menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021, juni 2021, juli 2021, augustus 2021, september 2021, oktober 2021, november 2021

Daedosiui Sarangbeop - Sang Young Park (2019) 4,0

Alternatieve titel: Liefde in de Grote Stad, vandaag om 16:30 uur

stem geplaatst

» details  

Bewilderment - Richard Powers (2021) 4,0

afgelopen donderdag om 13:21 uur

stem geplaatst

» details  

Great Circle - Maggie Shipstead (2021) 1,0

afgelopen woensdag om 12:46 uur

Één van de zeldzame keren dat ik een boek al na honderd pagina's aan de kant heb gelegd. Historische romans zijn geloof ik niet echt mijn ding,. Dat hele ding van de afgelopen jaren om dan een periode uit de geschiedenis te nemen en dan daar onze hedendaagse waarden op los te laten (of misschien gebeurt dit altijd in historische romans, maar ik heb ze met een reden heel lang als de pest gemeden), ik kan daar echt helemaal niks mee.

Dat er nu meerdere van dit soort romans op de Booker Prize longlist stonden is echt een klap in het gezicht van de goede smaak. Vorig jaar stond er ook al eentje op de longlist, dit jaar staan er twee (of misschien nog wel meer, ik heb ze niet allemaal gelezen nog) op en het voelt alsof ik drie keer hetzelfde boek gelezen heb, het enige verschil is dat ze zich toevallig in verschillende periodes afspelen.

Qua stijl is het verschrikkelijk saai, echt zo'n en-toen-en-toen verhaaltje, alle personages boeien me geen biet, alle gevoelens van de personages worden uitgespeld en het schuurt nergens, want het moet natuurlijk wel allemaal passen binnen dat hele woke-kader. Dit is echt het soort boeken waarbij ik zo'n boekenjury ervan verdenk dat ze (deugende) moraliteit verwarren met kwaliteit.

Het zijn allemaal van die open deuren die ingetrapt worden, want wie is er nou ontzettend voor misbruik en onderdrukking. Echt op geen enkele manier prikkelend, alleen maar constant doodvermoeiend.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sembazuru - Yasunari Kawabata (1952) 3,0

Alternatieve titel: Duizend Kraanvogels, 17 november, 21:11 uur

stem geplaatst

» details  

Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The - Douglas Adams (1979) 3,5

Alternatieve titel: Het Transgalactisch Liftershandboek, 15 november, 17:03 uur

stem geplaatst

» details  

Al het Blauw - Peter Terrin (2021) 3,5

7 november, 16:34 uur

Al het Blauw zag ik vaak genoemd worden in lijstjes met ‘beste boeken van 2021’. Ook was de roman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021, die uiteindelijk gewonnen zou worden door het fantastische Op Weg naar de Hartz. Nu moet ik tot mijn grote schaamte toegeven dat ik hier al heel lang een ander boek van Peter Terrin in de kast heb staan (Post Mortem), maar op de een of andere manier ben ik daar nooit aan begonnen. Door alle lovende berichten toch erg benieuwd geworden naar Al het Blauw. Wie weet volgt die eerdere roman dan vanzelf.

Simon is nog een tiener wanneer hij op een dag stopt met zijn studie. Heel veel tijd dus om met zijn vriend Marc in hun stamcafé te hangen. Simon krijgt een affaire met de veel oudere barvrouw Carla en Simon begint zich zorgen te maken dat de mensen om hem heen van dit geheim weten. Als zijn vrienden wat door hebben, dan is het slechts een kwestie van tijd voor John het te weten komt. Hij is de man van Carla, eigenaar van het café en het gerucht doet de ronde dat hij nogal losse handjes heeft.

Al het Blauw kent om te beginnen een prettige opbouw. In korte paragrafen volgen we de verschillende hoofdrolspelers in het verhaal en maakt Terrin ons deelgenoot van hun innerlijk leven. We springen van het ene naar het andere personage en het is leuk om te lezen hoe verschillende personen dezelfde gebeurtenissen heel anders waarnemen en interpreteren. Dat alles is geschreven in een heel fijne, naturel stijl. Terrin schrijft mooie zinnen zonder poespas die heel prettig leesbaar zijn. Wat dat betreft is dit echt de perfecte roman om in een sessie te lezen. Door de taal en het hoppen van karakter naar karakter vloeit het boek perfect.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Island, An - Karen Jennings (2020) 3,0

31 oktober, 20:16 uur

Het lezen van de Booker Prize genomineerden heeft tot nu toe nog geen meesterwerk opgeleverd, maar we gaan stug en vrolijk verder met deze onderneming. Een nieuwe kans kreeg ik met An Island, een relatief dun boek met een vrij onweerstaanbaar uitgangspunt. En toch werd ook deze roman niet de parel waar ik op hoopte.

Samuel leeft al heel lang alleen op een eiland waar hij een vuurtoren beheert. Hij leeft er inmiddels al zo lang dat hij op geen enkele manier meer zou passen in een of andere samenleving. Regelmatig spoelen er overleden vluchtelingen aan op ‘zijn’ eiland, maar op de dag dat we zijn verhaal binnenvallen spoelt er een nog levende man aan. Samuel ontfermt zich over de man, maar de man spreekt een andere taal en hij lijkt langzaam maar zeker ook steeds meer ruimte in te nemen en vijandiger te worden.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

No One Is Talking about This - Patricia Lockwood (2021) 3,5

Alternatieve titel: Hier Hoor Je Niemand Over, 24 oktober, 17:25 uur

Patricia Lockwood is dichter, essayist en na het schrijven van No One Is Talking About This ook romancier. Het boek schopte het tot de shortlist van de Booker Prize, maar won net niet. Het is best een bijzondere roman, zowel qua verhaal als qua stijl, maar ik heb dit jaar toch al beter gelezen.

