menu

Hier kun je zien welke berichten stambec als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

11/22/63 - Stephen King (2011)

Alternatieve titel: 22-11-1963

5,0
1 van mijn favoriete King verhalen. ik kon deze niet weg leggen. fijn dat het geschreven is in de ik-vorm, ik waande me echt in de jaren 50, 60. echt een kwaliteit van Stephen King. alweer een tijdje geleden dat ik hem gelezen heb, maar zover ik mij herinner had ik geen enkel probleem met het middenstuk. het einde vind ik trouwens één van de meest onroerende van alle boeken die ik gelezen heb. zonder twijfel vijf sterren.

Brief History of Time, A - Stephen Hawking (1988)

Alternatieve titel: Het Heelal

4,0
geplaatst:
leuk en leerzaam boek. eindelijk begrijp ik de relativiteitstheorie en hoe zwarte gaten werken. alhoewel, hoe zat het ook alweer. als je het leest klinkt alles logisch en dat is een compliment aan de schrijver. jammer genoeg is het zo complex dat ik het vrij snel alweer kwijt ben. ik heb het boekje met moeite uitgelezen, op een gegeven moment was ik het gewoon kwijt. maar zeker de eerste helft vind ik super boeiend en goed geschreven. 4 sterren voor het heelal

Dime Quién Soy - Julia Navarro (2010)

Alternatieve titel: Zeg Me Wie Ik Ben

4,0
geplaatst:
wauw, indrukwekkend verhaal. heel leerzaam ook. ik had eigenlijk geen idee wat de burgeroorlog in Spanje precies inhield en teweeg heeft gebracht. toch een beetje ondergesneeuwd door de tweede wereldoorlog, deze geschiedenis. maar ook de stukken over het communisme in het algemeen en de strafkampen hebben wel indruk gemaakt. regelmatig Google erbij gepakt om te kijken of dingen fictief waren of echt kloppen. veel van opgestoken. fijn geschreven ook. kleine puntjes van kritiek; wel heel veel toevalligheden. dat maakt het een net wat minder geloofwaardig verhaal, naar mijn inzien. ook de "tussenstukken" waarbij we terug gaan naar het heden vond ik wat repetitief en flauwtjes. over het algemeen een aanrader en vier dikke paarse sterren.

Duma Key - Stephen King (2008)

Alternatieve titel: Duma

4,0
geplaatst:
ik sluit me helemaal aan bij propayne. ik kon deze niet wegleggen. heb hem als e-book gelezen en me nooit beseft dat het zo'n dikke pil is. ik had hem in een aantal dagen uit. blij verrast en vier dikke sterren.

Full Dark, No Stars - Stephen King (2010)

Alternatieve titel: Aardedonker, zonder Sterren

4,5
wauw, wat een boek. ik werd in alle vier de verhalen gezogen en heb nog flink gediscussieerd en nagedacht over hoe ik zou reageren in dit soort extreme situaties. voor mij de beste verhalenbundel van King en 1 van zijn betere werk. enige reden dat ik 4,5 ipv 5 sterren heb gegeven is omdat een aantal boeken nog net wat beter zijn, haha. "school nie veel"

Hearts in Atlantis - Stephen King (1999)

Alternatieve titel: Harten in Atlantis

3,5
Eindelijk Hearts in Atlantis maar eens gelezen. Net als een aantal van mijn voorgangers hier was het er eentje die maar op de plank bleef liggen. Heel kort; het eerste verhaal vond ik vermakelijk en leest snel weg. Het tweede verhaal vond ik prachtig. De sfeer, de personages, de dialogen. Het perspectief van de studenten aan het begin van de flower power. Zonder dat er echt veel in gebeurd bleef ik geboeid tot de laatste zin. Al met al een goeie 3,5 ster en zeker een aanrader.

I Am Pilgrim - Terry Hayes (2013)

Alternatieve titel: Ik Ben Pelgrim

4,0
geplaatst:
ik sluit me aan bij een aantal voorgangers. soms vallen dingen wel heel toevallig op hun plek. echter heeft het me niet erg gestoord. een lekker boek waar je ondanks de redelijke omvang zo doorheen bent. vier paarse sterren en zeker een aanrader!

