier het leven van George Blake en de redenen waarom hij voor de KGB is gaan werken. Twee dingen ergeren mij wel aan het boek: 1. Het boek doet je laten geloven dat George Blake een goede man is en bagatelliseert het feit dat hij waarschijnlijk meer dan 40 man de dood in heeft gejaagd. 2. Het boek kent heel veel pagina’s aan bronvermelding, zonde van het papier als je het mij vraagt (dit had ook online kunnen gebeuren met een verwijzing daarnaar in het boek). Buiten deze twee minpunten zoals geschreven een zeer goed werk van Simon Kuper dat ik in een korte tijd heb uitgelezen!