menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van handsome_devil. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021, mei 2021

Loneliness of the Long Distance Runner, The - Alan Sillitoe (1959) 4,0

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van de Lange-Afstandloper, afgelopen woensdag om 11:40 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Illicit Happiness of Other People, The - Manu Joseph (2012) 4,0

Alternatieve titel: Het Onzichtbare Geluk van Andere Mensen, afgelopen woensdag om 11:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Grand Homme de Province à Paris, Un - Honoré de Balzac (1839) 4,0

Alternatieve titel: Illusions Perdues: Un Grand Homme de Province à Paris, afgelopen woensdag om 11:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Deux Poètes, Les - Honoré de Balzac (1837) 4,0

Alternatieve titel: Verloren Illusies, afgelopen woensdag om 11:39 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Karakter: Roman van Zoon en Vader - F. Bordewijk (1938) 4,0

Alternatieve titel: Karakter, afgelopen woensdag om 11:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Blokken - F. Bordewijk (1931) 4,0

afgelopen woensdag om 11:38 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Dead Fish Museum, The - Charles D'Ambrosio (2006) 4,0

Alternatieve titel: Het Dodevissenmuseum, afgelopen woensdag om 11:23 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

The (Other) You: Stories - Joyce Carol Oates (2021) 4,0

afgelopen dinsdag om 22:09 uur

stem geplaatst

» details  

Last House on Needless Street, The - Catriona Ward (2021) 3,5

afgelopen zondag om 18:48 uur

stem geplaatst

» details  

Over de Gekte van een Vrouw - Astrid Roemer (1982) 3,5

5 mei, 16:33 uur

stem geplaatst

» details  

Sorstalanság - Imre Kertész (1975) 4,5

Alternatieve titel: Onbepaald door het Lot, 30 april, 15:29 uur

stem geplaatst

» details  

Final Revival of Opal & Nev, The - Dawnie Walton (2021) 2,0

28 april, 10:45 uur

stem geplaatst

» details  

Onbevlekte, De - Erwin Mortier (2020) 3,5

23 april, 21:19 uur

De Onbevlekte is de laatste van de Libris shortlist die ik nog moest bespreken. Het is wat mij betreft niet de minste van de nominaties, maar ook niet de beste. Alhoewel, ik had tijdens het lezen lange tijd de gedachte dat dit wel een van mijn favorieten zou kunnen worden. Door een verandering in vertelstijl haakte ik echter toch richting het einde een beetje af. Maar wat kan die Erwin Mortier schrijven, zeg.

Niet heel lang geleden las ik Godenslaap van deze schrijver. Dat vond ik eerlijk gezegd een stomvervelend boek waarbij ik me echt door de pagina’s heen heb moeten worstelen. Het was eigenlijk de reden dat ik De Onbevlekte tot het laatst heb bewaard (van de Libris nominaties). Ik zag er zelfs een beetje tegenop, maar dat was achteraf gezien helemaal nergens voor nodig.

Erwin Mortier - De Onbevlekte (2020) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Odd Woman and the City. A Memoir, The - Vivian Gornick (2016) 3,5

Alternatieve titel: Een Vrouw Apart en de Stad, 23 april, 12:21 uur

stem geplaatst

» details  

Left Hand of Darkness, The - Ursula K. Le Guin (1969) 4,0

Alternatieve titel: De Linkerhand van het Duister, 21 april, 11:39 uur

The Left Hand of Darkness is een van de belangrijke werken binnen de ‘zachte’ science-fiction. Le Guin focust vooral op de antropologie, sociologie en politieke realiteit van de wereld die ze schetst, in plaats van te focussen op de techniek en de consequenties van die techniek. Het is een van de grote klassiekers binnen de science-fiction literatuur en ze won destijds met dit boek alle belangrijke sci-fi prijzen. Ik had het boek afgelopen augustus met mijn verjaardag gekregen en was erg benieuwd naar alles wat ik erover gelezen en gehoord had.

Ik moet zeggen dat ik niet direct overtuigd was. Het kostte me een pagina of honderd vooraleer ik in het verhaal zat. De belangrijke personages hebben verschillende namen en worden ook met die verschillende namen aangesproken, de landen en planeten die belangrijk zijn hebben verschillende namen die allemaal de revue passeren en ook qua tijdsaanduidingen is het heel anders dan ‘ons’ systeem. Ik vond het vooral nodeloos ingewikkeld allemaal en het leidde voor mij af van het ‘grote’ verhaal.

