menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Bobbejaantje. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Maigret, Lognon et les Gangsters - Georges Simenon (1952) 3,0

Alternatieve titel: Maigret en de Gangsters, 28 april 2020, 21:34 uur

stem geplaatst

» details  

Ciske de Rat - Piet Bakker (1941) 3,5

18 april 2020, 12:26 uur

Het verhaal van dit boek is uiteraard welbekend via de laatste verfilming die toch ook alweer dateert van 1984, en intussen is er ook nog een musicalversie geweest. Wat vliegt de tijd. Toevallig heb ik de Ciske-trilogie op de kop kunnen tikken voor 1 euro. En hoewel mijn verwachtingen niet erg hoog lagen - er kleeft behoorlijk wat drama aan waarbij het oppassen geblazen is voor melodrama - leek mij dit toch het risico waard . En wat is het een aangename verrassing gebleken. Ik had helemaal geen idee dat Ciske De Rat - het boek - verteld wordt vanuit het standpunt van een leerkracht, meester Bruis, die de wereld rond hem aanschouwt, met uiteraard de focus op die ene jongen in zijn klasje. Erg genietbare observaties van de meester die je inzicht verschaffen in het leven van Ciske. In feite is het standpunt van de meester zo ‘meesterlijk’ beschreven dat ik er op gokte dat auteur Piet Bakker zelf onderwijzer was geweest. En een blik op zijn cv heeft zijn biografische insteek bevestigd.
Het is intussen een publicatie met respectabele leeftijd waardoor je er gratis een inkijk op de Nederlandse samenleving van toen bij krijgt. Waar posities duidelijk afgebakend waren en er ook nog een plaatsje ingeruimd blijkt voor de Allerhoogste.

Ciske De Rat is een entertainend naturalistisch werkje, al vraag ik me wel af of dit nog bekendheid zou genieten zonder de filmversies die er geweest zijn. In elk geval mag Piet Bakker credits krijgen voor een sterk verhaal en een fijne vertelstijl.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism, The - Naomi Klein (2007) 5,0

Alternatieve titel: De Shock Doctrine, 13 april 2020, 15:50 uur

stem geplaatst

» details  

Edith Kiel & Jan Vanderheyden: Pioniers van de Vlaamse Film - Roel Vande Winkel en Dirk Van Engeland (2014) 5,0

8 april 2020, 07:50 uur

Geïnteresseerden in de vroegste geschiedenis van de Vlaamse (gesproken) film vinden hier hun gading. Het gaat om een uitgebreid portret van pioniers Edith Kiel en Jan Vanderheyden waarbij hun levensloop uiteraard helemaal vervlochten is met de grote stroom films die ze op een kleine dertig jaar tijd creëerden. Prima onderbouwd - met toevoeging van de bronnen - en rijkelijk geïllustreerd boekje, met op het einde een handig overzicht van de filmografie en bijhorende info. Beide schrijvers waren reeds beslagen in het onderwerp, en door het samenvoegen van hun expertise ter zake, is het niet overdreven om te stellen dat dit werkje momenteel een definitieve lezing is van leven en werk van Kiel en Vanderheyden.

» details   » naar bericht  » reageer