menu

Hier kun je zien welke berichten handsome_devil als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Factotum - Charles Bukowski (1975)

Alternatieve titel: Duvelstoejager

4,0
Lang geleden dat ik nog iets van Bukowski las. Na twee boeken had ik toch wel een beetje het gevoel dat Bukowski, hoe vermakelijk zijn boeken ook zijn, eigenlijk altijd hetzelfde boek schrijft. Maar nu lees ik jaren later Factotum en dat is dan toch wel weer een voltreffer. Het is misschien weer meer van hetzelfde, maar wat Bukowski doet, doet-ie toch telkens wel weer heel goed.

Er wordt weer heel wat afgezopen en afgeneukt en in de tijd die overblijft probeert Henry Chinaski geld te verdienen met de meest armoedige baantjes, zodat hij vooral door kan blijven drinken. Chinaski wil zijn geld zo makkelijk mogelijk te verdienen en wordt meestal binnen een week weer ontslagen. Hij probeert bovendien voet aan de grond te krijgen als schrijver, maar de meeste van zijn korte verhalen worden weer teruggestuurd.

Het is de gave van Bukowski om alles zonder opsmuk te schrijven, waardoor de smoezeligheid en armoede van de personages heel overtuigend neergezet wordt. Af en toe kon ik de smerigheid gewoon voelen en ruiken. Er zijn best wat scenes of details die bij blijven, soms omdat ze hilarisch zijn, soms omdat ze intriest zijn en soms omdat ze tegelijkertijd zowel hilarisch als intriest zijn.

Misschien duurt Factotum net iets te lang, de laatste dertig, veertig pagina's bieden geen interessante ontwikkelingen meer, maar ik heb weer met een sardonisch genoegen gelezen over
de enorme lowlife die Henry is en alle andere armoedzaaiers die hij op zijn pad tegenkomt.

Fainéants dans la Vallée Fertile, Les - Albert Cossery (1948)

Alternatieve titel: De Luiaards in de Vruchtbare Vallei

3,5
Leuk boek van de Egyptische, Franstalige Cossery. Het gaat over een huishouden dat voornamelijk uit aartsluie mannen bestaat; mannen die niet werken, die alleen hun bed uit komen om het eten te nuttigen dat is klaargemaakt door de dienstmeid, en zelfs dat kost ze al bergen energie die ze beter kunnen besteden aan slapen.

Uitzondering is Siraag die graag wil werken en geld wil verdienen. Wanneer hij aan de eettafel over zijn plannen vertelt, is het huis te klein. Hij zal de familie te schande maken door het huis te verlaten en te gaan werken! Hij kan veel beter gewoon in bed blijven liggen.

Het boek is bij vlagen erg komisch, de kortste wandeling is al reden voor de heren om in slaap te vallen en ook hoe ze elkaar alleen maar uitfoeteren (op zeer hysterische wijze) en alles wat niet met in bed liggen te maken heeft als een groot drama zien, is erg vermakelijk om te lezen.

Ik moet wel zeggen dat ik het nawoord nodig had om dit boek helemaal te kunnen plaatsen, en dat is natuurlijk nooit een goed teken; de inhoud van een boek zou voor zich moeten spreken. Maar toch, deze opzienbarende ode aan het niets doen, aan het lanterfanten is wel erg aangenaam leesvoer.

Cossery was zelf ook blijkbaar een fervent nietsdoener, enkel in het niets doen ben je immers vrij, volgens hem, en moest niets hebben van keurslijven, opdringerige omgevingen en regeringen. Hij heeft nooit gewerkt, net als zijn ouders en spendeerde zijn dagen al denkend in cafés. Fascinerend wel.

Fifth Season, The - N.K. Jemisin (2015)

Alternatieve titel: Het Vijfde Seizoen

4,0
Als je op het internet op zoek gaat naar de beste fantasy boeken (iets wat ik regelmatig doe sinds ik besloten heb om meer fantasy te gaan lezen), kom je ongetwijfeld de naam N.K. Jemisin tegen. Haar boeken winnen vele prijzen en scoren enorm hoog op een site als Goodreads. The Fifth Season is het eerste deel van de The Broken Earth trilogie. Die drie afzonderlijke boeken uit de reeks wonnen allemaal de prestigieuze Hugo award, wat een vrij straffe prestatie is en ik geloof ook nog niet eerder vertoond. Hoog tijd dus om dat eerste deel eens aan mijn kritische blik te onderwerpen.

