menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van LimeLou. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Notre-Dame de Paris - Victor Hugo (1831) 4,0

Alternatieve titel: De Klokkenluider van de Notre Dame, 30 maart 2018, 10:46 uur

stem geplaatst

» details  

Vloed - Susan Smit (2010) 3,5

24 maart 2018, 18:14 uur

stem geplaatst

» details  

Ooggetuigen van de Wereldgeschiedenis - Geert Mak en René van Stipriaan (1999) 3,5

24 maart 2018, 11:15 uur

stem geplaatst

» details  

Distant Mirror: The Calamitous 14th Century, A - Barbara Tuchman (1980) 4,5

Alternatieve titel: De Waanzinnige Veertiende Eeuw, 24 maart 2018, 11:12 uur

'A Distant Mirror' is een populair-historisch werk dat mij vooral opvalt door de wijze hoe knap en natuurlijk de schrijfster, Barbara Tuchmann, wisselt tussen enerzijds het bijzonder gedetaileerde en anderzijds het panoramische beeld dat de lezer voorgeschoteld krijgt van de West-Europese (en met name de Franse) 14e eeuw.

Het ene moment toont Tuchmann ons aan hoe de dalende inkomsten van een specifiek landgoed van een zekere edelman toonaangevend is voor het economische vacuüm dat ontstond, nadat een regionale uitbraak van de builenpest een groot deel van de beroepsbevolking wegvaagde. Het andere moment laat Tuchmann zien hoe rijk geschakeerd en verscheiden religieuze en sociale bewegingen in middeleeuws Europa waren, dit met bloemrijk taalgebruik dat veel zinspeelt op de toenemende decadentie en pronkzucht van de adel.

Een punt waarop Tuchmann veel op werd bekritiseerd, was haar veronachtzaming van andere landen dan Frankrijk in haar narratief en in mindere mate de nadruk die zij legde op de adel. In deze kritiek kan ik me goed vinden. Echter, al vanaf het begin gaf Tuchmann aan dat ze in 'A Distant Mirror' zich zou toeleggen op de 14e eeuw vanuit de ogen van Enguerrand de Coucy, een edelman. Daarnaast was Frankrijk de vuurhaard voor de grootste en spannendste veranderingen die zich voltrokken in West-Europa. Denk maar aan de Honderdjarige Oorlog, een schizofrene koning, familietwisten en de grootste botsingen tussen de hooghartige adel en de steeds zelfbewuster wordende burgerij.

En laten we eerlijk zijn: dit is een boek geschreven voor leken. Geïnteresseerde leken welteverstaan. En om een succesvol en aangrijpend boek te kunnen scheppen, had Tuchmann gebruik gemaakt van een welbekend toneel, in plaats van de gemiddelde lezer te vervelen met de schaduwachtige uithoeken van wat de weinig overgeleverde bronnen zeggen over wat, indertijd, tamelijk oninteressante randgebieden waren.

Niettegenstaande, dat als deze randgebieden bijzondere ontwikkelingen ervoeren die van grote invloed zouden zijn in Europa, Tuchmann niet schroomde dit uitgebreid te vermelden, met name in het einde van haar boek. Zo verhaalde Tuchmann over de opkomt van de kiemende zaden van het protestantisme, waaronder de Moderne Devotie, Johannes Hus en Wycliffe, die elk hun oorsprong kenden in wat velen zagen als de verre uithoeken van de Latijns-christelijke beschaving.

Met het in- en uitzoomen tussen het lokale en het internationale en het schakelen tussen de sociale, politieke en religieuze verstandhoudingen weet Tuchmann een veelzijdig en geleerd beeld te scheppen van de 14e eeuw. Wat ook bijzonder knap is, is hoe Tuchmann een veelheid aan bronnen weet om te toveren tot een duidelijk samenhangend geheel dat, ondanks alle namen en plaatsen die je om de oren vliegen, niet binnenkomt als een academisch relaas, maar als het bezichtigen van een eeuwenoud schilderij, waarnaar je urenlang kan kijken, en waarbij je bij elke kijkbeurt je verwondert over al het moois dat je ziet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gouden Ei, Het - Tim Krabbé (1984) 3,5

23 maart 2018, 11:06 uur

stem geplaatst

» details  

Of Mice and Men - John Steinbeck (1937) 4,0

Alternatieve titel: Van Muizen en Mensen, 21 maart 2018, 11:36 uur

Prachtig boek geschreven in economisch maar raak proza. Mooie natuurbeschrijvingen worden mooi afgewisseld met diep menselijk drama. Steinbeck heeft bij 'Of mice and men' een scherp oog voor de verstandhoudingen tussen mensen en hun plaats in de maatschappij waarin ze leven (en vaak overleven). Eenzaamheid is een subtiel maar belangrijk thema in dit boek:

1. Curley's vrouw is eenzaam, omdat ze met niemand mag praten van haar echtgenoot.

2. De donkere stalknecht is eenzaam vanwege zijn racistische collega's. Hij wil menselijk contact, maar raakt continu teleurgesteld in zijn (blanke) medemens. Dit weerhoudt hem betekenisvolle banden op te bouwen met anderen.

3. Lenny is eenzaam, omdat hij de wereld en de mensen niet begrijpt, dit vanwege zijn beperking. Zijn enige manier om de wereld draagbaar te maken voor hem, is door zich vast te klampen aan George.

'Of mice and men' is een boek dat eenvoudig taalgebruik hanteert, maar veel meer verbergt onder de ogenschijnlijk eenvoudige tekst. Achter de troosteloze wereld die Steinbeck opschrijft, schuilt vaak veel schoonheid. De interactie tussen de donkere stalknecht en Lennie was ontroerend en de dood van de oude hond bleek achteraf profetisch en diep triest.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hyperion - Dan Simmons (1989) 3,5

Alternatieve titel: Hyperion #1, 21 maart 2018, 11:35 uur

stem geplaatst

» details