menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021, december 2021, januari 2022, februari 2022, maart 2022, april 2022, mei 2022

Mitsukoshi Troostbaby Company, De - Auke Hulst (2021) 2,0

gisteren om 22:15 uur

stem geplaatst

» details  

Harry Potter and the Order of the Phoenix - J.K. Rowling (2003) 2,5

Alternatieve titel: Harry Potter en de Orde van de Feniks, 30 april, 17:56 uur

stem geplaatst

» details  

Cometierra - Dolores Reyes (2019) 4,0

Alternatieve titel: Aarde Eten, 28 april, 19:57 uur

stem geplaatst

» details  

Willem Die Madoc Maakte - Nico Dros (2021) 4,0

27 april, 22:17 uur

Willem die Madoc Maakte van Nico Dros staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2022. Ik zou dit boek uit mezelf niet snel opgepakt hebben; historische romans, en dan met name romans die zich afspelen in de Middeleeuwen trekken me niet heel erg. Toch ben ik blij dat ik dankzij de Libris Prijs op het spoor gezet werd van dit verhaal, want ik heb er met volle teugen van genoten.

Een Vlaamse mediëvist krijgt per toeval een aantal werken uit de dertiende eeuw in handen. De werken lijken van Willem te zijn, de schrijver die nog steeds gelezen wordt, omdat hij Van den Vos Reynaerde schreef. Één van de documenten is in codetaal geschreven en de mediëvist vermoedt dat dit misschien wel het verloren gewaande Madoc is. Hij beseft dat hij goud in handen heeft, maar hij krijgt het document niet ontcijferd. Opeens ziet hij voor zich hoe de man die wij als Willem kennen als kind aanspoelde op een strand en opgroeide in een klooster. Hij laat de cryptische tekst voor wat-ie is en stort zich volledig op het uitwerken van de visioenen die hij heeft omtrent het leven van Willem.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Truly Like Lightning - David Duchovny (2022) 3,0

17 april, 11:14 uur

David Duchovny is naast acteur de afgelopen jaren ook zanger en romancier. Nu wil het feit dat ik sinds een paar weken in een ongelooflijke X-Files manie ben beland (voor de zoveelste keer). Had verder nog weinig zin om te lezen, maar ik herinnerde me vaag dat David Duchovny tegenwoordig ook iets deed met literatuur, en dat wilde ik dan wel een kans geven.

Het uitgangspunt is heel leuk, het einde is erg tof, maar het middenstuk is af en toe wel erg langdradig en saai, omdat Duchovny niet veel origineels weet te doen met het gegeven dat drie kinderen voor het eerst in hun leven in de hedendaagse maatschappij mee moeten draaien. De dialogen konden me ook niet bekoren en er wordt net te veel uitgekauwd wat betreft gedachten en gevoelens van de personages.

Toch spat het schrijfplezier van de pagina's af en werd ik redelijk wild van alle pop culture verwijzingen. Heb dit boek toch wel met veel plezier gelezen, ook omdat Duchovny overtuigend de waanzin van onze tijd laat zien. Ja, best charmant toch, al met al, maar mijn oordeel wordt misschien wel een beetje ingegeven omdat ik nu ook weer weg zwijmel bij Mulder en Scully.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wormmaan - Mariken Heitman (2021) 3,5

7 april, 20:59 uur

Wormmaan van Mariken Heitman is een van de genomineerde romans voor de Libris Literatuur Prijs 2022. Wormmaan is Heitmans tweede roman, na het in 2019 verschenen en goed ontvangen De Wateraap. In dit laatste boek verbindt Heitman onze tijd met de tijd waarin onze voorouders net de landbouw ontdekten. Het is een origineel en goed geschreven boek, dat desondanks toch nooit helemaal tot leven komt.

Elke heeft haar hele ziel en zaligheid gestoken in het ontwikkelen van een nieuwe pompoen, maar wanneer ze na jarenlang zwoegen erachter komt dat een concurrent precies dezelfde pompoen heeft gemaakt, besluit ze zich op iets heel anders te focussen. Ze vertrekt naar een Waddeneiland om daar een wilde erwt te maken die dezelfde eigenschappen bezit als de prehistorische erwt. Ze hoopt door de erwt naar zijn oorspronkelijke staat terug te brengen ook een toestand te bewerkstelligen waar niet iedereen haar maar probeert te vormen en haar confronteert met haar (gebrek aan) vrouwelijkheid. In een andere verhaallijn volgen we Ra, een mens die terechtkomt bij de eerste boeren, maar die net als Elke niet helemaal past in de gemeenschap waar die terechtkomt.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Chichi to Ran - Mieko Kawakami (2008) 3,5

Alternatieve titel: Borsten en Eitjes, 1 april, 14:22 uur

Mieko Kawakami’s Breasts and Eggs kwam in 2008 voor het eerst uit in Japan en omvatte het verhaal over Natsu, haar zus en haar nichtje. Ze besloot het verhaal daarna uit te breiden – ze voegde meer personages toe en verbreedde de thematiek – en die uitgebreide versie werd in Japan uitgebracht in 2019. In 2020 verscheen de Engelse vertaling van deze complete versie, Breasts and Eggs genaamd, dat dan weer de letterlijke vertaling is van de korte versie uit 2008. Snapt u het nog?

Het eerste deel van dit boek gaat dus over schrijver Natsu, haar zus Makiko en haar nichtje Midoriko. Makiko is geobsedeerd met haar uiterlijk en zoekt Natsu in Tokyo op zodat ze in die stad een borstvergroting kan laten uitvoeren. Ondertussen praat Midoriko niet en vreest ze met grote vrezen voor haar naderende puberteit en alle veranderingen die dat met zich mee zal brengen. Het tweede deel van Breasts and Eggs speelt een stuk later. Natsu is nog steeds schrijver, maar net zoals in het eerste deel lukt het niet goed om ook daadwerkelijk een roman te schrijven. Ze raakt geobsedeerd met het idee van het krijgen van een kind, maar dat is nog niet zo makkelijk als alleenstaande vrouw in Japan.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer