menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Bobbejaantje. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

I Married a Dead Man - Cornell Woolrich (1948) 3,5

26 mei 2021, 07:50 uur

De titel van het boek heeft veel weg van een instant shocker. Een aandachtstrekker die haar doelpubliek over de streep moet trekken om over te gaan tot de aankoop ervan. En in dit geval wordt de lading wel gedekt door de vlag. Een kleine 300 blz. lang ben je als lezer getuige van een onwaarschijnlijk verhaal waarvan de eindjes zorgvuldig aan mekaar geknoopt blijken. Het boek opent met een uiterst mysterieuze proloog, een soort innerlijke monoloog van het hoofdpersonage Helen waarin al onmiddellijk duidelijk wordt dat we met een bijzonder verhaal te maken hebben. Een teaser voor wat nog komen moet. En wat nog komen moet, is genoeg om je aandacht de hele tijd gaande te houden, tot het bizarre einde toe.

Auteur Cornell Woolrich was in zijn tijd één van de meest succesvolle misdaadauteurs en bediende zich daarbij van verschillende pseudoniemen (waaronder William Irish). En ook wie hem nooit gelezen heeft, kan hem kennen van films als Rear Window die gebaseerd zijn op zijn werk. Voor mij is het de eerste kennismaking met zijn geschreven woord, en dat heeft alvast niet ontgoocheld. Een erg vlotte pen wordt gecombineerd met een feeling voor een doorgedreven plot die je als het ware toeschreeuwt “verfilm mij!”. Ook I Married a Dead Man werd verfilmd, tot verschillende keren toe zelfs, al moet ik het zelf voorlopig doen met de film die zich in mijn hoofd afspeelde bij het lezen ervan.
De nadruk ligt op de spanning opgewekt door de opeenvolgende gebeurtenissen, waar ook nog een romantische component aan te pas komt. Misschien vandaar dat ik bij het lezen ervan bij momenten een stationsromannetjesgevoel kreeg (niet dat ik daar zo’n kenner van ben), maar dan in een uitgekiende misdaadversie. Grootse literatuur met uitgediepte personages is het niet, maar daarvoor lees je dit soort werk doorgaans niet.

Gelezen als deel zes van de verzamelband “American Noir: 11 classic Crime Novels”, uitgegeven bij Library of America waarin werk verzameld wordt van de jaren ‘30 tot ‘50.

» details   » naar bericht  » reageer