menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024, april 2024

Siren Queen - Nghi Vo (2022) 2,0

9 april, 20:05 uur

stem geplaatst

» details  

City of Quartz: Excavating the Future in Los Angeles - Mike Davis (1990) 3,5

30 maart, 09:54 uur

stem geplaatst

» details  

Day of the Triffids, The - John Wyndham (1951) 3,0

Alternatieve titel: De Triffids Komen, 24 maart, 21:25 uur

stem geplaatst

» details  

San Ti - Liu Cixin (2006) 4,0

Alternatieve titel: Het Drielichamenprobleem, 13 maart, 16:06 uur

The Three-Body Problem stond al jaren op mijn lijstje om te lezen, gewoon omdat ik ergens had opgevangen dat dit echt geweldige science-fiction was. Een paar maanden geleden dan eindelijk aangeschaft, en in de wetenschap dat de serie-adaptatie door de makers van Game of Thrones vanaf 21 maart te zien is op Netflix, vond ik dat het moment daar was om dit boek toch eindelijk eens ter hand te nemen. En wow, dat was een ervarinkje, hoor.

Wetenschapper Ye Zhetai wordt in 1967 tijdens de Culturele Revolutie gedood door de Rode Garde. Zijn dochter Ye Wenjie, zelf ook astrofysica, is getuige van de moord en wanneer zij veroordeeld wordt voor opruiing, krijgt ze de mogelijkheid om onderzoek te doen naar buitenaardse intelligentie. Decennia later is er sprake van een reeks mysterieuze zelfdodingen door wetenschappers en van een computerspel waarbij spelers zoeken naar een juiste berekening omtrent een planeet met drie zonnen. Wetenschapper Wang Miao is belast met onderzoeken wat het onderzoek van Ye Wenjie, het computerspel en de zelfdodingen met elkaar te maken hebben.

Verbazing
Ik heb de samenvatting nogal summier gehouden, want ik denk dat het het beste is als je dit verhaal met zo min mogelijk voorkennis in gaat. Ook ik begon aan dit boek zonder te weten waar het over ging, en ik viel van de ene in de andere verbazing. Dit verhaal weet op zoveel verschillende niveaus te prikkelen dat ik alleen maar kan concluderen dat dit inderdaad heel erg goede science-fiction is.

Allereerst is dit verhaal verpakt als een mysterieuze thriller, wat maakt dat dit een heuse pageturner is. De mysterieuze zelfdodingen, de wonderlijke gebeurtenissen die wetenschapper Wang Miao meemaakt en het feit dat je geleidelijk steeds dichter bij de kwestie komt waar het in The Three-Body Problem allemaal om draait, maken dit boek echt heel erg spannend.

Het diepe
De manier waarop het verhaal is opgebouwd, maakt het geheel alleen maar boeiender Cixin Liu kiest er meerdere malen voor om een grote (vaak onbegrijpelijke) gebeurtenis te beschrijven, om daarna pas de redenen of oorzaken van die gebeurtenissen te schetsen. Het is een vrij unieke manier van een verhaal vertellen, omdat je als lezer steeds in het diepe gegooid wordt en je telkens pas veel later de antwoorden op al je vragen krijgt. Het is niet de meest makkelijke manier om een verhaal tot je te nemen, maar wel een heel bevredigende. Het mysterie blijft op deze manier onverminderd groot en de hobbelige weg naar de uiteindelijke antwoorden is er één die veel voldoening geeft.

Dit grote mysterie is aangekleed met heel veel wetenschappelijke theorieën die vooral binnen het computerspel naar voren komen. Ik moet zeggen dat ik niet alles begrepen heb, maar al die wetenschappelijke inzichten die voorbij komen en het stukje natuurkundige geschiedenis geven een verhaal dat uiteindelijk gaat over buitenaardse intelligentie wel een stuk geloofwaardigheid mee. Het is nu eenmaal makkelijker om mee te gaan in onwaarschijnlijke scenario’s als de inbedding wel plausibel klinkt. Erg leuk ook om Copernicus en Galilei voorbij te zien komen in een verhaal dat zo modern is.

Misantropisch
En ja, dan dat intelligente buitenaardse leven. Ik heb al eerder op dit blog geschreven dat het me een schitterend idee lijkt als er ergens buitenaards leven is waar wij mee in contact zouden kunnen komen. Dat is precies het uitgangspunt van The Three-Body Problem, maar het feit dat dit verhaal zich afspeelt in communistisch China maakt dit uitgangspunt toch een stuk minder gezellig dan hoe ik het in al mijn naïviteit voor me zie.

Er schemert een misantropisch wereldbeeld door in dit verhaal en een wens van mensen om niet meer tot deze aarde te willen behoren. Het is erg boeiend hoe Cixin Liu de verschillende standpunten ten opzichte van buitenaards leven naast elkaar zet en het geeft zeker wel te denken wat er zou gebeuren, mochten we echt in de mogelijkheid komen om in contact te komen met intelligent buitenaards leven.

Stimuleren
Soms ingewikkelde, maar leuke wetenschappelijke theorieën en verschillende standpunten met betrekking tot buitenaards leven zijn hier gegoten in een vorm die nog eens extra het denken stimuleert. The Three-Body Problem is prikkelend van alle kanten en voelt – zeker ook vanwege de setting – volledig uniek aan.

