menu

Hier kun je zien welke berichten coenraaddekat als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Akte van Berouw - Chris Houtman (2017)

4,0
Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, is verantwoordelijk voor het beveiligen van paus Fransiscus. Een aanslag op de paus is in voorbereiding en Hochtstettler moet dit zien te voorkomen. Het is zijn grootste uitdaging en het roept bij hem de nare herinnering op van 28 september 1978. Die nacht had hij de wacht en op zeer mysterieuze wijze en onder verdachte omstandigheden stierf paus Paulus Johannes 1. Nu lijkt het erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Hochtstettler doet zijn uiterste best om paus Fransiscus te beschermen, maar de man gaat er helaas niet soepel mee om, wat eveneens geldt voor de oude garde in het Vaticaan. De paus is een voorstander van openheid en hij heeft aangekondigd een onderzoeksverslag van de bank van het Vaticaan openbaar te maken.

De titel ”Akte van berouw” op de cover en de Zwitserse Garde geven goed aan waar het verhaal zich afspeelt. Hierdoor plaatst de lezer zich meteen in de setting.

Het boek is opgebouwd uit twee verhaallijnen die in eerste instantie volledig los van elkaar staan maar langzaamaan komen ze bijeen en krijgt het verhaal zijn uiteindelijke vorm.

Martin Hochtstettler is de hoofdpersoon in het eerste lijn en het verhaal wordt vanuit zijn perspectief geschreven. Je wordt meegezogen in het Vaticaan en in eerste instantie raakte ik het spoor een beetje bijster. Het Vaticaan is niet alleen maar pracht en praal. Intriges die te maken hebben met geld, leugens, macht en verdenkingen zijn ook aan de orde.

Jaap Hofhuis, pastoor in Rome bij de Kerk der Friezen, is de hoofdpersoon in het tweede verhaallijn. Op het sterfbed van zijn vader krijgt Jaap een bekentenis van zijn vader te horen dat hij vroeger op een kleine seminarie in Ravenstein seksueel misbruikt is en hij een van de vele slachtoffers is geworden. Zijn vader heeft destijds ook bij commissie Deetman een verklaring afgelegd. Jaap neemt zich op dat moment voor dat hij er alles aan zal doen om de waarheid te achterhalen en de dader te pakken. Hij gaat ervan uit dat de dader nog leeft. Dit kan hij niet alleen en hij vraagt een goede vriendin, de journaliste Margriet Schreiner, om hulp.

De hoofdpersonages zijn heel goed uitgewerkt, wat ook voor het verhaal geldt. Het zorgt ervoor dat de lezer steeds dieper het boek wordt ingetrokken, oftewel in de slangenkuil van het Vaticaan.

Spanning is een continue factor in “Akte van berouw”en het verhaal wordt afgewisseld met goede dialogen van de hoofdpersonen. Dit komt ten goede van de geloofwaardigheid van het verhaal.

Het beeld ontstaat dat de kerk zou moeten veranderen en ik vroeg me af of dit met geloof of met hebzucht en macht te maken heeft.

Akte van berouw is het debuut van Chris Houtman. Hij heeft een actueel thema aangesneden waar een ieder zijn eigen oordeel over heeft. Om dat te vormen: lees dit boek.

Behind Closed Doors - B.A. Paris (2016)

Alternatieve titel: Achter Gesloten Deuren

4,0
Jack is een succesvol advocaat die getrouwd is met Grace. Ze heeft na haar huwelijk haar baan opgezegd en ze vormen een echtpaar om jaloers op te worden, Hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Ze zijn beide zo perfect dat het onmogelijk lijkt dat twee mensen elkaar zo goed in balans weten te houden.
Millie het zusje van Grace heeft het syndroom van Down en zij was het allerbelangrijkste in het leven van Grace, wat verandert als Jack in haar leven komt.
Wat speelt er in hun voor de buitenwereld perfecte huwelijk af? Grace neemt nooit de telefoon op en gaat nooit uit met vrienden. De vragen die opkomen zijn: waarom zitten er tralies voor de vensters van hun slaapkamer en waarom is hun huis zo hermetisch afgesloten.
Meteen als je begint te lezen stap je in hun volmaakte wereld waar je al vrij snel vraagtekens bij kunt plaatsten en ik vroeg mezelf dan ook af wanneer het fout zou gaan en ik met heel andere karakters te maken zou krijgen. Langzaamaan werd ik op mijn wenken bediend in een boek dat zoetsappig en chicklit-achtig begint, maar uitmondt in een psychologische thriller waarin het verhaal vanuit Grace wordt verteld.
De nachtmerrie waar Grace in is beland wordt steeds beklemmender en ik kon niet meer stoppen met lezen. Ik wilde heel graag weten hoe het verhaal zich verder ontwikkelde met de voortdurende psychopathische fratsen van Jack.
Helaas dring je echter als lezer niet helemaal door in het brein van Jack, waardoor hij wat oppervlakkig blijft. Wel is goed verbeeld welk psychologisch effect zijn gedragingen op Grace hebben.
Achter gesloten deuren is een debuut waar goed over is nagedacht en duidelijk naar een plot toe wordt gewerkt met gebruikmaking van boeiende karakters. Jack had als personage iets meer uitgewerkt mogen worden, waardoor hij meer body zou hebben gekregen. Ik kijk uit naar een volgend boek waarin dat m.b.t. de karakters hopelijk het geval zal zijn.

Daar Heb Je Vrienden Voor - Astrid Harrewijn (2016)

Alternatieve titel: Vrienden #2

5,0
Joost (40) wil stoer en aantrekkelijk zijn. Hij is een ongehuwde schrijver, kunsthistoricus en archeoloog. Als hij na een verblijf van twee maanden in Rome - waar hij aan een boek over keizer Augustus heeft gewerkt - weer terug is in Nederland beseft hij dat als hij dingen anders wilt gaan doen in zijn leven hij het totaal anders moet aanpakken, want de tijd staat niet stil. Om te beginnen laat hij zich een andere look aanmeten.

