menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Sol1. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2023, februari 2023, maart 2023, april 2023, mei 2023, juni 2023, juli 2023, augustus 2023, september 2023, oktober 2023, november 2023, december 2023, januari 2024, februari 2024, maart 2024

Way of the Cross, The - Vlas Dorosjevitsj (1915) 4,0

29 juli 2018, 18:02 uur

stem geplaatst

» details  

Kumari: Mijn Dochter uit Nepal. Een Ingrijpende Ontmoeting in de Schaduw van de Himalaya - Trees van Rijsewijk (1999) 3,5

29 juli 2018, 18:02 uur

stem geplaatst

» details  

Namma: A Tibetan Love Story - Kate Karko (2000) 4,0

Alternatieve titel: Namma: Een Waargebeurde Tibetaanse Liefdesgeschiedenis, 29 juli 2018, 18:01 uur

stem geplaatst

» details  

Halve Eeuw Trappistenleven: Kroniek der Cistercïenserabdij "Maria Toevlucht" te Zundert 1900-1950, Een - Godfried Bomans (1950) 4,0

Alternatieve titel: Trappistenleven, 29 juli 2018, 17:59 uur

stem geplaatst

» details  

Kopstukken - Godfried Bomans (1947) 3,5

25 juli 2018, 19:58 uur

stem geplaatst

» details  

Ten Inny - Ryszard Kapuściński (2006) 4,0

Alternatieve titel: De Ander, 13 juli 2018, 21:40 uur

stem geplaatst

» details  

Has the West Lost It? A Provocation - Kishore Mahbubani (2018) 4,5

Alternatieve titel: Is het Westen de Weg Kwijt? Een Provocatie, 13 juli 2018, 20:18 uur

Kishore Mahbubani verstaat de kunst een paar eeuwen (politieke) ontwikkelingen van westerse landen - en hun relaties met niet-westerse landen gedurende dezelfde periode - samen te vatten in een beperkt, zuiver en realistisch betoog van slechts circa 90 pagina’s (als je de extra’s van het boek buiten beschouwing laat).

Kern van zijn betoog is dat de westerse suprematie van de afgelopen twee eeuwen geen regel, maar een afwijking is. Aan de hand van de geschiedenis en een reeks economische grafieken en kentallen, kan Kishore aantonen dat China en India altijd de grootste economieën op deze planeet zijn geweest. Vanaf 1820 is in hun geval sprake van een tijdelijke dip ten opzichte van het westen, terwijl ze nu hun normale positie ten koste van datzelfde westen weer innemen.

Het westen heeft met name aan de Aziatische (en in het verlengde daarvan: Afrikaanse) landen geleerd hoe die hun sociale problemen op een wetenschappelijke manier, door te redeneren en te verifiëren, moeten bezien. Diezelfde wetenschappelijke benadering heeft de niet-westerse landen de mogelijkheid gegeven te moderniseren, hun problemen op rationele wijze op te lossen, te groeien.

Ik kan mij goed vinden in de standpunten van Kishore, te meer daar hij zijn betoog op een rustige manier opbouwt en ondersteunt met een reeks cijfers, grafieken en andere informatie van elders (met bronvermelding).

Voor buitenstaanders heeft hij misschien toch een paar onverwachte benaderingen.

Zo ziet Kishore de toegang van China tot de WTO in 2001 als een grotere klap voor het westen, dan de aanslagen van 11 september in datzelfde jaar. De toegang van bijna een miljard arbeiders tot het wereldhandelssysteem, moest onvermijdelijk tot een groot banenverlies in het westen leiden. Daarmee kwam een afname van de reële lonen in het westen en een toename van de inkomensongelijkheid. Desondanks is hier door westerse autoriteiten (relatief) geen of weinig aandacht aan geschonken. Het onvermogen van westerse leiders om duidelijk te maken aan de bevolking wat er aan de hand was (of is) of om de schade te beperken, gevolgd door de onvrede van diezelfde bevolking, heeft uiteindelijk vijftien jaar later geleid tot de verkiezing van Trump en tot de Brexit.

In de opschuivingen van de EU of NATO de afgelopen decennia naar het oosten, ziet Kishore een zekere vernedering van het Rusland van direct na het uiteenvallen van de USSR. Dat Rusland was op dat moment zeker geen bedreiging meer voor het westen. Kishore stelt dat begrip, grootmoedigheid meer op hun plaats waren geweest. In de hautaine benadering door het westen ziet hij een reden, waarom Poetin in Rusland aan de macht is gekomen.

