menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Xeeno. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020

Records of the Three Kingdoms: A Study in the Historiography of the San-kuo chih, The - Rafe de Crespigny (1970) 4,0

Alternatieve titel: The Records of the Three Kingdoms, 31 december 2019, 13:24 uur

stem geplaatst

» details  

Generals of the South: The Foundation and Early History of the Three Kingdoms State of Wu - Rafe de Crespigny (1990) 4,0

Alternatieve titel: Generals of the South, 17 december 2019, 19:08 uur

stem geplaatst

» details  

A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD) - Rafe de Crespigny (2007) 5,0

Alternatieve titel: Handbook of Oriental Studies Section Four Volume 19: A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD), 14 december 2019, 20:39 uur

stem geplaatst

» details  

Invitation to a Murder: A Riveting True-crime Account from behind the Scenes of the CBS Series - Gail Abbott Zimmerman (2008) 4,0

Alternatieve titel: Invitation to a Murder, 7 december 2019, 19:04 uur

stem geplaatst

» details  

Avery: The Case against Steven Avery and What "Making a Murderer" Gets Wrong - Ken Kratz en Peter Wilkinson (2017) 4,5

Alternatieve titel: Avery, 5 december 2019, 12:45 uur

In 2007 werd Steven Avery, bekend van de Netflix-serie Making a Murderer, veroordeeld voor de moord op Teresa Halbach, een fotografe die van de aardbodem verdween nadat ze bij Steven Avery was langsgeweest voor een fotosessie. Een paar maand later werd zijn neefje Brendan Dassey veroordeeld als medeplichtige.

Steven ging in een aantal keer in hoger beroep, maar was elke keer onsuccesvol. Zijn (zwakke) argumenten waren vaak dat hij niet alleen op Avery's Auto Salvage was op de dag van de moord (daarbij bevestigt hij dus dat ze die dag, 31 oktober, vermoord is door iemand op Avery's Auto Salvage), maar dat bijvoorbeeld zijn broer Chuck ook aanwezig was, dus had hij de moord ook kunnen plegen.

Uit interviews uit die tijd blijkt dat zijn familie destijds leek te geloven dat Steven inderdaad de dader was. Heel Manitowoc en Calumet leken dat ook te geloven. Steven deed een oproep aan Kathleen Zellner, maar die wilde zijn zaak niet aannemen vanwege het sterke bewijs tegen hem.

Totdat in 2015 Making a Murderer uitkwam. Slechts een paar dagen na de release van de documentaire begon Zellner actief te Twitteren over de zaak en werd ze Steven's advocate... dankzij een documentaire(!!). Op jacht naar faam? Wilde Zellner de lof die Buting en Strang ook hadden gekregen? Dacht ze Steven eventjes snel uit de bajes te halen?

Steven's familie leek inmiddels volledig bijgedraaid en weer in de onschuld van hun familielid te geloven. Sterker nog, de hele wereld leek na het zien van de documentaire ineens te geloven in de onschuld van Steven Avery en Brendan Dassey. In Amerika was 't een van de meest besproken rechtszaken sinds de O.J. Simpson-zaak. En dat allemaal door een van de meest eenzijdige en oneerlijke documentaire die er in de laatste jaren is uitgebracht.

In het boek Avery wil aanklager Ken Kratz, die sinds de release van de Netflix-serie wereldwijd belachelijk wordt gemaakt en meerdere malen met de dood is bedreigd, alles rechtzetten. De reden dat iedereen nu ineens wel in de onschuld van Steven Avery gelooft, en tien jaar geleden niet, is omdat de documentaire volgens Kratz heel veel achterwege heeft gelaten en dat kleine beetje wat het wel laat zien een heel ander "totaal"plaatje vormt dan wat de totaliteit aan bewijs destijds heeft laten zien.

Zonder al te veel weg te geven laat het boek onder andere zien dat de makers van de documentaire getuigenissen hebben bewerkt. Als een bepaalde getuige bijvoorbeeld "yes" zei op een bepaalde vraag, dan werd deze "yes" eruit geknipt en als antwoord achter een andere vraag geplakt, waar de getuige destijds niet of heel anders op antwoordde.

Het viel me tijdens het kijken van de documentaire ook op dat als bijvoorbeeld die ex-vriend van Teresa een getuigenis moest afleggen, dat je dan bepaalde figuren uit het aanklagerskamp heel zenuwachtig zag kijken of bepaalde gebaren zag maken van "Jezus, waarom zeg je dat nou?!". Over het algemeen zien de personen uit kamp Avery, met name Buting en Strang, er heel relaxed uit, terwijl Kratz en zijn collega's veel vaker serieuzer, norser meer gespannen door het rechtsgebouw lopen. Volgens mij is dit er ook allemaal ingeplakt. Hoe dan ook, als je weet dat de makers antwoorden achter andere vragen plakken, dan weet je niet meer of de rest ook te vertrouwen is.

Iets anders dat het boek ook laat zien is dat Steven Avery meerdere keren zijn verhaal heeft aangepast, en dat hij dat deed elke keer als er weer nieuw bewijs naar boven kwam. In eerste instantie vertelde hij bijvoorbeeld dat Teresa Halbach helemaal niet was op komen dagen die dag. Toen later vaststond dat ze wel degelijk op Avery's Auto Salvage was geweest, zei hij dat hij haar uit zijn raam had gezien, maar dat hij haar nooit heeft gesproken. Hij distantieerde zich van Halbach, terwijl niemand op dat moment wist wat er met haar gebeurt was.

Kratz legt ook uit hoe hij en zijn collega's met Buting's en Strang's argumenten uit de serie overweg gingen. De serie doet echter overkomen alsof bepaalde argumenten die Buting en Strang maakten niet door de aanklager weerlegt zouden zijn.

In 2019 is er een nieuwe versie van het boek uitgebracht dat ook vragen uit het tweede seizoen van Making a Murderer beantwoord en uitlegt hoe onprofessioneel Zellner's experimenten eigenlijk wel niet zijn.

Gemakkelijk te lezen boek met veel nieuwe informatie over de zaak. Naast dit boek zijn er ook nog een paar andere boeken over de zaak te koop, waaronder Indefensible van Michael Griesbach en Illusion of Justice van Avery's advocaat Jerry Buting. Waar Griesbach en Kratz met veel nieuwe informatie komen, lijkt Buting vooral de Netflix-documentaire te herkouwen en is daarmee in mijn optiek veruit de minst overtuigende van deze boeken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hòu Hàn Shū - Fan Ye (400) 4,5

Alternatieve titel: History of the Later Han, 1 december 2019, 15:05 uur

stem geplaatst

» details  

Jìn Shū - Fang Xuanling (648) 4,0

Alternatieve titel: History of Jin, 1 december 2019, 15:05 uur

stem geplaatst

» details  

If I Did It: Confessions of the Killer - Fred Goldman en Kim Goldman (2008) 3,0

1 december 2019, 14:55 uur

stem geplaatst

» details  

Sānguó zhì Pínghuà - Onbekend (1323) 4,0

Alternatieve titel: Records of the Three Kingdoms in Plain Language, 1 december 2019, 14:53 uur

stem geplaatst

» details