Qua cijfer ben ik met 4 sterren misschien ietwat voorzichtig, maar ik houd nog een slag om de arm omdat dit pas het eerste deel van een trilogie is. Mijn ervaring is dat wanneer zo’n trilogie als geheel geweldig is, mijn waardering voor de losse delen automatisch mee stijgt. We gaan het zien, ik heb in ieder geval het voorgevoel dat deel twee niet heel lang op zich zal laten wachten en ik ben enorm benieuwd hoe dit toch wel ingewikkelde verhaal tot tv-serie is gemaakt.

Blogpost

» details   » naar bericht  » reageer  

Even Though I Knew the End - C.L. Polk (2022) 3,0

12 maart, 11:30 uur

stem geplaatst

» details  

Sea of Tranquility - Emily St. John Mandel (2022) 3,5

Alternatieve titel: Zee van Rust, 9 maart, 17:40 uur

stem geplaatst

» details  

Immortality Inc. - Robert Sheckley (1959) 3,5

Alternatieve titel: N.V. Onsterfelijkheid, 5 maart, 13:25 uur

stem geplaatst

» details  

Gathering of Shadows, A - V.E. Schwab (2016) 3,5

Alternatieve titel: De Kleuren van Schaduw, 1 maart, 19:27 uur

Een echte serielezer ben ik niet, maar nu ik tegenwoordig veel science-fiction en fantasy lees moet ik er zo nu en dan toch aan geloven. Ik zal nooit een hele serie achter elkaar ‘bingen’ (zelfs bij tv-series lukt dat me tegenwoordig niet meer), maar na het erg toffe De Kleuren van Magie en enkele maanden ‘rust’ van deze serie, was ik toch wel toe aan het tweede deel. A Gathering of Shadows (ja, ik ben overgestapt naar het Engels)voelt vooral als een tussendeel aan, maar het einde belooft veel voor het derde en laatste deel van deze reeks.

Lila is in het rode Londen gebleven en leeft nu op een schip met kapitein Alucard die haar les geeft in magie. Er zal binnenkort een groot magie-toernooi plaatsvinden in het rode Londen en Lila weet het op haar typische manier voor elkaar te krijgen om daar deelnemer van te worden, net als Alucard, én Kell, die net als Lila onder een pseudoniem deelneemt aan het toernooi. Lila en Kell zullen elkaar ongetwijfeld na al die maanden weer tegen gaan komen en zien daar beiden (weliswaar met angst en beven) naar uit, maar wat ze niet weten is dat in wit Londen plannen gesmeed worden om Kell te grazen te nemen.

Zwerkbaltaferelen
Toen het me duidelijk werd dat het magie-toernooi het belangrijkste ding zou worden in dit boek, was ik even heel erg bang voor zwerkbaltaferelen, maar dat viel toch best mee. Weliswaar speelt eigenlijk alles zich af tegen de achtergrond van het toernooi, maar het gaat uiteindelijk toch niet echt om de sport, maar om de mensen die samenkomen in rood Londen en hun interacties.

Het is zeker leuk hoe Schwab hier de tijd neemt om de wereld van rood Londen verder uit te werken, nieuwe personages te introduceren (waarvan Alucard duidelijk het hoogtepunt is) en soapy elementen naar de voorgrond te brengen. Er is sprake van veel oud zeer, emotioneel weerzien, opbloeiende liefde, ruzies en het nodige overige drama.

Opmars
A Gathering of Shadows is daarmee uiterst vermakelijk, en toch voelde dit vooral als een pas op de plaats, als een opmars naar een (hopelijk) overdonderend derde deel. Echt heel veel belangwekkends gebeurt er namelijk niet, en de echte hoogtepunten van het verhaal zijn de hoofdstukken die in wit Londen plaatsvinden en die me enorm benieuwd maken naar het derde boek in de reeks.

De gebeurtenissen in wit Londen zijn namelijk enorm duister en af en toe zelfs beangstigend, precies de sfeer die ik zo geweldig vond aan het eerste deel. Dit tweede deel was me wat dat betreft eigenlijk net wat te gezellig, maar met de manier waarop dit boek geëindigd is, ligt de weg wel weer helemaal open voor een gitzwart en bloedstollend derde deel, waar ik dus erg naar uit zie.

Intrige
Rest me nog te zeggen dat ik nog steeds niet echt een liefhebber ben van Lila’s personage, maar dat ik haar in dit deel, zeker richting het einde, wel een stuk beter te pruimen vond. Wel misschien wat jammer dat Lila in dit deel duidelijk het hoofdkarakter is, terwijl ik stiekem veel meer had willen lezen over Kell (voor mij duidelijk het meest interessante personage van de reeks), of nog meer te weten had willen komen over het nieuwe personage Alucard. Maar ja, wie weet komt dat in deel drie.

Al met al een vermakelijk boek met genoeg intrige, maar deel één vond ik echt wel beter. Ik heb wel de hoop dat deel drie kan gaan tippen aan het eerste deel dus ik heb zeker zin om deze reeks uit te lezen. Dat zal wel niet voor direct zijn, maar wie weet ben ik er over enkele maanden weer klaar voor om me wederom in deze fascinerende wereld vol magie en duisternis te dompelen.

Blogpost

» details   » naar bericht  » reageer  

Harrow the Ninth - Tamsyn Muir (2020) 2,5

Alternatieve titel: The Locked Tomb #2, 1 maart, 19:27 uur

stem geplaatst

» details