Als hij op één dag twee maal wordt ontslagen beseft hij echter dat het scenario wat hij in Rome voor ogen had niet zich niet afspeelt. Wel raakt hij in de ban van een ontdekking en komt hij in aanraking met een mysterieus en geheim genootschap.

Wat er wel uit zijn Rome-tijd is voortgekomen is dat hij een kind wil, maar daar heeft hij een vrouw voor nodig, wat een probleem voor hem is. Zijn vrienden steken er de draak mee.

Tijdens het lezen van het vorige boek van Astrid Harrewijn, “Drie vrienden, een huis en een klusjesman”, had ik regelmatig een glimlach om mijn mond en in dit vervolg weet ze dit door te zetten.

Joost is ditmaal de hoofdpersoon en ik heb me direct in hem kunnen verplaatsen . Het was zelfs zo dat ik op enig moment Joost werd, al was dat natuurlijk slechts het gevolg van mijn inbeelding.

Het verhaal heeft naast de dosis humor en spitsvondigheid tevens diepgang, waarmee Astrid als schrijver is gegroeid. Met name de diepere betekenis van het mysterie van het geheime genootschap zorgt daarvoor en de spanning wordt flink opgevoerd .

“Daar heb je vrienden voor” heeft alle ingrediënten in zich en zelfs meer dan dat, want het is een ware feelgood-roman.

Astrid Harrewijn heeft met het eerste deel “Drie vrienden, een huis en een klusjesman” de basis gelegd voor deze trilogie en in deel twee” Daar heb je vrienden voor” wordt de body gevormd.

Dark Matter - Blake Crouch (2016)

Alternatieve titel: Wat Als?

5,0
‘Ben je gelukkig met je leven?’ Het waren de laatste woorden die professor kwantummechanica Jason Desson hoorde voordat hij bewusteloos wordt geslagen. Weer bij kennis merkt hij dat hij ligt vastgeketend op een ziekenhuisbed. Het hoofd van de medische dienst, Leighton Vance, staat naast hem en heet hem welkom terug in de wereld van de levenden. De medewerkers in het laboratorium schijnen hem allemaal te kennen. Jason begrijpt niets van de situatie waarin hij is beland en vol ongeloof staart hij het personeel aan. Jason wordt wakker in een “nieuwe” wereld waar alles anders is dan in zijn “normale” oude bestaan. In deze wereld is zijn huis niet zijn huis, zijn vrouw niet zijn vrouw en hij heeft geen zoon die hij voorheen wel had. De omgeving en de voor hem bekende personen voelen wel vertrouwd aan, maar toch zijn ze anders. Hij begrijpt dit niet.
Jason komt in een identiteitscrisis terecht en hoopt dat alles weer normaal wordt, zoals vroeger.
In het begin van het verhaal leidt Jason een normaal en gelukkig leven, waarin je hem en zijn gezin leert kennen, dan verandert zijn leven in sneltreinvaart in een nachtmerrie. Zijn het de keuzes die hij heeft gemaakt dat hij in een mysterieuze zoektocht naar zichzelf terecht is gekomen? Had het anders kunnen lopen? Deze vragen speelden door mijn hoofd bij het lezen van dit boek.
Blake Crough neemt je mee in een niet-alledaagse wereld. Hij weet dit op een aangename manier te beschrijven waardoor het heel aannemelijk wordt. Je raakt steeds dieper in het verhaal dat draait om het multiversum, een dimensie waarin je terecht komt als je jezelf de wat-als-vraag stelt. Een wereld waarin te zien is hoe je leven er onder invloed van andere keuzes uit zou hebben gezien.
Blake werkt sterk naar een plot toe, waarover zeer goed is nagedacht. De lezer blijft continu getriggerd door wat er gebeurt.
Je moet er wel je aandacht bij houden om de te voorkomen dat je spoor bijster raakt in een onwerkelijke wereld die werkelijkheid wordt!

Dwaalspoor - Pjotr Vreeswijk (2017)

4,0
Alex De Klerck, ex-agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, krijgt een verontrustend en geheimzinnig bericht, waardoor hij naar Brussel afreist. Op hetzelfde moment, dertienduizend kilometer verderop, zet zich een oude dieseltrein in beweging. Zowel de lading als de bestemming zijn onbekend.

Als Alex in Brussel is gearriveerd lijkt er veel veranderd te zijn, zoals dat zijn oud-werkgever zich tegen hem heeft gekeerd. Dan wordt hij geconfronteerd met een brand met dodelijke afloop..Alex neemt contact op zijn enige bondgenoot, de computerexpert Suzanne Boyle. Wat hij niet weet is dat het kwaad zich vervolgens verspreid.

In “Masterplan” hebben we Alex De Klerck al eerder leren kennen. Zijn rol heeft bijgedragen dat het een stoer mannenboek is geworden, echter is zijn aandeel in “Dwaalspoor” beduidend kleiner en is het de beurt aan Susan Boyle en Lynn Diazz om te schitteren. Hierdoor is het vertrouwde genre van “Masterplan” iets anders is geworden.. Dit wil niet zeggen dat de actiescènes en de spanning er minder op zijn geworden, integendeel.

De lichten van de aanstormende trein op de cover geven goed aan dat de trein een belangrijke rol in dit verhaal heeft. De cover is in de lijn met die van “Masterplan”.In “Dwaalspoor” word je ook als lezer regelmatig op een dwaalspoor gezet.

Vanaf het begin worden de verhaallijnen goed uiteen gezet, die je in een goede balans mee door het boek leiden. Zoals het hoort werkt het toe naar de finale met veel bombarie tot aan een ontknoping waar ik geen rekening mee heb gehouden.

Het verhaal is geschreven in een duidelijke en vlotte schrijfstijl, waardoor de vaart erin blijft en je als lezer nauwelijks de kans krijgt om op adem te komen.

Met “Dwaalspoor” heeft Pjotr een waardige opvolger van het vorige boek neergezet en heeft daarmee mijn smaakpupillen verder aangescherpt om de nog komende boeken graag te willen lezen..

