menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Chikyū Seijin - Sayaka Murata (2018) 4,0

Alternatieve titel: Aardbewoners, 8 september 2021, 17:03 uur

Het eerste wat ik las van Sayaka Murata was Convenience Store Woman een paar jaar geleden. De roman gaat over een vrouw die supergelukkig wordt van werken in een winkel en alleen zijn, maar die door haar omgeving gepusht wordt haar leven te veranderen. Ik snapte direct waarom dit boek zo bejubeld werd. Het is een kritiek op de manier waarop Japan omgaat met mensen die niet direct in het perfecte plaatje (willen) passen, maar ook voor niet-Japanse lezers is de roman ontzettend herkenbaar. Het is echt een pleidooi voor compromisloos jezelf kunnen en willen zijn en gewoon lekker doen waar je zin in hebt. In zekere zin komen die aspecten ook terug in Earthlings, maar Murata zoekt in deze roman nog veel meer de grenzen op. Een gewaagder boek, maar misschien daarom ook wel nóg beter.

Natsuki leeft volledig in haar eigen wereld. Ze is ervan overtuigd dat ze van een andere planeet komt en dat ze magische krachten bezit. Er is voor haar echter geen mogelijkheid om terug te keren naar haar thuisplaneet dus ze moet het stellen met opgroeien in een liefdeloos gezin. Ze maakt een heleboel narigheid mee in haar leven en de enige bij wie ze zich thuis voelt is haar neef Yuu. Ze maken elkaar de belofte om ondanks alles te overleven.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Sweetness of Water, The - Nathan Harris (2021) 2,5

6 september 2021, 19:49 uur

The Sweetness of Water is de debuutroman van Nathan Harris. Oprah Winfrey koos de roman uit voor haar boekenclub (een garantie voor hoge verkoopcijfers en veel enthousiasmerende recensies op Goodreads) en hij staat nu ook op de longlist voor de Booker Prize. Dat dit boek een heel breed en groot publiek aan kan spreken, daar twijfel ik niet over, maar mijn ding was het niet helemaal.

Toch begon ik vol goede moed aan The Sweetness of Water. Het verhaal speelt kort nadat de zuidelijke staten de Amerikaanse Burgeroorlog hebben verloren en slavernij verboden is geworden. Soldaten keren getraumatiseerd terug naar huis, vrijgelaten slaven zijn zoekende naar een thuis. We volgen onder meer Prentiss en Landry die genoeg geld willen verdienen zodat ze op zoek kunnen gaan naar hun moeder die enkele jaren geleden verkocht werd. Ze krijgen werk op de boerderij van George en Isabelle, een echtpaar dat de dood van hun zoon probeert te verwerken.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Promise, The - Damon Galgut (2021) 3,5

Alternatieve titel: De Belofte, 5 september 2021, 13:12 uur

Damon Galgut, ik had eerlijk gezegd nog nooit van de beste man gehoord. Hij is een Zuid-Afrikaans schrijver en was nog pas een tiener toen zijn eerste roman uitkwam. In 2010 stond zijn boek In a Strange Room al op de shortlist voor de (Man) Booker Prize, maar ja, daar was ik toen nog niet erg in geïnteresseerd. The Promise, zijn nieuwste, staat nu ook weer op de longlist. Tijd om eens kennis te maken met het werk van Galgut dus.

In The Promise zijn we getuige van de teloorgang van een witte Zuid-Afrikaanse familie. Het begint allemaal met de dood van de moeder van Amor, Anton en Astrid, ergens in de jaren tachtig, wanneer de rassensegregatie nog volop in werking is. Ze is na een lang ziekbed gestorven, maar het is slechts het begin van een hele hoop ellende voor het gezin. Vlak voor de dood van de moeder heeft Amor gehoord dat het haar moeders wens was om Salome, de zwarte huishoudster van de familie, een huis te schenken. Aan deze wens wordt geen gehoor gegeven en we lezen hoe het noodlot de familie achtervolgt, in de decennia die erop volgen.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Ottsy i Deti - Ivan Toergenjev (1862) 4,5

Alternatieve titel: Vaders en Zonen, 2 september 2021, 10:47 uur

Vaders en Zonen las ik voor het eerst zo’n tien jaar geleden en sindsdien staat de roman in mijn top10 boeken aller tijden. Gek eigenlijk, want ik kon me eigenlijk al heel lang niks meer herinneren van het verhaal, behalve dat het iets met nihilisme en generatiekloven van doen had. Tijd dus om dit boek te herlezen en te kijken of het nog steeds die plek in mijn top10 verdient.

Ivan Toergenjevs Vaders en Zonen gaat over de jongelieden Arkadi en Bazarov die op bezoek gaan bij hun vaders en in de tussentijd ook nog kennis maken met de liefde. Arkadi en Bazarov noemen zich nihilisten en stuiten op veel onbegrip bij de oudere garde, maar zelf worden ze ook geconfronteerd met gevoelens en ideeën die niet direct lijken te passen in hun levensvisie.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer