menu

Hier kun je zien welke berichten Waalie als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aanslag, De - Harry Mulisch (1982)

5,0
Ik denk het beste boek van Mulisch. Geen overdreven snobistisch gedoe, maar gewoon een goed verhaal. Waarover ook nog meer dan voldoende te vertellen is. Wie is waarvoor verantwoordelijk in een oorlog? Kun je je verleden achter je laten? En zo door. Zie ook deze bespreking De aanslag recensie - boekverslag en analyse roman Harry Mulisch - rodemuur.nl

Handmaid's Tale, The - Margaret Atwood (1985)

Alternatieve titel: Het Verhaal van de Dienstmaagd

4,5
De tv-serie heeft deze roman populair gemaakt. En terecht. Het is een erg beklemmend boek. Ook een waarschuwing dat we onze verworvenheden weer kwijt kunnen raken. En dat we in dat verband misschien wel eerder onze eigen op angst gebaseerde keuzes moeten wantrouwen, dan de dreiging van buiten.

Mijn hele recensie van de: The handmaid's tale - Het verhaal van de dienstmaagd

Machines Like Me - Ian McEwan (2019)

Alternatieve titel: Machines Zoals Ik

4,0
Zeer interessante thematiek en onderwerpen. Wat onderscheidt ons van machines? Kunnen we machines maken waarvan we het 'denkwerk en output' niet meer kunnen onderscheiden van dat van ons? En kunnen machines een bewustzijn ontwikkelen?
Ook leuk is dat McEwan geen SF wilde schrijven en daarom het verhaal in de jaren 80 situeert. Terwijl de techniek echt nog toekomstmuziek is. Ook leuk is het her en der veranderen van historische feiten.
Het is wel een echte ideeënroman. Qua plot is er eigenlijk weinig te beleven. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Maar je bent gewaarschuwd.

Nickel Boys, The - Colson Whitehead (2019)

Alternatieve titel: De Jongens van Nickel

4,5
Ongelooflijk triest verhaal. Wat de auteur ook nog eens literair interessant heeft gemaakt. Alle reden dus om dit te lezen.