Hellbent - Gregg Hurwitz (2018)

Alternatieve titel: De Rekruut

Voormalig geheim agent Evan Smoak, beter bekend als de Nowhere Man, helpt iedereen die nergens meer terecht kan en een oude bekende, Jack Johns, roept zijn hulp in. Jack heeft Evan als kind uit een weeshuis gehaald en grootgebracht alsof het zijn eigen zoon was. Tevens is Jack de man die Evan heeft opgeleid in het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma voor geheim agenten.

In het diepste geheim is een team van huurmoordenaars bezig om iedereen die bij het Orphan-project betrokken was te elimineren. Ze zitten Jack op de hielen maar ondertussen heeft hij voor Evan nog een laatste opdracht. Evan dient een pakketje op te halen op een specifiek adres. Dan komt Evan recht tegenover een oud-collega van hem te staan, Charles Van Sciver, die vastberaden is om alle Orhans te doden en bovenaan zijn lijst staat ‘Orphan X’, oftewel de ‘Nowhere Man’.

De rekruut is het derde deel in de Orphan X-reeks. In de twee voorafgaande delen ’Orphan X’ en ‘De nergensman’, leerden we voormalig geheim agent Evan Smoak kennen als de ‘Nowhere Man’, een harde man die er alles voor over heeft nooddruftige mensen te helpen.

Gregg Hurwitz gaat in ‘De rekruut’ nog een stapje verder met het uitwerken van zijn personage Evan Smoak. Naast zijn harde en meedogenloze kant blijkt hij ook over een menselijke kant te beschikken.. Dit maakt dat je Evan diep in je hart sluit.

Evenals in de voorafgaande delen is er goed over de opbouw van het plot nagedacht. ‘De rekruut’ bevat drie verhaallijnen die harmonieus in elkaar vloeien.

Naast de snelle en heftige actiescènes zien we dat Evan zorg draagt voor zijn rekruut, de zestien jarige Joey. Met haar weet Evan in de eerste instantie niet hoe hij met haar om moet gaan.

De korte hoofdstukken vervatten actie, maar ook rustmomenten en deze schrijfwijze zorgt ervoor dat de vaart erin blijft, zonder dat het uit de bocht vliegt.

Achteraf zit je als lezer met de wat-nu-vraag . Komt er nog een vervolg op en hoe zal dit dan worden ingevuld. Dat gaan we meemaken in het reeds aangekondigde vervolg getiteld; ‘De president’.

Een reeks schrijven rond een personage is voor een auteur niet altijd eenvoudig. Ook niet om daarmee het niveau van de voorafgaande delen vast te houden en te overtreffen. In dit geval is dit met ‘De rekruut’ zeker aan de orde.

Hoofdgerecht, Het - Maarten Blom (2017)

4,0
Fer Orschouw beschikt over een bijzondere culinair talent. Hij kan met simpele ingrediënten mooie en complexe gerechten bereiden. Op een dag laat zijn gave hem helaas in de steek en hij neemt het besluit om twee zeer speciale gasten een uniek gerecht voor te schotelen, waarmee hij zijn restaurant van de ondergang kan redden.

Als Fer in zijn keuken bezig is met het voorbereiden van dit gerecht wordt hij overspoeld door herinneringen aan zijn vader die sterrenkok was. Ook gedachten aan zijn moeder overvallen hem, die zijn talent wilde aanscherpen en verfijnen. Tevens voelt hij zich sterk betrokken bij zijn grote liefde Eva.

Fer verneemt dat die avond ook een Michelin-inspecteur naar zijn restaurant zal komen, waardoor hij drie bijzondere gasten van zijn kunsten moet zien te overtuigen..

“Het hoofdgerecht”is een reis door het leven van Fer Orschouw. In het verhaal wordt het heden en het verleden afgewisseld. De lezer leert de hoofdpersoon Fer steeds beter kennen. Toch blijft hij op een bepaalde manier ondoordringbaar en dat geldt tevens voor de andere personages. Ze hebben allen wel iets herkenbaars in zich met de passie waar ze volledig voor gaan. Helemaal zijn de personages dus niet te doorgronden waardoor er een bepaalde afstand blijft bestaan.

Liefde en obsessie zijn belangrijke ingrediënten. Dat geldt tevens voor de haat tegenover zijn moeder en het respect voor zijn te vroeg overleden vader, waarvoor Fer een grote bewondering had en door hem op een voetstuk wordt geplaatst.

Het verhaal is krachtig opgebouwd met voldoende zijsporen waardoor ik getriggerd bleef door te lezen tot aan de verassende ontknoping aan het einde van het boek.

“Het hoofdgerecht” is een debuutroman met thrillerachtige kenmerken. Het smaakt zeker naar meer.

Lieve Edelachtbare - Max van Olden (2015)

4,0
Na haar afstuderen werkt Luna van Rooden tijdelijk in een callcenter en ondertussen solliciteert ze naar banen bij gerenommeerd advocatenbureaus.. Tijdens haar werk krijgt ze het verlossende telefoontje dat ze is aangenomen bij het advocatenkantoor Kratz & Kratz. Haar lang gekoesterde droom carrière te maken gaat in vervulling . Het verloopt echter niet zoals Luna in haar gedachten had vanwege een paar foutjes, maar ze weet ook een aantal zaken te winnen.
Luna heeft een relatie met de werkeloze Tobias, door de vele afwijzingen op zijn sollicitaties raakt hij steeds meer gedeprimeerd. Dit wordt Luna allemaal teveel en na de zoveelste ruzie besluit ze om een avond te gaan stappen.
Deze avond stappen eindigt met te veel drank op en wordt ze wakker naast Marcus. Marcus is niet helemaal eerlijk is over wat hij in zijn dagelijkse leven doet. Nadat ze hem in de rechtbank is tegengekomen spreekt ze hem aan om verhaal te halen.
Dit heeft tot gevolg dat ze ergens in terecht komt waar ze eigenlijk niets mee te maken wilt hebben.
Het rechtssysteem wordt veel besproken in boeken, maar Max geeft ons een inkijkje hoe het werkelijk functioneert. Door zijn rechtskennis heeft hij dit weten om te zetten in een juridische thriller die gelukkig niet bol staat met juridische termen. Het verhaal is vlot, helder en duidelijk geschreven en je kan aan de schrijfstijl goed merken dat hij over veel kennis van zaken beschikt. Hoewel de vaart er goed in zit is de spanning subtiel verwerkt. Dat had wat mij betreft wel met iets meer pit aangezet mogen worden.
De beschreven personages zijn goed op elkaar ingespeeld en halen het goede en het slechte in de mens naar boven.
Plezierig zijn de onverwachte wendingen in het verhaal dat duidelijk naar het plot toe leidt.
“Lieve edelachtbare” heeft twee verhaallijnen die elkaars niveau omhoog halen om tot een heel goed geheel samen te komen. Het boek sluit mooi af en heeft het een kleine opening gelaten voor een vervolg.

Meester Dood - Ria Maes en Aron Wade (2019)

5,0
Wetsdokter Tom Beckx heeft na de zaak “Pan” in het vorig boek, veel moeite met zichzelf en zijn duistere verleden. Hij lijkt de grip op zijn leven te verliezen en dan wordt er van hogerhand ingegrepen. Tom moet psychiatrische hulp zoeken en doet hij dat niet dan zal zijn carrière eindigen. Door het graven in zijn verleden is Tom’s blik vertroebeld waardoor hij geen patroon ontdekt in de recente moorden die zijn gepleegd.

“Meester dood” is het vervolg van “Pan” waarin we de wetsdokter Tom Beckx leerden kennen. In “Meester dood” gaan de auteurs Maes & Wade een stapje verder met het uitwerken van het personage van de wetsdokter. Tom Beckx komt in de knoop met zichzelf en de psychiatrische hulp maakt het er niet beter op.

De tekst op de achterflap is ondertekend met Meester dood laat je even mijmeren over je gedachten over de kern van de boodschap. Het boek begint met een verhaal uit 1218 en dit sluit goed op de tekst op de achterflap. Maar de vraag rijst wat dit met het verhaal in het heden heeft te maken Deze onduidelijkheid wordt gaandeweg verduidelijkt.

De auteurs hebben duidelijk voor ogen gehad hoe het verhaal moest verlopen en dat merk je aan het verloop van het plot. Doordat er verschillende moorden worden gepleegd zonder enig verband met elkaar, als een dikke mist die maar niet opklaart. Alle puzzelstukjes dragen erbij aan dat het plot zich opbouwt , evenals de spanning De climax en de plot leiden tot een ontknoping die mij heeft verrast.

De schrijfstijl van Maes & Wade heb ik eerder beschreven als makkelijk, vlot en toegankelijk, maar in “Meester dood” hebben ze een duidelijke groei doorgemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat het verhaal een stuk geloofwaardiger is geworden en is ook realistischer.

Maes & Wade hebben met het vervolg op “Pan” bewezen dat hun gebundelde krachten zijn gegroeid en met als resultaat dat “Meester dood” een zeer sterk verhaal is geworden, dat diepgang heeft die je pas ervaart als het boek uit is.

Mischling - Affinity Konar (2016)

5,0
De onafscheidelijke tweelingzusjes Stacha en Perle komen in Auschwitz samen met hun moeder en hun grootvader aan. Ze zijn mischling, wat wil zeggen dat ze blond haar en bruine ogen hebben. Arisch en Joods tegelijk.
Nazidokter Mengele gebruikt de meisjes direct vanaf hun aankomst voor experimenten en om de verschrikkingen zo veel mogelijk uit hun gedachten te kunnen bannen verzinnen de zusjes een taal en een eigen magische wereld.
Op zekere dag verdwijnt Perle, waaruit wordt opgemaakt dat ze is overleden. Stacha kan niet geloven dat haar tweelingzusje dood is.

Na de bevrijding trekt Stacha op met een jongen, die ze in het kamp heeft leren kennen. Hij heeft ook een tweelingbroer in het kamp verloren. Samen trekken ze door het verwoeste Polen op de lange weg naar huis. Onder zeer moeilijke omstandigheden houden ze zich staande, maar meer nog zijn ze gedreven door hoop en wraak in hun zoektocht naar een gezamenlijke en veilige toekomst.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Stacha en Perle, die heel verschillend van elkaar zijn, zowel in sociaal opzicht alsook hoe elk dat verwoordt. Affinity Konar heeft dit in het verhaal op een bijzondere wijze weergegeven.

De zusjes hebben sterke karakters en door het taalgebruik van Konar kon ik me vanaf het begin goed in hun leven en omstandigheden verplaatsen.

Het zijn nog maar kinderen als ze in Auschwitz aankomen, maar hun gedachten zijn zeer volwassen.
Ongeloof, verontwaardiging, hoop en moed niet verliezen hebben me bij het lezen van dit boek bij de strot gegrepen.

Ook wat vrijheid betekent. Is men wel werkelijk vrij? Op papier wel, maar je echt vrij voelen is weer iets heel anders. Hun geest zal altijd gevangen blijven door wat ze hebben meegemaakt.

Mischling is een triest verhaal, maar ook mooi. Het heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Negende Gebod, Het - Chris Houtman (2018)

4,0
Bij een antiquariaat in Parijs wordt van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere een onbekende tekst aangeboden. De conservator, Anthony Mulligan van het Brits Museum, beseft dat het om een unieke tekst gaat.

De Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle wordt gevraagd mee te werken aan een internationale film die de vrouwenhaat binnen de Rooms-katholieke kerk aan de kaak stelt op basis van hetzelfde document en
als ze op bezoek gaat bij haar vroegere professor, een expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem badend in het bloed in zijn werkkamer aan.

Esther doet een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, voormalig luitenant van de elite –SAS-corps van het Britse leger.
Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige en ontdekken ze de duistere kanten van de oerconservatieve katholieke organisatie ‘Het Legioen van Christus’.

