menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021

Sól Ziemi - Józef Wittlin (1936) 3,0

Alternatieve titel: Het Zout der Aarde, afgelopen dinsdag om 16:31 uur

stem geplaatst

» details  

Mirror & the Light, The - Hilary Mantel (2020) 3,5

Alternatieve titel: De Spiegel & het Licht, 16 februari, 16:41 uur

stem geplaatst

» details  

Oogst - Sien Volders (2020) 4,0

9 februari, 11:27 uur

stem geplaatst

» details  

Absalom, Absalom! - William Faulkner (1936) 4,5

6 februari, 10:41 uur

Ik gebruik het boek 1001 books you must read before you die wel eens om inspiratie uit op te doen en Absalom, Absalom! is een boek dat ik door dit naslagwerk ben gaan lezen. Ik had van tevoren al gehoord dat dit een vrij complex werk was, dus ik was een klein beetje bang, maar deze roman is alle moeite meer dan waard.

Er is een Nederlandse vertaling door Bartho Kriek, maar ik las de Engelstalige versie. In mijn videorecensie zeg ik trouwens heel fout dat dit boek uit 1932 komt, maar dat moet natuurlijk 1936 zijn. Dat had ik even verkeerd in mijn hoofd en geen tijd en zin meer om dat te veranderen.

De roman verhaalt over de opkomst en teloorgang van Thomas Sutpen. Sutpen arriveert op een dag met slaven en een architecht in Jefferson, Mississippi en bouwt een groot landhuis en een grote plantage. Hij trouwt, wordt steeds meer geaccepteerd door het stadje, maar raakt uiteindelijk alles kwijt, inclusief zijn goede naam.

Vond het zowel wat betreft schrijfstijl, compositie en thematiek een erg indrukwekkend boek. Dit is echt een boek om te slowreaden en waarbij het waardevol is om na ieder hoofdstuk even opnieuw de balans op te maken. Het verhaal wordt namelijk door verschillende personen, in flarden verteld en ieder hoofdstuk krijg je stukje bij beetje een beter beeld van Sutpens levensverhaal.

In mijn videorecensie heb ik het verder nog over de interpretatie en thematiek van het boek. Tijdens het maken van die video merkte ik door over het boek te praten pas eigenlijk hoeveel indruk het boek op me had gemaakt. Ik vind een stemverhoging dan ook wel op zijn plek.

Videorecensie

» details   » naar bericht  » reageer  

Man in the High Castle, The - Philip K. Dick (1962) 3,5

Alternatieve titel: De Man in het Hoge Kasteel, 5 februari, 13:38 uur

Ik zet weer een stapje in de wereld van science-fiction en fantasy. Ik heb voor The Man in the High Castle gekozen omdat ik al heel lang iets van Dick wilde lezen. Ook is dit boek tot een serie gemaakt die via Amazon Prime te zien is en die wil ik heel graag zien.

Het uitgangspunt voor The Man in the High Castle kende ik al wel en heeft me altijd aangesproken. Strikt genomen gaat het hier niet om science-fiction, maar eerder om een alternatieve geschiedenis. Eentje waarbij Japan en Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen hebben en waarbij die landen de Verenigde Staten nu soort van ‘delen’.

Er is spanning tussen Duitsland en Japan en gaandeweg het verhaal loopt die spanning verder op. In het verhaal volgen we diverse figuren tijdens de bezetting van Amerika. Ze wonen in verschillende delen van Amerika (en dus onder verschillende bezetters, ook is er een neutraal gebied), ze hebben verschillende religieuze achtergronden en ze hebben allemaal een andere sociaal-economische status. Echt fijn is de situatie echter voor niemand.

Ik vond het een erg goeie roman, maar omdat het verhaal zo onaf voelt kon ik er toch geen heel hoog cijfer aan kwijt. Op mijn website kun je verder lezen wat ik ervan vond en welke ideeën ik uit de roman gehaald heb. Het is per ongeluk een nogal uit de kluiten gewassen stuk geworden, maar ergens is dat wel een goed teken. Blijkbaar viel er veel over te zeggen. Ik heb heel veel zin om de tv-serie gebaseerd op dit boek te gaan kijken nu!

Stukje (inclusief korte leessoundtrack).

» details   » naar bericht  » reageer  

Harry Potter and the Chamber of Secrets - J.K. Rowling (1998) 3,5

Alternatieve titel: Harry Potter en de Geheime Kamer, 2 februari, 21:42 uur

Harry Potter en de Geheime Kamer is gewoon weer hartstikke leuk. Ja, ik moet gewoon toegeven: deze tovenaarswereld trekt aan me. Ook op dit tweede deel uit de reeks heb ik wat aan te merken, maar zo tijdens alle corona-ellende is het lezen van deze boeken toch een heerlijke vorm van escapisme. Het is pas een week geleden dat ik deze uitluisterde, maar ik heb nu alweer zin in het derde deel.