Het verhaal gaat over drie vrouwen die met magische krachten de aarde kunnen bewegen. Ten goede, maar zeker ook ten kwade. Damaya is een meisje dat weggehaald wordt bij haar ouders en naar de Fulcrum gebracht wordt. Daar leert ze haar krachten zo te controleren dat ze er later de wereld mee kan dienen. Syenite woont al in de Fulcrum en krijgt de opdracht om zwanger te worden van haar onsympathieke mentor. Samen reizen ze af naar Allia om een belangrijke opdracht te vervullen. Tot slot volgen we Essun die op zoek is naar de man die haar zoon heeft vermoord en haar dochter heeft ontvoerd, kort nadat een nieuw Seizoen zich heeft aangediend.

Zo’n nieuw Seizoen houdt in dat er zoiets ontwrichtends gebeurt dat hele beschavingen van de aarde geveegd worden. Zoiets heeft zich al meerdere keren voorgedaan en heeft de wereld op zijn kop gezet. Zo’n periode dient zich dus nu weer aan. We leren als lezer van alles over de geschiedenis van de aarde en hoe die verschuivingen en magische krachten werken. N.K. Jemisin vertelt dit allemaal heel erg gedoseerd, zodat je stukje bij beetje de wereld, waarin deze verhalen zich afspelen, beter leert kennen.

Lees verder

Forføreren - Jan Kjærstad (1993)

Alternatieve titel: De Verleider

4,0
Ik ben erg onder de indruk van hoe dit boek geschreven is. Het boek bestaat uit vele verhalen die op de een of andere manier allemaal vormend zijn geweest voor hoofdpersonage Jonas Wergeland en die onderling ook weer een bepaalde samenhang vertonen, hoe uiteenlopend de verhalen ook zijn. Ik heb echt genoten van de wijze waarop Kjaerstad in dit eerste deel te werk is gegaan. De vele onderlinge verbanden en sommige gebeurtenissen zijn af en toe een beetje vergezocht en niet erg realistisch, maar dat past precies bij het wereldbeeld van Jonas Wergeland, waarbij de verbeeldingskracht de kardinale waarde is van waaruit andere waarden een gezicht kunnen krijgen. Als lezer dring je langzaam maar zeker steeds verder door tot de kern van het personage Jonas Wergeland, een manier van vertellen die voor een zekere spanning zorgde waardoor ik het boek maar moeilijk weg kon leggen. Ik vond eigenlijk alleen de passages waarin Kjaerstad de afleveringen van Wergelands televisieserie 'Denk groot' beschrijft niet boeiend. Verder heb ik nagenoeg van ieder verhaal genoten en ik kijk dan ook zeker uit naar het tweede deel in deze triologie, dat ik reeds besteld heb.

Ik heb een aantal reviews gelezen waarin gezegd wordt hoezeer dit boek levens veranderd heeft. Op die manier heb ik dit boek niet ervaren, ik vond de intellectuele ideeën die in dit boek voorkomen daarvoor niet bijzonder genoeg, maar wat het boek me wel gebracht heeft, is dat ik Duke Ellington ontdekt heb en daar ben ik wel erg blij mee.

Frankenstein, or The Modern Prometheus - Mary Wollstonecraft Shelley (1818)

Alternatieve titel: Frankenstein

4,5
Sinds ik een paar jaar geleden Frankissstein van Jeanette Winterson las, stond Frankenstein al op mijn leeslijst. Frankissstein is een fantastische roman over posthumanisme en Mary Shelleys schrijven van Frankenstein is een van de verhaallijnen in de roman. Frankenstein is een verhaal dat heel erg tot de verbeelding spreekt, dat enorm veel invloed heeft gehad op de kunstuitingen die erna kwamen, zelfs tweehonderd jaar later nog. Ik las het boek onlangs en kan niet anders dan concluderen dat dit gewoon heel erg goed is.

Enkele jaren geleden zag ik de verfilming van het verhaal uit 1931 al en wat me daaraan opviel is hoe menselijk het monster van Frankenstein neergezet wordt. Destijds nam ik aan dat dat een vondst van de regisseur was, maar nu ik het originele verhaal heb gelezen, weet ik dat dat de verdienste van Shelley zelf is geweest. Het is voor mij het meest indrukwekkende van het boek. Hoe je als lezer meegenomen wordt in zowel de gevoelswereld van Frankenstein als van het monster en hoe invoelbaar beide posities gemaakt worden, hoewel ze diametraal tegenover elkaar staan.

Lees verder

Frankissstein: A Love Story - Jeanette Winterson (2019)

Alternatieve titel: Frankusstein: Een Liefdesverhaal

4,5
Van dit boek heb ik echt enorm genoten. Het boek volgt zowel Mary Shelley in de negentiende eeuw als Ry Shelley in de toekomst waar de brexit een feit is en waarin technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen (maar eigenlijk geldt dat laatste ook voor de tijd waarin Mary Shelley leeft. En gaandeweg ontdekken we nog veel meer overeenkomsten tussen deze twee periodes.). De toekomst die Winterson heel knap schetst lijkt op de een of andere manier zo ontzettend dichtbij te zijn. De vraag is bijna niet meer óf de mensheid in staat is artificieel bewustzijn te creëren, maar wanneer dat gaat gebeuren. Cryonisme is geen pseudo-wetenschap meer, maar al die bewaarde hersenen en lichamen kunnen ieder moment uitgescand worden en weer 'tot leven gewekt' worden.