Ze ontdekken niet alleen hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in het Christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake nieuws uit de oudheid zelfs vandaag de dag nog van invloed is.
Worden zij slachtoffers van de religieuze fanatici die de onderdrukking van de vrouw verdedigen?

Aan de cover zie je meteen dat het verhaal te maken heeft met de Rooms-katholieke kerk en nadat ik de tekst op de achterflap had gelezen, was mijn interesse gewekt.

Na het begin van de twee verhaallijnen zie je al vrij snel het verband ertussen. Dat de auteur, Chris Houtman, kennis van zaken heeft is duidelijk te merken en de combinatie van informatie uit het heden en verleden geven het verhaal een soepele compactheid, waardoor het vlot en zonder moeilijk taalgebruik leest.

De meeste karakters, uitzonderingen daargelaten, ondergaan in het verhaal geen grote veranderingen en dragen genoeg bij om het geheel compleet te maken.

Het verhaal is een goede combinatie van fictie en non-fictie, waardoor ik me helemaal kon verliezen in het verhaal, maar het deed me ook realiseren dat de Rooms-katholieke kerk niet erg blij zal zijn met de wijze waarop de religie wordt vertolkt..

Boeken met een onderwerp over de kerk scheppen bij mij altijd een bepaalde verwachting qua opbouw van het plot en de spanning en “Het negende gebod” voldeed geheel aan die voorstelling.

Chris Houtman heeft een feministische rol in “Het negende gebod” ingebracht en is een waardige opvolger van zijn debuut “Akte van berouw”.

Opgejaagd Wild - Wouter Helders (2018)

4,0
Sam de Wild is op militaire oefening in Frans-Guyana, waar hij in gevecht komt met een Chinees die het niet overleeft. Zijn militaire carrière is voorbij en na een aantal maanden komt de bodem van zijn spaarpot in zicht. Hij is de wanhoop nabij, maar dan doet iemand hem het voorstel om als huurling aan de slag te gaan. Het is een goed betaalde baan met een nobel streven, want als elite huurling wordt hij samen met anderen ingezet om in natuurgebieden beschermde dieren te beschermen tegen stropers.
Van een nobele strijd blijkt al snel geen sprake te zijn en Sam moet vluchten voor zijn collega’s. Hij wordt beschuldigd van moord.

“Opgejaagd wild” is het derde boek in een serie rondom de journaliste Sofie Lafleur . De rol van Sofie in dit boek is aanzienlijk minder dan in de voorgaande delen, maar ze is wel van essentieel belang. Je leest hoe haar leven is veranderd sinds het ongeluk dat haar in het vorige boek “Verraad” overkwam. Sofie worstelt met een dilemma: hoe haar taak als journalist goed te vervullen, terwijl ze tijdelijk is gestopt met werken.

De verhaallijn van Sam de Wild begint met de militaire oefening en hoe deze een dramatische wending neemt. De titel “Opgejaagd wild” is zeker op hem van toepassing, maar geldt ook voor de beesten en anderen in het verhaal.

De opbouw van het plot verloopt zoals je mag verwachten in een actiethriller, toch heeft Wouter Helders twisten in het verhaal verwerkt. Het verhaal speelt zich in verschillende landen af, en in combinatie met de goede opbouw van de psychologische spanning is het plot goed uitgewerkt. De actie wordt mooi opgevoerd en daardoor blijf de lezer getriggerd.

Wouter Helders heeft lang als militair journalist gewerkt en dat komt duidelijk in het boek naar voren. Het verhaal wordt er geloofwaardig door. Het boek leest daarnaast vlot en het maakt je tot een deelgenoot.

Wouter Helders heeft met “Opgejaagd wild” een boek van internationale allure afgeleverd wat heel goed verfilmbaar is.

Orphan X - Gregg Hurwitz (2016)

Alternatieve titel: Orphan X #1

5,0
Op de achterflap staat een verslag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na dit verslag te hebben gelezen ben je nog niet veel wijzer geworden. Het gaat over het repatriëren van Orphan X. Verder valt er zo goed als niets te lezen over hoe het verhaal in elkaar steekt en waar het precies over gaat, waardoor mijn nieuwsgierigheid toenam.

Jack Jones werkt voor de overheid aan het Orphan-project en hij rekruteert kansloze jongens zoals de twaalfjarige Evan Smoak. Voor dit project is een jarenlange training vereist en wordt men opgeleid om te moorden.

Alle deelnemers aan dit project worden Orphans genoemd en tijdens missies wordt in principe alleen gewerkt, maar als een deelnemer bij hoge uitzondering met iemand samen op missie moet, wordt die persoon alleen als Orphan met de een letter als toevoeging geduid..

Orphan X is een mysterieus personage en dat blijft zo tot op enig moment. Tijdens zijn deelname aan het Orphan project is zijn empathie op een laag pitje gezet, want men heeft maar één doel voor ogen en dat is de opdracht te vervullen zonder vragen te stellen.

Na een gebeurtenis is hij van de radar verdwenen en wordt er op hem gejaagd met het doel hem te elimineren. Orphan X weet te veel en hij opereert zelfstandig als de Nowhere man die uitsluitend gebruik maakt van een RoamZone telefoon die hem in verbinding stelt met de hulpbehoevende medemens. Als ze hem bellen op deze telefoon neemt hij alleen op met de vraag ‘Heb je hulp nodig?’

In het verhaal draait het om verschillende uitgangspunten. Wie kan en mag hij vertrouwen en wie is de mol. Dan raakt hij verzeild in hachelijke situaties waardoor het verhaal wordt voorzien met een dosis spanning die je bijna aan den lijve ondervindt.

Na vele actiescènes is er tijd om rustig bij te komen en dan komt er toch iets van menselijkheid bij hem naar boven.

Greg Hurwitz heeft Orphan X beschreven als een gewelddadige killer, met een achterdeur naar zijn privéleven, dat op een kier staat waardoor het verhaal geloofwaardige is.

