menu

Hier kun je zien welke berichten Sol1 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Endormeuse, L' - Guy de Maupassant (1889)

Alternatieve titel: De Slaapbank

4,0
Sol1 (moderator)
Van Guy de Maupassant is bekend dat hij zijn schizofrenie bestreed met een 'zelfmedicatie', bestaande uit drugs en medicijnen. Verder is bekend dat hij enige tijd verbleef in een Parijse herberg met uitzicht op de Seine. Het lijkt er soms op, alsof de invloed van die ziekte en medicatie kan worden teruggevonden in zijn verhalen. Het is daarbij goed mogelijk hem voor te stellen terwijl hij, staande bij het raam van zijn herberg, inspiratie opdoet bij het beeld van de rivier.

Goede verhalen als ‘Sur L’Eau’ (oudere titel: En Canot) uit La Maison Tellier - Guy de Maupassant (1881) en bijvoorbeeld nog 'Le Horla' uit de gelijknamige bundel Le Horla et Autres Nouvelles Fantastique - Guy de Maupassant (1887) zijn daar het resultaat van.

Een modern ogend verhaal als 'L'Endormeuse' is een prettige verrassing met dezelfde achtergrond. Het blijft de vraag hoe de lezer uit die tijd heeft gereageerd op de oplossing, die de hoofdpersoon uit het verhaal 'L'Endormeuse' als in een visioen naar voren brengt.