Ik luisterde wederom de Engelse versie, voorgelezen door Stephen Fry en ik heb het gevoel dat dat het plezier wel degelijk verhoogt ten opzichte van het lezen van de boeken. Nieuwigheidje is dat er zelfs allerlei effecten aan de stem van Stephen Fry toegevoegd worden. Vrij hilarisch af en toe, maar het werkt wel.

Lees verder

» details   » naar bericht  » reageer  

Nickel Boys, The - Colson Whitehead (2019) 3,0

Alternatieve titel: De Jongens van Nickel, 31 januari, 13:10 uur

stem geplaatst

» details  

De Vriendt Kehrt Heim - Arnold Zweig (1932) 2,5

Alternatieve titel: De Vriendt Keert Weer, 27 januari, 21:59 uur

stem geplaatst

» details  

Such a Fun Age - Kiley Reid (2019) 3,5

Alternatieve titel: Zo’n Leuke Leeftijd, 23 januari, 15:31 uur

Such a Fun Age is zo ontzettend hip en zo ontzettend van deze tijd, dat ik me afvraag of we ons dit boek over tien jaar nog zullen herinneren. Maar dat is voor latere zorg. Deze roman was uitermate populair in de Verenigde Staten afgelopen jaar en dat begrijp ik helemaal.

We volgen Emira en Alix. Emira is een zwarte jonge vrouw die nog niet zo goed wat ze met haar leven wil. Ze werkt als babysitter voor Alix, een witte, succesvolle vrouw die haar geld verdient met het het succesvol maken van andere vrouwen. Emira maakt een vernederende situatie mee wanneer ze wordt gezien als kidnapper van haar oppaskindje. Deze gebeurtenis zet een heleboel nieuwe gebeurtenissen in werking waardoor de relatie tussen Emira en Alix op scherp komt te staan.

Qua thematiek is het enorm actueel en het boek is ook enorm meeslepend geschreven. Niet voor niets had ik Such a Fun Age binnen een dag uit. Het contrast tussen Emira en Alix is ook heel goed uitgewerkt. Emira is enorm sympathiek, Alix is een van de naarste personages waarover ik gelezen heb.

Toch had ik ook wel wat te zeuren. Daarover vertel ik meer in mijn video. Maar ik vond dit een erg tof debuut en ik ben benieuwd naar wat Reid verder gaat schrijven.

Videorecensie

» details   » naar bericht  » reageer  

Het Smelt - Lize Spit (2016) 3,5

17 januari, 21:57 uur

Dit veelbesproken debuut heb ik destijds helemaal gemist (omdat ik toen het concentratievermogen van een doperwt had en nog maar nauwelijks las). Met het uitkomen van Spits nieuwe roman vond ik het wel tijd om deze in te halen.

In mijn video maak ik de vergelijking tussen deze roman en de film Irréversible van Gaspar Noé. Wie de film heeft gezien kan zich ook een voorstelling maken van de naarheid van dit boek. Ik had zeker wel enkele aanmerkingen op Het Smelt, maar al met al vond ik het een overtuigend debuut. Hoop snel haar nieuwe roman te lezen.

Videorecensie

» details   » naar bericht  » reageer  

Apeirogon - Colum McCann (2020) 4,0

14 januari, 12:04 uur

Apeirogon vertelt het verhaal van Bassam en Rami. De een een Palestijn, de ander een Israëliër. Een Palestijn met een grote interesse voor de holocaust, een Israëlier die pleit voor een einde van de Israëlische bezetting. Beide verliezen hun dochter door het conflict, vinden elkaar en maken het tot hun doel om hun verhaal en het verhaal van hun dochters te vertellen. In 1001 hoofdstukjes leren we van alles over het conflict en over het gedeelde verdriet van de mannen, maar ook over vogels, koorddansers, Einstein, wiskunde, er komt van alles voorbij.

Zowel qua compositie als qua inhoud vond ik dit een indrukwekkend boek. De fragmentarische opzet past uitstekend bij wat McCann volgens mij voor ogen heeft. Hij wil enerzijds de complexiteit laten zien van het probleem, anderzijds lijkt hij, door steeds weer terug te keren tot de verhalen van Bassam en Rami, te willen laten zien dat wanneer je de wil hebt om de pijn van de ander te begrijpen en wanneer je de ander niet als vijand, maar ook als slachtoffer van hetzelfde conflict ziet, je een heel eind kan komen.