Orphan X is een thriller die bol staat van spanning en de actie. Menig mannenhart zal er sneller van gaan kloppen. Het verhaal rond deze geheimzinnige man schreeuwt om verfilming, maar tot die tijd moeten we het doen met de boeken van dit nieuwe seriepersonage.

Pan - Ria Maes en Aron Wade (2017)

4,0
Antwerpen is in de ban geraakt van een seriemoordenaar die de kelen van de slachtoffers doorsnijdt en hij laat steeds handgeschreven met het bloed van de slachtoffer, de naam van de mythische god Pan achter. De wetsdokter (patholoog anatoom),Tom Beckx, krijgt de slachtoffers op zijn onderzoekstafel en samen met twee rechercheurs, Suzanne Jacobs en Raoul De Vuyst, gaan ze op zoek naar de dader. Het wordt een zoektocht die Tom persoonlijk raakt. Omdat de pers en de politiek zich danig met de zaak bemoeit voelen ze hun hete adem. Tom gaat zelfstandig op onderzoek uit, maar wellicht gaat hij iets te ver...

De eerste moord in het boek betreft een pastoor en meteen worden er vraagtekens bij geplaatst, want wie vermoordt er in godsnaam een pastoor en wat heeft de mythische Pan ermee te maken?

De rechercheur Raoul, het neefje van de onderzoeksrechter, is nogal een heetgebakerd type. Hij schopt graag om zich heen wat voor onderlinge spanning zorgt.

Het boek is geschreven in een zeer vlotte, krachtige schrijfstijl en door de korte hoofdstukken zit de vaart er goed in waardoor het prettig doorleest. Het schrijversduo heeft interessante personages gecreëerd, maar die blijven voor mij net iets te oppervlakkig. Dit had beter uitgediept kunnen worden.

Naarmate er meer moorden worden gepleegd en je ook verder in het verhaal komt, krijg je het idee hoe het verhaal in elkaar steekt, maar niets is minder waar. Opeens gebeurt er iets wat ik totaal niet had zien aankomen en dat was een mooie en indrukwekkende wending.

Het schrijversduo Maes & Wade hebben met “Pan” een stevig debuut neergezet en ze vormen een aanwinst voor de misdaadliteratuur. Ik hoop dat ze nog veel boeken zullen schrijven.

Paradijs, Het - Suzanne Vermeer (2017)

4,0
Mark Roozenboom gaat samen met zijn beste vriend Fedde op vakantie naar het Griekse eiland Corfu, maar eerst doen ze vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Hier ontmoeten ze medehulpverlener Thera. Tijdens de overtocht per zeilboot naar Corfu is de sfeer tussen Mark en Fedde verandert omdat Fedde jaloers is op de relatie die Mark met Thera heeft.

Als Liza, de moeder van Mark, lange tijd niets van haar zoon verneemt, begint ze zich zorgen te maken omdat het niets voor Mark is om niet te reageren op haar berichtjes.

Liza weet contact te krijgen met Fedde, waarin hij haar vertelt dat Mark is gaan backpacken met Thera. De ongerustheid bij Liza neemt echter toe enuiteindelijk vertrekt ze naar Corfu om zelf op zoek naar haar zoon te gaan.

De zomerse cover en de titel roepen meteen een vakantiegevoel op.

De proloog eindigt met een gevonden witte sportschoen waarvan de zwarte Nike-logo flink is aangetast. Aansluitend beland je als lezer in een gebeurtenis van vierentwintig jaar geleden, waarna het eigenlijke verhaal begint. De vraag is wat dit met het verhaal te maken heeft, waar je gaandeweg antwoord op krijgt..Je wordt getrakteerd op een goed in elkaar stekend verhaal met prachtige wendingen en onthullingen.

Het verhaal is opgesplitst in twee delen. In het eerste deel is Liza de hoofdpersoon met haar bezorgdheid wat zich uit in de wanhoop van een zeer ongeruste moeder.

In het tweede deel is de rol van Liza meer naar de achtergrond verdwenen en schittert de politie-inspecteur Flavian. Hij is een van de weinige politiemannen die zijn eigen gevoel volgt en onaantastbaar is voor corruptie.

Tijdens de zoektocht van Liza ondervindt ze de nodige tegenwerking en merkt ze dat commissaris Nikoloupolus wel heel veel macht heeft . Met hem valt niet te spotten. . Flavian volgt zijn eigen gevoel en gaat zelfstandig op onderzoek uit. Het gevolg is dat Liza wordt geconfronteerd met haar verleden waar ze eigenlijk niet op zit te wachten.

Suzanne Vermeer heeft het actuele vluchtelingenprobleem opgepakt en dit op een prachtige wijze in deze thriller verweven. Het verhaal heeft meer in zich dan ik in eerste instantie dacht.

Soeurs - Bernard Minier (2018)

Alternatieve titel: Weerzin

4,0
De twee jonge zussen Alice en Amber worden in mei 1993 dood aangetroffen aan boomstammen waaraan ze gehuld in communiegewaden zijn vastgenageld. Martin Servaz is kersvers bij de politie en dit is zijn eerste zaak. Tijdens het onderzoek stuit hij op de beroemde misdaadauteur Erik Lang. De zussen waren enorme fans van deze schrijver. De zaak wordt echter nooit opgelost maar loslaten kan Martin Servaz het niet.

Op een koude avond in februari 2018 ontdekt Martin Lang het lichaam van zijn vermoorde vrouw. Vreemd genoeg is ze - net als de zussen Alice en Amber destijds - gehuld in een communiegewaad.

Zoveel jaren later is Martin Servaz wederom betrokken bij deze zaak en zoals wordt gezegd ‘een eerste zaak vergeet men niet’.Weer raakt hij geobsedeerd door het onopgeloste mysterie.

‘Weerzin’ is het vijfde deel van de reeks rondom politieman Martin Servaz, maar voor mij is het de eerste kennismaking met deze politieman. Mijn eerste gedachte was toen ik aan dit vijfde deel begon dat ik vast al ik veel gemist had en of ik zomaar kon instappen in de reeks. Het antwoord op beide vragen is JA. Dit deel is heel goed alleenstaand te lezen en omdat ‘Martin Servaz’ regelmatig teruggrijpt naar gebeurtenissen in het verleden, krijg je een kijkje in de voorgeschiedenis waardoor je het personage toch leert kennen. De eerdere delen ga ik zeker lezen, zodat het beeld voor mij compleet wordt.