Het westen veronderstelt of lijkt te veronderstellen dat (economische) groei gepaard zou moeten gaan met een afname van religie. Desondanks is in diverse moslimlanden sprake van een tegenovergestelde tendens. Kishore ziet daar echter geen bedreiging in en vindt dat er met die landen voldoende valt samen te werken; zij het dat het westen rekening moet houden met de veranderingen in haar eigen positie. Hij verwijt het westen op meerdere plaatsen in het boek een zekere verwaandheid.

Ook over bijvoorbeeld de interpretatie van autoritaire regiems en het verschil tussen het westen en 'de anderen' in dit verband (hij spreekt zelf een aantal malen over “the West and the Rest’), weet Kishore een aantal interessante ideeën naar voren te brengen.

Kishore kiest voor een hele heldere benadering, die door de korte omvang van het boek en zijn verfrissende blik zeker de moeite waard is om door te lezen en te overdenken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hoogverraad - Theun de Vries (1950) 4,0

11 juli 2018, 20:18 uur

stem geplaatst

» details  

Manifest der Kommunistischen Partei - Karl Marx en Friedrich Engels (1848) 4,0

Alternatieve titel: Manifest van de Communistische Partij, 9 juli 2018, 10:35 uur

stem geplaatst

» details  

Lettre de Mordovie - Nadja Tolokonnikova (2013) 4,5

6 juli 2018, 21:49 uur

In eerste instantie is door Nadja Tolokonnikova op 30 augustus 2013 officieel tegen de leiding van haar strafkamp aangifte gedaan bij de bevoegde Russische autoriteiten, aangezien de kampdirectie onder meer de Russische arbeidswetgeving en de mensenrechten negeert. Toen dat zonder gevolg bleef, is zij op 23 september 2013 haar hongerstaking begonnen. Haar ‘brief uit Mordovië’ heeft geen (officiële) Russische titel en beschrijft de details van het gevangenisleven.

Werkdagen van 16 à 17 uur zijn de regel, te beginnen om half acht ’s-morgens en doorlopend tot net na middernacht. Er is effectief één vrije dag in de zes weken; op de meeste zondagen wordt gewerkt.

Terwijl haar ploeg in juni 2013 150 politie-uniformen (…) per dag produceert, ontvangt Nadja een maandloon van omgerekend minder dan één Euro. Met de bijkomende vraag, wie dan de winst van de verkoop van die uniformen toucheert …

Een ander voorbeeld: de uiterst beperkte sanitaire voorzieningen worden gebruikt als psychologisch pressiemiddel; om de individuele gevangene zich vooral als een ‘vuil beest’ en als ‘onmachtig’ te laten voelen.

Tegen die hele gang van zaken (en andere hier niet genoemde) durven de gevangenen, uit angst voor represailles, niet in opstand te komen. Daarbij komt dat die geraffineerde represailles niet alleen bestaan uit de officiële, maar ook uit een aantal niet nader in de reglementen genoemde … Erger nog, de gevangenen gaan eerder tegen elkaar te keer, zetten elkaar onder druk, zelfs zonder dat er een bewaker aan te pas komt - en houden daarmee het systeem in stand.

Ondanks de beperkte omvang, geeft de brief van Nadja Tolokonnikova een gedetailleerd, inktzwart, schokkend en ontluisterend beeld van de dagelijkse gang van zaken in het kamp. Misschien geen prettige lectuur om te lezen, maar wel dringend noodzakelijk dat dit is vastgelegd voor de buitenwereld.

» details   » naar bericht  » reageer  

Cielo Scoperto - Francesca Marciano (1998) 3,5

Alternatieve titel: Wetten van de Wildernis, 6 juli 2018, 18:08 uur

stem geplaatst

» details  

Hooded Hawk Mystery, The - Franklin W. Dixon (1954) 3,0

Alternatieve titel: Afzender Onbekend, 6 juli 2018, 17:15 uur

stem geplaatst

» details  

Secularisatie: Een Kleine Geschiedenis van een Groot Verhaal - Herman Paul (2017) 4,5

Alternatieve titel: Secularisatie, 5 juli 2018, 22:33 uur

stem geplaatst

» details