In het boek komen verschillende muziekalbums en -stukken voor dus het was niet moeilijk om muziek te kiezen voor de leessoundtrack. Door te duiken in de genoemde muziek heb ik zelfs het boek beter leren begrijpen. Ook weer een videobespreking waarin ik nog wat dieper inga op het boek.

Videorecensie
Leessoundtrack

» details   » naar bericht  » reageer  

Prowadź Swój Pług przez Kości Umarłych - Olga Tokarczuk (2009) 4,0

Alternatieve titel: Jaag Je Ploeg over de Botten van de Doden, 9 januari, 17:05 uur

Sinds Olga Tokarczuk de Nobelprijs voor de Literatuur won, wilde ik al wat van haar lezen. Heb lang zitten twijfelen tussen De Rustelozen en Jaag Je Ploeg over de Botten van de Doden. Uiteindelijk voor de tweede gegaan en ik ben onder de indruk.

We kruipen in het hoofd van een excentrieke zestiger die betrokken raakt bij een moordmysterie wanneer buurtgenoten op mysterieuze wijze overlijden. Ga dit niet lezen als een thriller, want de moorden en het zoeken naar de moordenaar is slechts bijzaak. Hoofdzaak is de psychologie van het hoofdpersonage.

En dat hoofdpersonage is een van de leukste waarover ik heb gelezen. Ze heeft zo'n unieke, grappige kijk op de wereld om haar heen dat het heerlijk toeven is in haar hoofd. Er zijn heel veel heel grappige passages te vinden in het boek en ze is absoluut mijn spirit animal geworden.

Het boek bevat ook de nodige maatschappijkritiek. De roman lijkt een groot pleidooi voor dierenwelzijn en het zorgen voor de wereld om je heen te zijn. Vond het wel erg overtuigend moet ik zeggen, vooral omdat het in de stijl van hoofdpersonage Janina wordt gebracht: lichtvoetig, met veel humor, maar tegelijkertijd met ernst en urgentie.

Zeer te spreken over mijn kennismaking met Tokarczuk. Het boek bevat een heel aantal memorabele passages en ik zal me deze roman herinneren als hartverwarmend, grappig en met een krachtige boodschap.

Videorecensie

» details   » naar bericht  » reageer  

Harry Potter and the Philosopher's Stone - J.K. Rowling (1997) 3,5

Alternatieve titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen, 8 januari, 15:21 uur

In 2021 probeer ik mijn eerste stapjes te zetten in de wondere wereld van science-fiction en fantasy. De ene maand lees ik een fantasyboek, de andere een science-fiction klassieker. Hoe beter te beginnen dan met een boek dat echt iedereen al gelezen heeft (in mijn omgeving dan toch in ieder geval), behalve ik?

Ik had de films al wel eens allemaal gezien, maar dat was in zo'n benevelde staat dat ik me daar dus echt helemaal niets meer van kon herinneren. Het luisteren van dit boek (ik kan de voorleeskunsten van Stephen Fry aan iedereen aanraden!) voelde dus eigenlijk als een eerste kennismaking, en die is me heel erg goed bevallen, al verwacht ik nog wel meer van de volgende boeken in de reeks.

Ik houd de reis voor je bij via mijn website. Als je nog goede aanraders hebt qua fantasy klassiekers houd ik me aanbevolen (science-fiction gaat wel lukken, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom).

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997) - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Love and Other Thought Experiments - Sophie Ward (2020) 4,0

6 januari, 17:19 uur

Zoiets als Love and Other Thought Experiments heb ik nog niet eerder gelezen. Een volstrekt unieke roman die met ieder hoofdstuk van de pot gerukter en ambitieuzer wordt. Ieder hoofdstuk is losjes gebaseerd op een beroemd filosofisch gedachte-experiment, maar je kunt de roman als geheel ook lezen als een groot gedachte-experiment, namelijk dat van Sophie Ward zelf.

Het gedachte-experiment begint wanneer Rachel aan haar geliefde, die zich bezighoudt met philosphy of mind, vraagt of zij ook een keer het onderwerp van een gedachte-experiment mag zijn. Hun relatie komt onder spanning te staan wanneer Rachel beweert dat er een mier in haar oog gekropen is. Best raar, maar voor je het weet lees je hoofdstukken vanuit het perspectief van niet-menselijke entiteiten, wordt het idee van een alternatieve werkelijkheid opgeworpen en hebben we het over ruimtereizen naar andere planeten en het weerzien van mensen die al veertig jaar dood zijn. Raar blijkt dus eigenlijk maar een heel relatief begrip te zijn als je dit wervelende debuut leest.

