menu

Hier kun je zien welke berichten CB82 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Melanie Evil: Helletocht naar Lissabon - Carlo Dias (2020)

Allereerst hartelijk dank aan Boekmeter voor het plaatsen van mijn debuutroman. Het is als beginnend schrijver lastig om aandacht voor je boek te vragen en ik ben blij dat er via deze weg nieuw publiek kan worden bereikt.

Sinds enige tijd liep ik met het idee rond om het verhaal van Melanie aan de wereld openbaar te maken. Over de vorm was ik lange tijd onzeker. In eerste instantie neigde ik naar een script omdat ik het verhaal visueel sterk vond; de beelden nestelden zich met de tijd steeds heviger in mijn gedachten. Omdat de productie van een film in essentie echter een lang proces behelst waar meerdere mensen (en financiering) bij betrokken zijn - en mijn vrije tijd een limiet kende - besloot ik over te gaan tot het schrijven van een boek.

Het boek is opgedeeld in twee aktes en een intermezzo. In de eerste akte ('Openbaring') leren we Melanie en haar beweegredenen kennen. In de tweede akte ('Fatum') gaan wij samen met haar op reis door Europa om duidelijkheid te verkrijgen over haar achtergrond. Gedurende de eerste en tweede akte zien we Melanie veranderen van een deugdzaam meisje in een kwaadaardige vrouw. In de intermezzo ('Echo's') reizen we door tijd en ruimte via de grote eik die in het boek een sleutelrol speelt. De eik die door illustrator Aart Taminiau prachtig is neergezet op de cover.

In 'Melanie Evil' zitten veel knipogen verscholen uit de populaire cultuur. Specifiek uit de jaren '80. Maar ook de Portugese fado speelt een belangrijke rol in het verhaal. Amsterdam en Lissabon vormen een groot deel van de mise-en-scene. Vervlogen beelden uit Amsterdam. Straatbeelden met extravagante, authentieke mensen. Mensen die je tegenwoordig niet zo snel meer tegen zult komen in het hedendaagse Amsterdam. Het Amsterdam van Ed van der Elsken. Van de nozems en de punkers. Maar ook van de dealers en junks op de Zeedijk. Dat beeld vormt het toneel van 'Melanie Evil'.

Zoals gezegd heb ik mij ook door de fado laten inspireren. De teksten van Alfredo Marceneiro zijn subtiel vervlochten met het verhaal. Als kind van Portugese ouders heb ik altijd een sterke band gehad met de Portugese cultuur. En dat komt in dit verhaal ook tot uiting.

'Melanie Evil - Helletocht naar Lissabon' is nu beschikbaar bij bol.com, boekscout.nl en (vrijwel) alle online boekhandels. Ik kijk uit naar jullie reacties!