Het verhaal begint uitvoerig met het beschrijven van de oude moordzaak op de twee zussen Alice en Amber. Deze aanloop maakt de weg van het plot goed begaanbaar om vervolgens in het heden te belanden, waar de zaak van de vermoorde vrouw van Erik Lang speelt, en de weg wordt vervolgd met de ontknoping als einddoel met een sterk in het zadel zittend plot.

Tijdens het lezen merkte ik dat er duidelijk een verschil is in het personage van de politieman Martin Servaz, In het begin is het een kersverse politieman die onzeker is en alles nog moet leren, 25 jaar later is die onzekerheid verdwenen en zie je een zelfverzekerde politieman die zijn sporen heeft verdiend. Hiermee geeft de auteur goed aan dat personages groeien waardoor het interessant is en blijft.

De schrijfstijl is aangenaam en zeer beeldend waardoor het geheel scherp blijft en je de aandacht van het verhaal niet verliest maar er steeds meer bij betrokken wordt . Door de makkelijke en begrijpelijke taal is het verhaal van ‘Weerzin’ realistisch maar ook aangrijpend.

‘Bernard Minier’ heeft met zijn schrijfstijl het verhaal zo weten vorm te geven dat als het boek uit is je tot conclusie komt dat er meer in dit verhaal zit waardoor het een psychologische lading krijgt.

Underkända, De - Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt (2015)

Alternatieve titel: De Test

4,0
Als het lichaam van een bekende Zweedse televisieberoemdheid in een verlaten schoolgebouw wordt gevonden is dit het begin van een reeks moorden op bekende mediapersoonlijkheden. De dode was vastgebonden op een stoel en door zijn hoofd geschoten. Hij is de eerste die die het gebrek aan kennis met de dood heeft moeten bekopen.
Nadat de moordenaar contact heeft gelegd met een journalist krijgt deze een exclusief interview over het hoe en waarom van deze moord. Hierin trekt de moordenaar behoorlijk van leer tegen de door hem vermeende onnozelheid van het slachtoffer. Psycholoog Sebastiaan Bergman ziet dit als een uitdaging voor een intellectuele krachtmeting, een uitdaging waarmee hij zijn leven en dat van de leden van zijn Nationale rechercheteam op het spel zet.
Het boek vangt aan met een intrigerende ingezonden brief, waarmee de toon voor een spannend verhaal is gezet. Het recherche team werkt heel professioneel maar onderling zijn de verhoudingen in de privésfeer ingewikkeld en liggen er gevoeligheden op de loer.
Het verhaal wordt naarmate het vordert steeds sterker en spannender. Wel met veel aandacht voor de onderlinge problemen waarvan ik het me afvroeg hoe ze in hemelsnaam tot samenwerken in staat zijn
Je moet er je aandacht bij houden, zeker in het begin, want anders raak je het spoor snel bijster. De personages zijn goed uitgewerkt met ieders persoonlijke bagage die regelmatig met elkaar botsen. De ontwikkelingen volgen zich snel op die je elke keer weer versteld doen staan.
Het verhaal wordt afgesloten met een cliffhanger die volop ruimte biedt voor een vervolg.
De Test is het vijfde deel in de Bergmankronieken en tijdens het lezen van dit boek vond ik het een gemis dat ik de eerder delen van deze serie niet heb gelezen. Toch is De Test een zeer aangename kennismaking geweest. Ik ga zeker de andere vier delen op volgorde lezen en kijk ik uit naar een vervolg in het zesde deel.

Vrienden voor het Leven - Astrid Harrewijn (2017)

Alternatieve titel: Vrienden #3

5,0
Kiki, een succesvolle intermediair in de kunstwereld, organiseert voor het Stedelijk in Amsterdam een spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons. Ze heeft zich voorgenomen dat, als de opening van deze tentoonstelling achter de rug is, ze minstens een maand vakantie heeft verdiend. De tentoonstelling ontaardt echter in een politieke rel, waardoor ze haar goede naam moet zien te redden. Vakantie zit er niet meer in en in plaats daarvan komt ze in een rollercoaster van gebeurtenissen terecht, waar ze maar moeilijk grip op krijgt. Door het snelle leven dat ze leidt grijpt ze regelmatig naar middelen die haar helpen om dit jachtige leven vol te kunnen houden. Het lukt haar niet en alles glipt door de vingers, maar ze ondervindt goede steun van haar vrienden. Ze besluit zich in Assen een tijdje in een afkickkliniek te laten opnemen en omarmt de filosofie van The slow art of living..

“Vrienden voor het leven” is het derde en laatste deel van dit drieluik waar de hoofdrol is weggelegd voor Kiki. Het boek geeft een inkijkje in het Amsterdamse leven met een onwerkelijk aandoende sfeer. In de vorige twee delen is Kiki neergezet met een snel en vluchtig leven, waardoor ze wat aan de oppervlakkige kant bleef. Met dit boek heeft Astrid Harrewijn daar verandering in aangebracht. We lezen nu ook over de achterkant van de medaille.

Het begin van het boek is precies de Kiki, zoals ik haar ken, wat dus een andere wending krijgt. Ze wordt zich ervan bewust dat dat het anders moet, maar daar heeft ze wel hulp bij nodig.

Naast de bekende personages zijn er een aantal karakters aan toegevoegd, die van essentieel belang zijn voor het verhaal. Een andere weg wordt ingeslagen en dat heeft mij aangenaam verrast.

Astrid weet de juiste snaar te raken van de tijd waarin we nu leven waar mensen nadrukkelijk bezig zijn met hun hectische carrières. Dit maatschappelijke aspect weet Astrid met een dosis zelfspot en humor te brengen. Daarnaast is een podium gecreëerd voor kunst, waarop de jonge kunstenaar in de spotlight wordt gezet.