Zoals ik al zei, het is heel knap hoe dichtbij de toekomst in deze roman lijkt. En doordat alles zo dichtbij komt, wordt er ook telkens van de lezer gevraagd om zich op een bepaalde manier tot deze ontwikkelingen te verhouden. Het boek stelt boeiende vragen over (post)gender, het mind-body-probleem, transhumanisme, robotisering, liefde en uiteindelijk ook de (voor mij) ultieme vraag voor de wijsgerige antropologie: wat betekent het om mens te zijn? Het is lange tijd geleden dat ik zo'n filosofisch interessante roman las, en het heeft zodanig mijn interesse gewekt dat ik me graag de komende tijd wil verdiepen in de materie die in het boek aan bod komt.

Verder vond ik het een enorm vlot geschreven boek. Korte hoofdstukjes wisselen elkaar af en ook qua toon is er veel variatie aangezien Winterson in de Mary Shelly-hoofdstukken een heel andere stijl hanteert dan in de Ry-hoofdstukken. En in die korte hoofdstukjes weet Winterson naast diepgang ook heel wat interessante feiten over de geschiedenis van de computer, cryonisme en andere wetenschappelijke ontwikkelingen te vertellen. Ik heb het gevoel enorm veel geleerd te hebben van deze roman. Maar daar moet ik wel bij vermelden dat ik ook een ontzettende leek ben op dit gebied.

Niet alles is perfect aan dit boek, hoor. Zo vond ik de personages af en toe nogal stereotiep en aan sommige gebeurtenissen werd voor mijn gevoel snel voorbij gegaan. Maar dit boek heeft me zo ontzettend geprikkeld dat ik niet anders kan dan hier een heel hoog cijfer voor geven. Zo mogen ze van mij wel meer geschreven worden.

Frère d'Âme - David Diop (2018)

Alternatieve titel: Meer dan een Broer

3,5
Vorig jaar wonnen Marieke Lucas Rijneveld en haar vertaler de International Booker Prize en sindsdien heb ik me voorgenomen om de toekomstige winnende boeken te lezen en de prijs wat meer in de gaten te gaan houden. David Diops tweede roman At Night All Blood Is Black is aan een flinke zegetocht bezig. Het won de International Booker Prize van dit jaar, maar ook nog allerlei andere belangrijke literatuurprijzen, zowel in Diops thuisland Frankrijk als daarbuiten. Onverdeeld positief ben ik niet over deze roman, alhoewel ik moet toegeven dat Diops stijl wel heel fijn leest.

At Night All Blood Is Black gaat over de Senegalese soldaten Alfa Ndiaye en Mademba Diop. Ze vechten aan Franse zijde tijdens de Eerste Wereldoorlog en worden vooral als kanonnenvoer gebruikt. Ndiaye en Diop zijn ‘meer dan broers’, kennen elkaar al heel lang en gaan voor elkaar door het vuur. Tijdens een nieuwe aanval wordt Diop dodelijk getroffen en Ndiaye wordt vanaf dat moment opgevreten door schuldgevoel. Hij gaat er steeds vaker alleen op uit en komt dan terug met dingen die ervoor zorgen dat zijn collega-militairen bang van hem worden.

Lees verder

Fūten Rōjin Nikki - Junichiro Tanizaki (1962)

Alternatieve titel: Dagboek van een Oude Dwaas

4,0
Of het nou film, muziek of literatuur is, in Japan wordt zo ontzettend veel moois gemaakt. Ik ben al zo lang geobsedeerd door dit land en haar kunstuitingen, maar nog nooit had ik iets van de grote Japanse schrijver Junichiro Tanizaki gelezen. Dagboek van een Oude Dwaas was dus mijn kennismaking met zijn werk, en net zoals het werk van zoveel landgenoten is het erg gedurfd en boeiend, precies waarom ik blijf terugkeren naar de Japanse literatuur.

We lezen het dagboek van een zevenenzeventigjarige man die absoluut niet terughoudend is in het beschrijven van zijn wensen en verlangens. De man takelt af en voelt het einde naderen, maar met de dood in zicht groeit ook zijn seksuele behoefte. Hij heeft zijn zinnen gezet op zijn schoondochter die gek genoeg toegeeft aan de verlangens van de oude man. In ruil voor haar ‘diensten’ geeft de man haar allerlei dure kado’s. Zijn obsessie voor haar groeit totdat deze toch uiteindelijk echt onhoudbaar wordt.

Lees verder