menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Bobbejaantje. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021, december 2021, januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022

Affaire Saint-Fiacre, L' - Georges Simenon (1932) 3,5

Alternatieve titel: Maigret en de Zaak Saint-Fiacre, 17 september 2021, 09:08 uur

Een atypisch gevalletje. In deze policier heeft Maigret het onderzoek dan wel in handen maar hij holt achter de feiten aan tot en met de ontknoping. Dat, en daarnaast is het een bijzonder werkje omdat het zich afspeelt in Saint-Fiacre waar Maigret zijn jeugd heeft doorgebracht. Er wordt dan ook wat afgemijmerd, wat ik niet zo gewend ben t.o.v. het meer functioneel gerichte werk van Simenon. Het vloeit zeker allemaal mooi in mekaar. De sfeerschepping is superbe van begin tot eind, je krijgt als lezer het gevoel deel te nemen aan het plattelandsleven in Frankrijk begin jaren ‘30. Er wordt ingespeeld op gevoelens van nostalgie, zoals te verwachten, waarbij de moderne tijd wordt afgezet tegenover de vervlogen tijd ‘toen er nog geen auto’s in het dorp reden’. De context van deze policier is biografisch in tweeërlei opzichten. We leren hier dat Maigret de zoon was van een kasteel rentmeester/manager (le régisseur). Simenon van zijn kant was in de jaren ‘20 een jaar lang secretaris van Markies Tracy waardoor hij het kasteelleven van binnenuit heeft leren kennen en in het boek is een belangrijke rol weggelegd voor de secretaris. Verder is er ook een rol voor een misdienaar, wat Simenon zelf in zijn jeugd was.

Dus een heel goed geschreven sfeervol werkje hebben we hier. En spannend. Echter vind ik de ontknoping wat al te ongeloofwaardig om een echte topscore te kunnen geven.

» details   » naar bericht  » reageer  

Six Hommes Morts - Stanislas-André Steeman (1931) 3,5

Alternatieve titel: Le Dernier des Six, 8 september 2021, 07:39 uur

De enige uit het oeuvre van Steeman die een prijs gewonnen heeft met de “Grand Prix Du Roman d’Aventures 1931”. En ook de beste van de drie policiers die ik tot nog toe van Steeman gelezen heb.
Inspecteur Wens - weerkerend figuur in het werk van Steeman - is hier van de partij en doet zijn werk naar behoren in dit moordverhaal vol mysterie. De dosis humor die Steeman wel eens loslaat in zijn werk, is deze keer bijna afwezig, komt enkel tot uiting in het personage van onderzoeksrechter Voglaire. Maar dat deert hoegenaamd niet. Actie en hoofdbrekens maken van het boekje een echte pageturner, tot het verrassende einde toe.

» details   » naar bericht  » reageer