menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Bobbejaantje. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021, december 2021, januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022

Charretier de la ''Providence'', Le - Georges Simenon (1931) 4,5

Alternatieve titel: Maigret en het Lijk bij de Sluis, 12 januari 2021, 07:32 uur

Eén van de eerste boeken uit de Maigret reeks. En ook één van de weinige uit het oeuvre van Simenon dat zich afspeelt in het milieu van de Franse binnenscheepvaart. Het is duidelijk dat Simenon dit milieu zelf doorleefd heeft, ook al wanneer je weet dat dit boek geschreven is aan boord van zijn eigen kotter L’Ostrogoth. Simenon was een fervent reiziger en voer in Frankrijk, België, Nederland (waar hij het personage van Maigret zou geconcipieerd hebben) en Duitsland.
Als lezer krijg je een haarfijn beeld van hoe het in die tijd werkte om het scheepsverkeer aan de talrijke sluizen te regelen, waarbij de concurrentie tussen schepen met motor en schepen getrokken door paarden zijdelings aan bod komt. Heel andere tijden, en de realiteit van toen. Le Charretier de la 'Providence' wordt gezien als zijn beste werk inzake beschrijving van het binnenscheepvaart milieu, en ook in vergelijking met wat voorhanden is in literatuur tout court.
Verder maken we terloops ook kennis met toptechnologie van toen (ca. 1930) zoals de belinograaf die door de politie gebruikt werd als een soort voorloper van het faxapparaat - intussen ook al bijna ten grave gedragen - om afbeeldingen over de telefoonlijn of radio te verzenden.

De diverse personages die het boek bevolken zijn van allerlei pluimage, zoals ook te verwachten is in een milieu met veel passage vanuit alle hoeken. Ze worden door Simenon mooi getypeerd en passen als stukjes in de puzzel van het verhaal. De zwaartepunten van de plot gebaseerd zijn op reële gebeurtenissen - krantenartikels - die Simenon onder ogen waren gekomen.

Behalve de scheepscontext is dit verder gesneden Maigret koek. Et alors?

Dit boek heb ik gelezen als onderdeel van Romans I, uitgeven bij Bibliothèque de la Pléiade die een dwarsdoorsnede van het omvangrijke oeuvre van Simenon wil aanbieden, met de nadruk op wat Simenon omschrijft als ‘romans durs’, hoewel in deze verzamelband dus ook enkele Maigret detectiveverhalen opgenomen zijn. Een meerwaarde bij deze uitgave is het uitgebreide voetnotenapparaat met een commentaar bij elk opgenomen boek.

» details   » naar bericht  » reageer