If It Bleeds - Stephen King (2020)

Alternatieve titel: Als Het Bloedt

2,0
dit boek was voor mij eerlijk gezegd een kleine teleurstelling. het pakte me niet. na het lezen van het (naar mijn bescheide mening) geweldige Full Dark, No Stars (ook een bundel van vier) had ik hoge verwachtingen, en lag de lat ook vrij hoog. helaas kwam het er voor mij niet uit.

It - Stephen King (1986)

Alternatieve titel: Het

5,0
voor mij het beste boek van King, en misschien wel mijn favoriete boek ooit. gelezen in zowel Nederlands als Engels. wat een verhaal. het geen wat me het meest is bijgebleven is misschien niet alle horror en doden, maar het feit dat ze alles gewoon vergeten. de vriendschappen en jeugdherinneringen. aangrijpend.

Later - Stephen King (2021)

3,0
Leuk boek. Deze valt voor mij persoonlijk in een lang lijstje relatief recentelijke Stephen King boeken die ik met veel plezier heb uitgelezen, meestal ook behoorlijk snel, maar die ik niet per se aan iedereen zou aanraden. Denk aan The Institute, Revival, Joyland, Outsider en nog meer. Nogmaals, met veel plezier gelezen en 3 mooie paarse sterretjes.

Lord of the Flies - William Golding (1954)

Alternatieve titel: Heer der Vliegen

3,5
geplaatst:
goed boek! de sfeer en setting wordt heel sterk neergezet. ik vond het wel wat te kort om echt diep in het verhaal te komen. daarbij heb ik ook het idee dat ik niet alles goed begrepen heb. met name sommige passages begreep ik niet zo goed. misschien is mijn Engels niet goed genoeg, of ging ik iets te snel. misschien dat ik hem ooit nog eens een herkansing geef.

Orakel - Thomas Olde Heuvelt (2021)

4,0
geplaatst:
ik vond het een heel leuk boek. doet me op veel manieren denken aan HEX, wat ik niet erg vind aangezien dat een van mijn favoriete boeken is. wat Thomas Olde Heuvelt heel leuk doet is bovennatuurlijke verschijnselen plaatsen in het alledaagse Nederland. hoe reageert de maatschappij hierop. heel leuk gedaan. ik ben het zeker eens met Abubakari wat betreft de tekortkomingen, en het is zeker geen HEX, maar het gevoel wat mij het meeste bijblijft aan Orakel is dat ik het met heel erg veel plezier gelezen heb.
4,5 ster voor het geweldige begin, 3,5 voor het einde; gemiddeld dus 4 mooie paarse sterren van mij voor Orakel!

Pet Sematary - Stephen King (1983)

Alternatieve titel: Dodenwake

5,0
na het lezen van ongeveer 45 boeken van King is dit nog steeds 1 van mijn favorieten. fantastisch geschreven, spannend en een sterk einde, hij bleef bij mij nog even nawerken. overigens gelezen toen mijn dochter ongeveer 4 jaar was dus kon me goed verplaatsen in de hoofdrolspeler en dat maakte het allemaal nog wat zwaarder. 5 sterren van mij.

Se Questo È un Uomo - Primo Levi (1947)

Alternatieve titel: Is Dit een Mens

5,0
geplaatst:
Wauw. Wat moet je hierop zeggen. Het idee dat dit geschreven is, korte tijd na zijn vrijlating, de herinneringen nog puur en dus geloofwaardig, is hartverscheurend. Ik heb het intigerende boekje in drie avonden uitgelezen. Ondanks alle ellende en waanzin, toch nog een stukje psychologie waar de gemiddelde mens wat van kan leren. Forza Levi, cinque stelle viola non bastano.

World according to Garp, The - John Irving (1978)

Alternatieve titel: De Wereld volgens Garp

4,5
geplaatst:
een van mijn favoriete boeken. ik heb gelachen en een brok in mijn keel gehad. het kleine broertje wat de hand van zijn grote broer vast houdt in extase, vlak voor het ongeluk ik vind het een bijzonder en origineel boek die ik met geen ander boek kan vergelijken, iemand anders wel hier? 4,5 dikke paarse ster van mij, ik ga hem zeker nog eens lezen.