menu

Hier kun je zien welke berichten Andres1976 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Little Life, A - Hanya Yanagihara (2015)

Alternatieve titel: Een Klein Leven

5,0
Wat een ongelooflijk mooi en aangrijpend boek. Natuurlijk; hier en daar is het wat over the top, maar de auteur merkt hierover op dat dat ook haar bedoeling was. En is het immers niet de taak van de literatuur om de werkelijkheid enigszins uit te vergroten? De toneelstukken van Shakespeare zijn ook behoorlijk over the top en hebben een hoog soapgehalte, toch worden zijn stukken beschouwd als hoogste vorm van literatuur.
Ik heb dit boek in twee dagen uitgelezen (gewoon tijdens een werkweek). Het heeft me diep geraakt en ik denk nog regelmatig terug aan dit boek en de personages. Dit boek legt op pijnlijke wijze de duistere kant van de mensheid bloot; de verschrikking die mensen elkaar aandoen. Het boek gaat ook over traumatische ervaringen en toont aan dat sommige trauma's te groot zijn om te kunnen verwerken. En dan natuurlijk het euthanasievraagstuk: moet euthanasie wettelijk mogelijk zijn bij ondraaglijk psychisch lijden? Het antwoord dat in het boek gegeven wordt lijkt mij een (en mijns inziens overigens terecht) ja.
Kortom, dit boek zet je aan het denken. Het is een emotionele roller coaster.

Ik vind het overigens vrij opvallend dat de beste boeken over homoseksualiteit geschreven zijn door heteroseksuele vrouwen (Floortje Zwigtman met haar Groene Bloem trilogie bijv).