Ieder hoofdstuk is het maar weer afwachten welke wilde paden Ward in slaat en het boek is daarom ook echt enorm onderhoudend. Daarnaast worden er interessante filosofische vragen opgeworpen. Daarover vertel ik meer in mijn videorecensie. Ik vind filosofie op zichzelf niet meer zo interessant, maar wanneer het op zo'n prikkelende manier in een roman verwerkt zit, word ik toch wel weer even heel enthousiast.

Videorecensie

» details   » naar bericht  » reageer  

Who They Was - Gabriel Krauze (2020) 3,0

6 januari, 11:21 uur

Gabriel Krauze voelde zich van jongs af aan aangetrokken tot de criminele wereld en hield zich ook vanaf jonge leeftijd bezig met allerlei criminele activiteiten. Inmiddels heeft hij die wereld achter zich gelaten en schrijft hij over zijn verleden, toen hij nog als Snoopz door het leven ging. Hij schreef al enkele korte verhalen voor Vice en Who They Was is zijn debuutroman.

Ondanks dat de roman op de longlist voor de Booker Prize 2020 stond, lijkt de roman tot nu toe nog niet echt aan populariteit gewonnen te hebben, gezien het lage aantal stemmen op een site als Goodreads. Ik denk dat dit vooral komt door het onderwerp dat misschien te ver van de belevingswereld van veel lezers af staat, maar ook het feit dat deze roman volledig in Londense straattaal geschreven is maakt Who They Was niet erg toegankelijk.

Het is een roman met plus-en minpunten en daarover vertel ik je meer in mijn videorecensie. Uiteindelijk kon ik een kleine voldoende aan de roman kwijt en het was voor mij een leuke aanleiding om weer een leessoundtrack te maken. Want zoals alle straatschoffies luisteren Gabriel en zijn vrienden heel veel naar hiphop, en laat ik nu een groot hiphopliefhebber zijn. Omdat het verhaal zich afspeelt in Londen heb ik ervoor gekozen om me te beperken tot Britse grime en hiphop. Een mooie gelegenheid om weer eens wat oude favorieten af te stoffen.

Videorecensie
Leessoundtrack

» details   » naar bericht  » reageer  

Nesnesitelná Lehkost Bytí - Milan Kundera (1984) 3,0

Alternatieve titel: De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan, 2 januari, 17:10 uur

Ik had zulke hoge verwachtingen van dit boek. Misschien heb ik het op een verkeerd moment in mijn leven gelezen. Als ik het tien jaar eerder had gelezen, had ik het waarschijnlijk fantastisch gevonden. Nu kon ik er heel weinig mee. Noch een meeslepend verhaal, noch een boeiende stijl, noch prikkelende ideeën. Nee, dit was hem niet voor mij.

In mijn videorecensie vertel ik je meer over hoe ik dit boek ervaren heb en waarom ik, ondanks alles, toch een voldoende gaf aan deze roman.

» details   » naar bericht  » reageer  

What Are You Looking At? 150 Years of Modern Art in a Blink of an Eye - Will Gompertz (2012) 4,0

Alternatieve titel: Dat Kan Mijn Kleine Zusje Ook: Waarom Moderne Kunst Kunst Is, 1 januari, 16:23 uur

Ik had tijdens het begin van mijn studie een docent die vertelde dat iedere filosoof ergens vanaf wil en ergens naartoe wil en dat het makkelijker wordt om filosofen te begrijpen wanneer je hun werk aanvangt met deze twee vragen: waar wil deze persoon vanaf, en wat stelt deze persoon ervoor in de plaats. Dit bleek een zeer wijze les die me zeker geholpen heeft met het leren doorgronden van filosofische theorieën.

Die aanpak hanteert Gompertz ook in dit boek, maar hier gaat het over moderne, postmoderne en hedendaagse kunst. Hij maakt heel inzichtelijk hoe kunstenaars reageerden op vorige stromingen en op welke manier ze zich probeerden af te zetten tegen hun voorgangers. Hij doet dit zo goed dat ik met andere ogen naar bepaalde stromingen ben gaan kijken en meer waardering heb gekregen voor de missie die bepaalde kunstenaars zichzelf gesteld hebben.

Een uiterst leerzaam boek dus, zelfs als je al het een en ander van moderne kunst weet. Het was voor mij een heel fijne manier om mijn kennis op te frissen, de toegankelijke stijl van Gompertz helpt daar ook zeker bij, en ik ga dit boek zeker nog gebruiken als naslagwerk. Ik heb in 2020 maar weinig gebruik kunnen maken van mijn museumkaart, maar ik kan niet wachten tot ik met mijn nieuwe blik tentoonstellingen/kunstwerken kan gaan bezichtigen die ik eerder misschien links zou laten liggen omdat ik ze af zou doen als saai en/of pretentieus.

» details   » naar bericht  » reageer