menu

Hier kun je zien welke berichten JoshuaM als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Clockwork Orange, A - Anthony Burgess (1962)

Alternatieve titel: Boze Jongens

3,5
Ik heb dit boek in het Nederlands gelezen, en eerlijk gezegd stond de schrijfstijl (en dan vooral het woordgebruik) me niet echt aan.
Ik heb in het begin van het boek enorm veel moeite moeten doen om enigszins iets te begrijpen van wat er zich afspeelde, gewoon omdat het 'nadsat' ,dat zo vaak gebruikt wordt, het allemaal veel onduidelijker maakt. Ik moest telkens weer proberen om de woorden te ontcijferen aan de hand van de rest van de zin, maar zelfs met deze methode was het vervelend om te lezen. Het boek leest niet echt vlot, maar dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan het feit dat dit een vertaling was uit het Engels, en de vertalers dus niet dezelfde woorden en zinsbouw konden gebruiken als er in het Engels gebruikt werd..

Desondanks alles wat ik net verteld heb, vond ik de verschillende zaken die Alex (het hoofdpersonage) meemaakte wel 'horrorshow'. De acties die zich afspeelden in het boek werden zeer gedetailleerd beschreven, en daardoor kon ik het verhaal echt 'zien' gebeuren. Al bij al was het een interessant boek, en zou ik het wel aanraden als je tijd over hebt. Misschien is het wel beter om het meer dan één keer te lezen, want volgens mij kan je pas dan alles begrijpen.