De auteur heeft met dit slot van dit drieluik de feelgood-roman een enorme boost gegeven en het naar een hoger level gebracht.

Whistler, The - John Grisham (2016)

Alternatieve titel: De Klokkenluider

Advocaten Lacy Stolz en Hugo Hatch zijn al tien jaar werkzaam bij BJC (Board on Judical Conduct), een overheidsdienst die onderzoek verricht naar het gedrag van rechters. Het leidt niet tot bijzonder spectaculaire zaken, al worden wel twee rechters uit hun ambt gezet.
Greg Meyers heeft in zijn verleden als advocaat een projectontwikkelaar vertegenwoordigt die veel geld verduisterde. In samenwerking met de FBI, die deze man vervolgde, heeft Greg het op een akkoord gegooid: informatie voor strafvermindering. Als gevolg daarvan leeft hij onder een nieuwe identiteit.
De enige cliënt die Greg heeft wil een corruptiezaak aanhangig maken aan de hand van de klokkenluiderswet van Florida.
Lacy en Hugo storten zich op de zaak en hebben geen idee waar het toe zal leiden, toch zakken ze steeds dieper in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
odra je de eerste blz. heb gelezen voelt het vertrouwd aan, John Grisham weet je als geen ander mee te nemen naar de wereld van rechters en advocaten met al hun regels.
De regels en wetten met betrekking tot het grondgebied van de Tappacola indianen verschillen enorm met de rest van de staat, dit geldt ook voor wat betreft het afhandelen van zaken. Het casino op hun grondgebied zorgt ervoor dat er veel zwart geld wordt afgeroomd.
De twee verhaallijnen hebben ieder hun eigen leven, maar beetje voor beetje komen ze steeds dichter bij elkaar te liggen, waardoor het een hecht en krachtig geheel wordt.
Door de verschillende subtiele wendingen blijf je nieuwsgierig en alert en over het verloop van het plot is goed nagedacht. Als de ontknoping er eenmaal is, is het ook ineens afgelopen . Persoonlijk had ik graag nog iets meer willen weten over het verloop van het proces. Dit zou het boek net iets meer hebben gegeven.
Geld witwassen, corruptie en hebzucht zijn de elementen in dit boek . Dit speelt ook in de huidige maatschappij en daardoor is het heel herkenbaar.
John Grisham heeft met “De klokkenluider” weer een ouderwetse Grisham neergezet met in het verhaal de juiste dosis spanning en onvoorziene wendingen. Ook de vaart in het verhaal is weer als vanouds.

Woensdag - Mathijs Duyck (2016)

3,0
Een vriendengroep die na verloop van tijd is doodgebloed leeft met de herinneringen vanuit het verleden.

Ze komen bijeen op oudejaarsavond en dat verloopt niet geheel van wat men ervan had verwacht. Het wordt een avond waarin de spanningen hoog oplopen met een felle uitbarsting tot gevolg. Dan worden de gemoederen gesust en cadeaus worden uitgewisseld.

Fred en Marjan - hun relatie is inmiddels stukgelopen - krijgen een cadeaubon voor een parachutesprong. Als dat maar goed gaat…

Het boek is in vieren opgedeeld en in de eerste drie delen wordt de historie van de vriendenclub belicht. Fred is daarin voornamelijk aan het woord en je leest het vanuit zijn visie .

Het vierde deel staat op zichzelf en draait om Hans, een stand-up comedian, die zijn vrienden flink op de hak neemt, maar wel met veel humor.

Aan de schrijfstijl is goed te merken dat de auteur een docent Nederlands is. Vloeiende zinnen zijn prachtig opgebouwd en laten je als lezer genieten van de Nederlandse taal.

Mathijs Duyck heeft in zijn debuut ‘Woensdag’ een groep van mensen neergezet die uiteindelijk in een sleur zijn terecht gekomen. Door dat onder de loep te nemen komen vriendschap, humor, sarcasme, melancholiek en vooral triestheid aan bod.

Voor mij zijn de personages toch te oppervlakkig gebleven, waardoor ik me niet volledig in hun zielen heb kunnen inleven.

Zomermeisjes - Jobien Berkouwer (2016)

4,0
Lot van Dijk wordt tot haar grote teleurstelling van de spannende Amsterdamse recherche overgeplaatst naar het politiekorps in Twente. Tijdens een nachtdienst, waar ze zich doorheen moet slepen, komt er een melding binnen dat er in een afgelegen hutje een lijk van een tienermeisje is gevonden.
Lot is er al snel van overtuigd dat het om een seriemoord gaat en staat te popelen van ongeduld om eindelijk als profiler te kunnen beginnen. Het team is echter niet gecharmeerd van haar bemoeienissen en wordt ze belemmerd het gedrag van de dader te analyseren en haar werk als profiler goed te kunnen uitvoeren. Ze wordt behoorlijk tegengewerkt, totdat er een tweede lichaam wordt gevonden en er wel naar haar móet worden geluisterd.
De proloog waar “Zomermeisje” mee begint beschrijft een vluchtscène die mij meteen het verhaal introk in de juiste toonzetting. Daardoor kon er niet meer mee stoppen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel de dader als vanuit Lot, de hoofdpersoon. In de verhaallijn van de dader wordt niets te vroeg losgelaten over het waarom zodat ik steeds meer over hem te weten wilde komen. Daar tegenover staat dat de verhaallijn van Lot wat terughoudender is, waardoor het geheel mooi is gedoseerd. Beide personages zijn goed uitgewerkt
Dat Jobien al geruime tijd bij de politie werkt is goed te merken, want het politiewerk is tot in details uitgewerkt waardoor het verhaal kracht en pit heeft. Door de vlotte en daardoor vaartvolle schrijfstijl had het verhaal mij vanaf het begin volledig in de greep, temeer dat de spanning steeds maar toeneemt.
Dit debuut vraagt om meer verhalen rondom de profiler Lot en haar collega’s. Ik kijk er in ieder geval naar uit!