Het verhaal is opgebouwd uit heel korte paragrafen, ieder de lengte van de gemiddelde tweet ongeveer, en springt vaak van de hak op de tak. Het boek bestaat uit twee delen; het eerste deel focust zich volledig op sociale media en hoe de verteller helemaal verloren raakt in het web van memes, politieke polarisering en schattige dierenvideo’s. De verteller krijgt echter te maken met een groot verdriet in de familie, als haar nichtje met een afwijking geboren wordt. Ze wordt uit ‘het portaal’, zoals Lockwood het internet noemt, getrokken en weer de echte wereld in geslingerd. De gebeurtenissen in het ‘echte’ leven werpen een andere blik op het leven in ‘het portaal’.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Town Called Solace, A - Mary Lawson (2021) 2,5

22 oktober, 17:00 uur

De Booker Prize is inmiddels uitgereikt en helaas had ik afgelopen maand niet de tijd om in ieder geval de hele shortlist hier te bespreken, maar ik ga toch vrolijk verder met het bespreken van de gehele longlist. Lawson is een Canadees auteur die zo af en toe een boek uitbrengt en daar altijd hoge ogen mee gooit, maar ik vond A Town Called Solace toch niet uitnodigend genoeg om meer van haar op te gaan zoeken.

Clara is een meisje wiens zus van huis wegloopt van huis en haar favoriete buurvrouw is ook opeens verdwenen. Alles wordt nog erger wanneer een vreemde man in het huis van haar buurvrouw intrekt. Maar toch blijkt die vreemde man zo kwaad nog niet. Liam Kane is net gescheiden, heeft een verdrietig verleden en heeft in dit nieuwe huis, in dit kleine, fictieve Canadese stadje, de tijd om te bedenken wat zijn verdere plannen worden. Clara en Liam groeien naar elkaar toe en langzaam maar zeker wordt Liam steeds meer geaccepteerd door zijn nieuwe omgeving.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Against the Day - Thomas Pynchon (2006) 4,0

17 oktober, 12:11 uur

Ik duik zelden het oeuvre van een schrijver in, ik lees liever zo veel mogelijk verschillende boeken van verschillende schrijvers, maar dit was toch alweer mijn vierde Pynchon die ik las. En wat voor één. Het boek telt ruim 1200 pagina’s en als je een beetje bekend bent met het werk van Pynchon, weet je op voorhand dat dit een ingewikkeld boek gaat worden.

Er passeren tientallen personages de revue (volgens de Wikipagina zijn het er zelfs meer dan honderd!) die allemaal op een bepaald moment significant zijn voor het geheel. Het verhaal gaat sowieso echt alle kanten op. We betreden niet normaal veel zijpaden, maar als er al te spreken valt van een plot, dan draait het in Against the Day om de nabestaanden van een vermoorde anarchist en hoe zij de dood van hun vader proberen te wreken. De periode waarin het ‘verhaal’ zich afspeelt loopt van 1893 tot aan vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Was - Jilt Jorritsma (2021) 2,0

14 oktober, 22:04 uur

stem geplaatst

» details  

Harry Potter and the Goblet of Fire - J.K. Rowling (2000) 3,0

Alternatieve titel: Harry Potter en de Vuurbeker, 5 oktober, 22:00 uur

Iedereen vertelde me dat de Harry Potter-reeks vooral na het derde deel geweldig wordt. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban vond ik al bijzonder geslaagd, dus de verwachtingen lagen best hoog voor dit vierde deel. En toegegeven, het laatste kwart is ook wel echt fantastisch, maar als geheel kon dit vierde deel me toch minder boeien.

De boeken worden steeds dikker in deze reeks en ondanks dat ik de door Stephen Fry voorgelezen Engelstalige editie op anderhalve snelheid luister, was ik er toch dik 20 uur zoet mee. Ik heb even gekeken hoe lang het vijfde deel me gaat kosten en ik geef toe, de moed zakt me wat in de schoenen.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Is Dit Alles? - Jan Postma (2021) 4,0

1 oktober, 17:37 uur

Regelmatig komt het voor dat ik een bepaald woord in een bepaalde context hoor, of dat er iets gebeurt dat de dagelijkse sleur doorbreekt, en dat ik dan als vanzelf in een kolkende gedachtestroom terechtkom waar nauwelijks een logische structuur in te ontwaren valt. Door te associëren en verschillende dwarsverbanden te leggen kom ik zelden tot een definitieve conclusie, en toch voelt het alsof ik vooruitgang heb geboekt. Ik vind het heerlijk wanneer dit me overkomt. Moet wel toegeven dat het de laatste jaren wat minder voorkomt. Eigenlijk wel jammer, maar Jan Postma wakkerde dit denkvuur met een heerlijke essaybundel wel weer aan.

Postma en ik zijn overduidelijk van dezelfde generatie. We houden ons bezig met wat op sociale media gebeurt, we zitten in een fase waarin iedereen kinderen krijgt en huizen koopt of verbouwt, waarin iedereen zijn shit langzaam op orde krijgt, of in ieder geval de indruk wekt dat te doen. Groot verschil: ik bezie dat allemaal grotendeels vanaf de zijlijn, Postma ervaart dit allemaal uit de eerste hand. Dat alleen al maakt deze essays leuk om te lezen.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Freedom to Be Free: From Thinking without a Banister, The - Hannah Arendt (2018) 3,5

Alternatieve titel: De Vrijheid om Vrij te Zijn, 1 oktober, 17:37 uur

stem geplaatst

» details