Ursula K. Le Guin - The Left Hand of Darkness (1969) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Hobbit, The - J.R.R. Tolkien (1937) 2,5

Alternatieve titel: De Hobbit, 17 april, 20:46 uur

Tijdens mijn reis langs de klassiekers binnen de fantasy kon iets van J.R.R. Tolkien natuurlijk niet ontbreken. Nou moet ik wel toegeven dat ik een fervent hater van de Lord of the Rings verfilmingen ben en dat ik de verfilmingen van The Hobbit ook met liefde links heb laten liggen. Maar ja, als ik dan iets moet kiezen als het gaat om Tolkien dan was ik eigenlijk toch nog het meest benieuwd naar The Hobbit, omdat het ook wel omschreven wordt als een gezellig sprookje. Daar had ik wel zin in, maar ik moet toch concluderen dat dit niks voor mij is.

Ik ben aan dit boek begonnen als luisterboek, maar de stemmetjes die de voorlezer gebruikt, hingen me na ongeveer een kwartier toch al flink de keel uit. Ik heb toen de wijze keuze gemaakt om het luisterboek in te wisselen voor het ebook. En eigenlijk begon het allemaal wel heel erg leuk. De hele introductie van Bilbo die absoluut niets met avontuur heeft, maar opeens een tovenaar en dertien dwergen in zijn huis heeft zitten die hem nodig hebben voor een grote onderneming vond ik echt heel erg grappig. Hier dacht ik eigenlijk nog dat ik voor niets altijd zo sceptisch was geweest.

J.R.R. Tolkien - The Hobbit (1937) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Saamhorigheidsgroep, De - Merijn de Boer (2020) 3,0

17 april, 17:21 uur

Langzaam maar gestaag lees ik de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs. De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer heeft het ook tot die lijst geschopt. Het was een van de vele 2020-boeken die volledig langs me heen was gegaan en ook de plotomschrijving zei me niet direct heel erg veel. Het is ook vandaar dat ik dit boek bijna tot het laatst bewaard heb. Maar warempel, dit was eigenlijk best leuk om te lezen, hoewel het ook geen boek is dat me zal bijblijven.

Bernhard is diplomaat en reist de wereld over voor zijn opdrachten. In New York beseft hij zich dat hij in zijn leven maar één jaar echt gelukkig is geweest. Hij denkt terug aan de jaren tachtig, toen hij voor ongeveer een jaar terug in Nederland was en lid werd van de Saamhorigheidsgroep; een groep vol weldoeners die allemaal tien procent van hun inkomen schonk aan de groep zodat ze de minder bedeelden in deze wereld konden helpen.

Merijn de Boer - De Saamhorigheidsgroep (2020) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Klara and the Sun - Kazuo Ishiguro (2021) 3,0

Alternatieve titel: Klara en de Zon, 13 april, 18:19 uur

Ik word bij voorbaat al enthousiast als een boek flink gehyped wordt. Ook over Klara and the Sun, de nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, verscheen de ene na de andere lyrische recensie. Dus toen deze roman daadwerkelijk uitkwam, schafte ik ‘m direct aan. Dit zou ook allerlei zaken bevatten die me interesseren: dystopie, robots en een langzaam verteld verhaal met veel mysterie. Toch was het daadwerkelijk lezen van de roman lang niet zo leuk als de voorpret.

Niet dat Klara and the Sun slecht is of zo, hoor. Het verhaal over Klara, een robot die ernaar verlangt om gekocht te worden en een kind te mogen ondersteunen bij de dagelijkse bezigheden, is op zich best leuk. Klara is een sympathiek personage en het is best tof hoe Ishiguro het voor elkaar krijgt dat je met een robot gaat meeleven.

Kazuo Ishiguro - Klara and the Sun (2021) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Buzz Aldrin, Hvor Ble Det av Deg i Alt Mylderet? - Johan Harstad (2005) 4,5

Alternatieve titel: Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven?, 12 april, 17:09 uur

Zo heel af en toe heb je dat, dat je een boek leest dat precies op het goede moment komt. Dat was ook zo met dit boek. Ik had even een korte leespauze, de dingen liepen allemaal niet zo lekker en een beetje lukraak besloot ik dat dit het boek werd waarmee ik langzaam weer in het lezen zou geraken. Voor ik het wist zat ik weer middagen te lezen en dit was weer zo’n zeldzaam boek waarbij ik me als lezer ontzettend goed begrepen voelde.

Mattias’ grote held is Buzz Aldrin; iemand die noodzakelijk was voor de maanlanding, maar altijd in de schaduw stond van Neil Armstrong. Mattias doet er alles aan om een anoniem leven te leven en dat leidt tot problemen in de privésfeer. Wanneer hij zijn vriendin en baan kwijtraakt besluit hij in een soort opwelling met de band van zijn beste vriend mee te gaan naar de Faeröer eilanden. Uren, misschien dagen later wordt hij wakker op een van de eilanden. Alleen, met een hele stapel bankbiljetten en met pijnlijke knokkels.

Johan Harstad - Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven? (2005) - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Mystiek Lichaam - Frans Kellendonk (1986) 3,5

10 april, 16:23 uur

Ik las al wat verhalenbundels van Kellendonk, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat die geen diepe indruk hebben nagelaten. Toch wilde ik Mystiek Lichaam nog eens lezen. Gewoon, omdat het in mijn kast stond en ik verdrietig word van ongelezen boeken. Maar ook omdat dit boek toch geloof ik wel als een klassieker binnen de Nederlandstalige literatuur gezien wordt. Geniaal vond ik het niet, maar het is zeker een boek dat ik niet snel zal vergeten.

Het spanningsveld tussen de humoristische, absurdistische bovenlaag en de harde, deprimerende kern vond ik echt heel erg interessant en maakt dit boek vrij onvergetelijk. De combinatie klinkt niet eens heel uniek, maar de manier waarop Kellendonk deze aspecten tot in het extreme uitwerkt, maakt Mystiek Lichaam tot een van de vreemdste boeken die ik heb gelezen.

Frans Kellendonk - Mystiek Lichaam (1986) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

In the Dream House - Carmen Maria Machado (2019) 4,0

4 april, 14:49 uur

Het boek bestaat voornamelijk uit (heel) korte hoofdstukjes waarbij Machado iedere keer vanuit een ander perspectief haar relatie bekijkt. Zo komen allerlei literaire genres, popcultuur en lgbt-kwesties aan bod. Ondanks dat het één chronologisch verhaal is wat Machado vertelt, voelt het door die korte hoofdstukjes met telkens weer nieuwe invalshoeken aan als een enorm gevarieerd geheel.

Machado vertelt hoe ze een relatie krijgt met de vrouw in the dream house. Hoe dat eerst allemaal fantastisch is, maar hoe die relatie al na korte tijd compleet verwrongen raakt. Uiteindelijk blijkt de schade enorm groot. Machado heeft precies door welke gedachten de lezer heeft bij het lezen van haar verhaal en speelt daar heel goed op in. Uiteindelijk blijkt vooral dat zo’n situatie als waar Machado in terecht is gekomen niet te herleiden valt tot een enkel punt, maar dat er een heleboel ingewikkelde processen spelen die ervoor zorgen dat zo’n relatie zo erg uit de hand kan lopen.

Carmen Maria Machado - In the Dream House - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

In za Misosūpu - Ryū Murakami (1997) 3,5

Alternatieve titel: In de Misosoep, 3 april, 16:27 uur

In the Miso Soup is een van de bekendste werken van de Japanse schrijver Ryu Murakami (geen familie van overigens). Murakami schrijft thrillers met een flinke vleug horror. Dit was mijn eerste van Ryu Murakami, maar ik heb al wel enkele verfilmingen van zijn boeken gezien. Zo is Audition van Takashi Miike een flinke aanrader, maar ook het recentere Piercing uit 2018 van Nicolas Pesce vond ik een heerlijke horror (ik ben wel, gezien het stemgemiddelde op die film, een van de weinige liefhebbers overigens).

Tijdens het lezen van In the Miso Soup viel me op dat ook dit boek zich echt uitstekend zou lenen voor een verfilming. Ik zag alle gory passages levendig voor me en ook met de in nevelen gehulde achtergrond van de antagonist zou je in een film veel spanning kunnen creëren. Een film zou anders zijn, maar de roman biedt enorm veel handvatten om er een spektakel van te maken.

Ryu Murakami - In the Miso Soup (1997) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer  

Wij Zijn Licht - Gerda Blees (2020) 4,0

1 april, 19:33 uur

Ik las de eerste zinnen van het boek, en in combinatie met de titel ging er al snel een lichtje branden (pun intended). Gaat dit boek echt hierover? Het maakte de roman eigenlijk al direct tot een succes. Alleen al op basis van het onderwerp wist ik dat het tussen mij en Wij Zijn Licht allemaal wel goed ging komen. En dan wist ik nog niet eens op welke manieren het me nog verder allemaal zou verrassen.

Want wat bleek? Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit een ander perspectief, en Blees kiest ervoor om niet zelden vanuit een levenloos voorwerp of vanuit een abstract concept te schrijven. Zo lezen we dit verhaal bijvoorbeeld vanuit het perspectief van het brood dat de leden van de woongroep niet willen eten, of vanuit de slowjuicer die ernaar smacht om weer gebruikt te worden. Maar ook dementie, de plaats delict en het wereldwijde web komen aan het woord. Het wordt uiteindelijk helemaal meta wanneer het verhaal zelf het woord neemt.

Het uiterst boeiende verhaal over een woongroep wiens leden vastzitten omdat ze geen hulp hebben ingeroepen toen een van de leden op sterven lag is dus ook nog eens in een heel leuke vorm gegoten. De combinatie van onderwerp en vertelstijl zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik echt niet kon stoppen met lezen. Telkens was het weer uitzien naar een nieuw vertelperspectief, en telkens hoopte je weer om wat meer inzicht te krijgen in de mensen die voor deze levensstijl kiezen.

Gerda Blees - Wij Zijn Licht (2020) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

» details   » naar bericht  » reageer