menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Kleuren van Anna, De - Sander Kollaard (2021) 2,5

16 december 2021, 21:35 uur

stem geplaatst

» details  

Matrix - Lauren Groff (2021) 2,5

16 december 2021, 14:12 uur

stem geplaatst

» details  

Daedosiui Sarangbeop - Sang Young Park (2019) 4,0

Alternatieve titel: Liefde in de Grote Stad, 9 december 2021, 10:41 uur

Liefde in de Grote Stad van de Koreaan Sang Young Park was in eigen land een groot succes. Mattho Mandersloot vertaalde de roman naar het Nederlands en daarmee is dit boek klaar om ook onze harten te stelen. Het zag er heel lang niet naar uit, maar uiteindelijk wist deze schrijver toch ook wel een beetje mijn hart te stelen.

Hoe het is om als queer millennial te wonen in Seoul, daar gaat het eigenlijk om in deze roman. Young woont samen met vriendin Jaehie met wie hij zo vaak als mogelijk het bruisende nachtleven in de grote stad verkent. Jaehie komt op een dag echter thuis met de boodschap dat ze gaat trouwen en vanaf dat moment staat Young er alleen voor. Hij sukkelt een beetje door het leven heen, probeert te dealen met zijn homoseksualiteit in een maatschappij die nog steeds redelijk conservatief is, met zijn ziekte en ook met zijn zieke moeder, met wie hij een ingewikkelde relatie heeft.

Deze roman leest bijna als een verhalenbundel. Park beschrijft belangrijke, maar losse fragmenten uit het leven van Young met weinig overlap tussen en verwijzingen naar personen en gebeurtenissen uit de andere hoofdstukken. De gemene deler tussen de hoofdstukken is Young zelf die zijn weg probeert te vinden in een wereld waar hij niet altijd zichzelf kan zijn. Dat zit hem in het feit dat hij in het openbaar niet de hand van zijn geliefde kan vasthouden, dat hij op school moet doen alsof hij hetero is en zelfs zijn eigen moeder lijkt moeite te hebben met wie Young is.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

I Love You But I've Chosen Darkness - Claire Vaye Watkins (2021) 4,0

Alternatieve titel: Ik Hou van Je Maar Ik Kies het Duister, 7 december 2021, 18:31 uur

stem geplaatst

» details  

Bewilderment - Richard Powers (2021) 4,0

Alternatieve titel: Verwilderd, 7 december 2021, 11:24 uur

Vergeleken met 2020 is 2021 maar een matig leesjaar voor mij wat betreft recent uitgekomen boeken. Vorig jaar scoorden maar liefst drie boeken 4,5 sterren, maar dit jaar is het nog steeds wachten op dat eerste echte meesterwerk. Bewilderment van Richard Powers komt echter heel dicht in de buurt van die 4,5 sterren, zou zelfs na langere bezinking kunnen toe groeien naar die score.

Theo is een astrobioloog, altijd op zoek naar buitenaards leven. Hij probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn negenjarige zoon Robin op te voeden, wiens moeder een paar jaar geleden is overleden. Robin, een jongen die compleet geobsedeerd is met de levende natuur, vindt het moeilijk om zijn gevoelens onder controle te krijgen en de vlam slaat regelmatig in de pan, waardoor hij steeds meer in de problemen raakt op school. Theo wil zijn zoon niet aan de medicatie hebben, maar hij komt in aanraking met een experimentele neurofeedbackbehandeling, waarbij Robin traint om de hersenpatronen van zijn overleden moeder over te nemen en zo zijn gevoelens te controleren.

Waar te beginnen met het bespreken van dit boek? Er zit zo ontzettend veel in dit verhaal. Het is sci-fi, maar wel een die zich afspeelt in de nabije toekomst. Daar houd ik altijd al van, dat heel veel zaken uit het boek hetzelfde zijn als in onze wereld, maar dan met een paar wijzigingen (de behandeling, het feit dat de gevolgen van klimaatverandering nog zichtbaarder zijn, grotere politieke onrust) die volstrekt plausibel aanvoelen.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer