menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

This Mournable Body - Tsitsi Dangarembga (2018) 2,5

Alternatieve titel: Nervous Conditions #3, 29 oktober 2020, 13:29 uur

Nervous Conditions was in 1988 het eerste Zimbabwaanse boek geschreven in de Engelse taal door een vrouw. Het won meteen een belangrijke boekenprijs. Dertig jaar later werd het boek door de BBC verkozen tot een van de boeken die de wereld veranderden.

Dangarembga schreef later nog twee boeken over hoofdpersonage Tambudzai. This Mournable Body, de laatste in de reeks, haalde de shortlist van de Man Booker Prize dit jaar. Zoals je wel weet lees ik de gehele longlist van de Booker Prize, en toen ik dit boek op de lijst zag staan wilde ik me eigenlijk wel wagen aan de gehele serie.

In de drie boeken draait het om Tambudzai. In het eerste deel overlijdt haar broer, waardoor zij de mogelijkheid krijgt om naar school te gaan. Het tweede deel volgt direct op het eerste en gaat over haar leven in een klooster waar ze onderwijs krijgt. Het laatste deel speelt een stuk later en laat zien dat Tambudzai, ondanks al het goede onderwijs dat ze heeft genoten, niet in staat is geweest om haar dromen te verwezenlijken.

Het zijn zeker belangrijke boeken, in de zin dat er een hele lijst aan misstanden voorbij komt die zich zoal voordoen in Zimbabwe. Ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen, racisme en (revolutionair) geweld zijn een paar van de hoofdthema's die telkens weer terugkeren.

Toch bleek deze serie voor mij een grote deceptie. Mijn grootste punt van kritiek is dat Dangarembga veel te vertellen heeft, maar dat ze keer op keer vergeet een goede roman te schrijven. Geen enkel oog lijkt ze te hebben voor een meeslepend plot, karakterontwikkeling en interessante personages.

Verschrikkelijk saai en droog vond ik alle drie de boeken. Dat Tambudzai een nogal irritant personage is hielp ook niet erg mee. Alle positieve reacties begrijp ik echt niet.

In de videorecensie vertel ik meer over de afzonderlijke delen. Voor de leessoundtrack dook ik in de Zimbabwaanse muziek. Dat was wel een groot succes.

Videorecensie
Leessoundtrack

» details   » naar bericht  » reageer  

Op Weg naar De Hartz - Wessel te Gussinklo (2020) 4,5

Alternatieve titel: Ewout Meyster-cyclus #4, 25 oktober 2020, 16:17 uur

Nee totaal niet nodig om het in volgorde te lezen. Het zijn gewoon op zichzelf staande verhalen. Toen ik aan De Hoogstapelaar begon wist ik niet eens dat het onderdeel van een serie was, daar kwam ik pas na het lezen achter en ik had absoluut niet het gevoel dat ik dingen gemist had of niet begrepen had. Daarna las ik De Opdracht en daar werd voor mij bevestigd dat het echt niet nodig is om de boeken op volgorde te lezen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Danny the Champion of the World - Roald Dahl (1975) 3,5

Alternatieve titel: Daantje de Wereldkampioen, 21 oktober 2020, 20:47 uur

stem geplaatst

» details  

Book of Not, The - Tsitsi Dangarembga (2006) 2,5

Alternatieve titel: Nervous Conditions #2, 18 oktober 2020, 12:36 uur

stem geplaatst

» details  

Real Life - Brandon Taylor (2020) 4,0

15 oktober 2020, 20:37 uur

Real Life toont een weekend in het leven van Wallace. Wallace is een zwarte, homoseksuele jongen die een PhD doet. Hij voelt zich echter nergens thuis, niet op zijn werk en niet in zijn vriendengroep. Hij torst een heftig verleden met zich mee en heeft geen idee hoe hij met die pijn om moet gaan.

Het is in zekere zin een kleine roman te noemen, in die zin dat het eigenlijk maar een fragment uit een leven schetst, inclusief saaiige alledaagse dingen. De experimenten die Wallace op zijn werk doet, een middagje tennissen met een vriend, het gaat hier niet om grote gebeurtenissen, maar om de kleine dingen die een leven vormgeven.

Taylor zoekt naar het overwoekerende binnen dat 'echte leven'. Hoe het verleden en je stemming doorwerken in je perceptie van de alledaagse dingen. Hoe je zo opgeslokt kunt worden door dingen uit het verleden dat je eigenlijk geen oog meer hebt voor de mensen om je heen.

Met veel interesse heb ik de roman gelezen, en dit bleek er weer zo een te zijn die je eerste even een aantal dagen moet laten bezinken. De puzzelstukjes vielen eigenlijk pas in de dagen nadat ik het boek uit had op hun plek.

Weer een erg knappe debuutroman. Hij staat op de shortlist voor de Booker Prize en ik zou het helemaal niet erg vinden als deze zou winnen.

In de videorecensie vertel ik nog meer over wat ik zo goed aan dit boek vond. Voor de leessoundtrack heb ik gekozen voor albums die passen bij de thema's van de roman (homoseksualiteit, racisme, (seksueel) geweld).

Videorecensie
Leessoundtrack

» details   » naar bericht  » reageer  

Glow - Ned Beauman (2014) 4,0

13 oktober 2020, 14:18 uur

Ik ben enorm liefhebber van de voorganger van deze roman, The Teleportation Accident. Jaren lag deze opvolger op me te wachten op mijn boekenplank, maar het is er nu eindelijk van gekomen om 'm te lezen. Misschien niet zo goed als The Teleportation Accident, maar net als bij dat boek werkt het plezier waarmee de roman geschreven is erg aanstekelijk.

Het mysterie brandt meteen los, vanaf de eerste pagina's, en wat volgt is een wervelende complotthriller om heerlijk in te verdwalen. Om elke hoek wacht een dreiging, niemand is te vertrouwen en de plotwendingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is een goede tegenhanger voor iedereen die moe is van alle echte complottheorieën. Hier zit namelijk enorm veel plezier in en het verhaal is bij vlagen erg humoristisch.

Glow gaat over Raf wiens vriend ontvoerd wordt en wiens dagelijks leven daardoor danig overhoop gegooid wordt. Niet dat er in dat dagelijks leven enige structuur te ontwaren was, want Raf houdt wel van een feestje, een pilletje en heeft daarnaast ook een afwijking waardoor zijn biologische klok 25 uur per dag telt, in tegenstelling tot de normale 24 uur. Hierdoor wijkt hij heel vaak af van het standaard ritme van 'normale' mensen.

In mijn nieuwe videorecensie vertel ik meer over het boek en vergelijk ik het met The Teleportation Accident. Voor de leessoundtrack koos ik vier ijzersterke technoalbums, aangezien nachtelijke escapades, drugs en verstoorde dag-nacht-ritmes een grote rol spelen.

» details   » naar bericht  » reageer  

Nervous Conditions - Tsitsi Dangarembga (1988) 3,0

Alternatieve titel: Op Gespannen Voet, 11 oktober 2020, 19:59 uur

stem geplaatst

» details  

Kitchin - Banana Yoshimoto (1988) 4,0

Alternatieve titel: Kitchen, 8 oktober 2020, 11:52 uur

Ik ben een enorm Japanofiel. Muziek, film, literatuur, beeldende kunst, ik vind het (bijna) allemaal schitterend. De laatste tijd heeft de boekhandel in Nijmegen best wel vaak Japanse literatuur op de tafels liggen, vaak naar het Engels vertaald.

Ik koop die boeken bijna allemaal, omdat ik alleen al als ik een Japanse naam zie lichtelijk hysterisch word. Kitchen lag daar laatst dus ook bij, en ondanks dat Yoshimoto een bekende naam was, had ik nog nooit wat van haar gelezen. Blind aangeschaft dus, en totdat ik ging lezen had ik geen enkel idee waar het over ging. Of überhaupt dat het boek uit twee verhalen bestaat.

'Kitchen' gaat over een jonge vrouw die haar laatste overgebleven familielid verliest en bij twee vreemden intrekt. Al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen haar en de anderen. 'Moonlight Shadow' gaat over een jonge vrouw die haar vriend is verloren bij een auto-ongeluk en door een ontmoeting met een mysterieuze vrouw de mogelijkheid krijgt om eindelijk op een goede manier afscheid te nemen van hem.

Kitchen heeft me onmiddellijk verliefd gemaakt op de schrijverskunsten van Yoshimoto. Een immense warmte gaat er uit van beide verhalen en ik vond het enorm meeslepend. Knap voor die beperkte lengte (+/- 100 en +/- 50 pagina's). Zie mijn videorecensie en leessoundtrack als je meer te weten wilt komen over mijn ervaringen met dit boek.

» details   » naar bericht  » reageer  

City of Windows - Robert Pobi (2019) 3,5

Alternatieve titel: Stad van Glas, 6 oktober 2020, 22:22 uur

Jaa, dit vond ik toch wel een fijne. Ze vallen met bosjes, er zit een heerlijke vaart in het verhaal en ik vond hoe Pobi omgaat met hedendaagse maatschappelijke gebeurtenissen ook erg tof. Ik weet niet, vond het wel verfrissend allemaal. Vond Page ook wel een leuke rechercheur, al wordt er met vlagen wel veel te veel aandacht besteed aan de (oninteressante) achtergrond van Page. Klein smetje, maar over het algemeen met heel veel plezier gelezen. Zo heb ik mijn thrillers graag.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shuggie Bain - Douglas Stuart (2020) 4,5

6 oktober 2020, 20:55 uur

Wat een debuutroman is dit, zeg. Het is heel lang geleden dat ik een boek las waarbij ik werkelijk waar alles om me heen vergat. Zoveel hoofdstukken in deze roman heb ik met compleet ingehouden adem gelezen. Waarschijnlijk staat Shuggie Bain in december bovenaan mijn 2020-lijstje. Er moeten rare dingen gebeuren wil ik nog iets beters lezen dit jaar.

Stuart schetst een pijnlijk portret van een gezin aan de zelfkant van de samenleving, waarbij de jongen Shuggie moet zorgen voor zijn alcoholistische moeder. Tegelijkertijd wordt op knappe wijze een beeld geschetst van het Glasgow in de jaren tachtig.

Door de dialogen die allemaal in verschillende (Schotse) accenten geschreven zijn, voelen de personages direct levensecht. Begin 2021 komt de Nederlandse vertaling uit bij Nieuw Amsterdam, maar vertalers Inger Limburg en Lucie van Rooijen zullen er toch een hele kluif aan hebben gehad om die dialogen op overtuigende wijze naar het Nederlands over te brengen. Ben benieuwd hoe ze dit aangepakt hebben. Ik wil de Nederlandse vertaling tegen die tijd eigenlijk ook wel lezen, gewoon uit nieuwsgierigheid.

Als je meer wil weten over het boek en mijn leeservaring, kun je terecht bij mijn nieuwe videorecensie. Voor de leessoundtrack koos ik ditmaal voor mijn favoriete jaren tachtig albums van Schotse bands.

Videorecensie
Leessoundtrack

» details   » naar bericht  » reageer  

Burnt Sugar - Avni Doshi (2020) 3,5

Alternatieve titel: Verbrande Suiker, 6 oktober 2020, 12:00 uur

De tweede 2020-Booker-Prize-genomineerde roman die ik las en deze beviel al een stuk beter dan The New Wilderness. Tot aan de laatste +/- 70 pagina's vond ik Burnt Sugar zelfs erg goed, maar op een gegeven moment werden er zoveel - in mijn ogen - verwerpelijke keuzes gemaakt dat ik me richting het einde vooral begon te ergeren.

Begrijp me niet verkeerd, personages die slechte keuzes maken in romans kunnen erg vermakelijk zijn en kunnen de lezer enorm uitdagen. In dit geval vond ik echter dat de keuzes onvoldoende onderbouwd werden en had ik het idee dat de schrijver op begrip en mededogen aanstuurde. Ik kon dat begrip en mededogen totaal niet opbrengen, wat wel echt een unicum is, aangezien ik me normaal prima kan verplaatsen in de meest verwerpelijke personen.

Wat die keuzes precies behelzen, ga ik niet verklappen want daarmee moet ik ook veel plotontwikkelingen verklappen. Uitgangspunt van deze roman is een dochter die zich moet ontfermen over haar dementerende moeder. Moeilijkheidje: dochter heeft een enorme hekel aan haar moeder. En moeder zelf heeft het ook niet zo op met haar dochter.

Het is een pijnlijke roman, met enorm pijnlijke gebeurtenissen. Ook de meedogenloosheid van dochter Antara draagt daar aan bij (die wordt overigens wel heel erg goed inzichtelijk gemaakt). Ik ben best wel onder de indruk van deze debuutroman. Jammer dat richting het einde mijn leesplezier (voor zover je daarvan kunt spreken bij zo'n naar boek) volledig vergald werd.

In mijn videorecensie vertel ik hoe ik deze roman ervaren heb (al heb ik het meeste hier al neergepend realiseer ik me nu). Voor de leessoundtrack koos ik voor een album met dementie als hoofdthema en verder voor klassieke Indiase muziek (met een twist).

» details   » naar bericht  » reageer