menu

Hier kun je zien welke berichten kimmie als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Clockwork Orange, A - Anthony Burgess (1962)

Alternatieve titel: Boze Jongens

5,0
Een van mijn favoriete boeken, je moet er in het begin wel even inkomen, de taal doorkrijgen, maar dat gaat vrij snel en dan gaat het verhaal in snel trein vaart om je heen. Ik heb het boek in het Engels gelezen, maar blijf toch wel een beetje benieuwd naar de Nederlandse vertaling, het lijkt me dat het niet veel soeps kan zijn (sowieso lees ik liever geen vertalingen).

Overigens moet je wel de orginele versie lezen (niet de amerikaanse, waar het laatste hoofdstuk ontbreekt), over het eind valt te twisten, maar je moet het minstens gelezen hebben.

Da Vinci Code, The - Dan Brown (2003)

Alternatieve titel: De Da Vinci Code

2,0
Koekebakker schreef:

Maar ik werd behoorlijk moe van telkens maar weer dat trucje: je krijgt een beetje informatie over de uitkomst van een gebeurtenis, maar krijgt pas later te horen wat er gebeurd is. Dat doet hij binnen het boek, binnen ieder hoofdstuk en zelfs binnen haast elke alinea.


Helemaal mee eens, zo'n trucje kan één keer leuk werken, maar in dit boek werd het zo verschrikkelijk vermoeiend toegepast, ik vond het eerlijk gezegt nogal makkelijk, vermoeiend en irritant.
En ja, verder, het is allemaal leuk bedacht, redelijk vermakelijk, maar om nou te zeggen een goed boek, nee. Eerder fijn om gelezen te hebben zodat je weet waar iedereen het over hebt en om te kunnen zeggen dat het aan je slechte verwachtingen voldeed...

Neverwhere - Neil Gaiman (1996)

Alternatieve titel: Niemandsland

4,5
Ik heb me erg vermaakt met dit boek, ik heb al meerdere boeken van Neil Gaiman gelezen en deze is meteen een van mijn favorieten geworden. Het was een mooie combinatie tussen Stardust en American Gods. Die laatste was soms een beetje te grimmig en zwaar (hoewel dit ook de charme van het boek is), terwijl Stardust juist te sprookjesachtig en licht was. Neverwhere combineerde beide stijlen juist erg mooi, aan de ene kant grimmig, maar aan de andere grappig en magisch.
Ik kon het boek niet wegleggen en was teleurgesteld toen het afgelopen was. Maar ja, aan al het goede komt een eind...

aegron schreef:
Met name de manier waarop hij oude mythes hergebruikt in zijn boeken is fantastisch.


Dit vind ik overigens ook één van de leukste dingen van Gaimans verhalen. Helaas weet ik maar een beetje van de verschillende mythes en legendes die hij aanhaalt, maar dat beweegt me er wel steeds toe om een beetje uit te zoeken waar hij het allemaal over heeft. Zo leer ik ook nog eens elke bij als ik zijn boeken lees.

Rant: An Oral Biography of Buster Casey - Chuck Palahniuk (2007)

4,0
Ik heb bijna alle boeken van Palahniuk gelezen en ze begonnen me eigenlijk een beetje tegen te staan. Elke keer weer lijkt het hetzelfde trucje te zijn, waarin Palahniuk telkens weer het slechtste in de mens naar boven haalt. Daarnaast creëert hij absurde situaties die zo overdreven zijn dat het niet meer reëel is.
Toen ik aan Rant begon waren het precies deze elementen die ik er weer uithaalde en waar ik me aan ergerde. Maar gaandeweg werd het verhaal interessanter met een aantal plottwists die me zo aan het denken zetten, dat ik het liefst (terwijl ik middenin het verhaal zat) meteen opnieuw aan het boek was begonnen. Dat heb ik toch maar niet gedaan, ik heb het boek gewoon netjes uitgelezen, maar ik kan me goed voorstellen dat ik er een deze dagen gewoon weer aan begin.
Hoewel het boek en de zo bekende schrijfstijl me in het begin irriteerde, moet ik zeggen dat Palahniuk me toch weer eens heeft weten te verrassen en dat ik dit één van zijn betere boeken vind.

Śmierć Miasta. Pamiętniki Władysława Szpilmana 1939–1945 - Wladyslaw Szpilman (1946)

Alternatieve titel: De Pianist

3,5
Ik vond dit een indrukwekkend boek en door de afstandelijke schrijfstijl was het boek niet te weerzinwekkend om te lezen. Door deze schrijfstijl was ik beter in staat om het boek te lezen en beter in staat om het verhaal en de gebeurtenissen op me in te laten werken en er over na te kunnen denken. Als het book emotioneler was geschreven, wordt je misschien wel meer in het verhaal gezogen, maar wordt het dus ook moeilijk om er afstand van te nemen. Dan leef je zo mee met de verschrikkingen dat je deze zo snel mogelijk gehad wilt hebben. Terwijl ik bij dit boek, juist door de afstand, meer in staat was om na te denken over deze verschrikken en wat dit betekend.
Ik heb het altijd al ongelofelijk gevonden hoe mensen reageren op oorlog. Ik vind het moeilijk te beseffen dat mensen zulke verschrikkingen kunnen doorstaan en het is even lastig te begrijpen dat anderen in staat zijn om mensen als dieren te zien en ze nog erger te behandelen. Dit boek maakt dat weer pijnlijk duidelijk.

Stardust - Neil Gaiman (1998)

Alternatieve titel: Ster

4,0
Ik vond dit een leuk boek om te lezen en had het in 3 dagen uit, terwijl ik eigenlijk had moeten studeren, maar ik kon het boek gewoon niet wegleggen. Ik weet nog steeds niet zeker dat dit was omdat het boek zo goed was, of omdat het een boek is dat erg gemakkelijk wegleest (en een beetje een page-turner). Ik neig toch naar het laatste want hoewel ik het een goed boek vond was ik niet zo verrast als bij bijv. American Gods.
Dit was inderdaad een echt sprookje en hoewel ik het soms origineel vond, was het niet zo origineel als ik had gehoopt. Waardoor ik misschien een beetje teleurgesteld was na afloop, 'was dit het nou'. Maar al met al een erg plezierig boek om te lezen.

Virgin Suicides, The - Jeffrey Eugenides (1994)

Alternatieve titel: De Zelfmoord van de Meisjes

4,5
Ik vond dit een heel mooi boek om te lezen, echt zo'n boek dat je niet weg kunt leggen...
Eugenides verteld een wrang verhaal op een hele mooie, warme en liefdevolle manier. Een contradictie die ik heel goed vond werken.
Daarnaast is het verhaal zelf een goede spiegel van een maatschappij waarin het lijkt of alles draait om hoe de buren jou zien. In die zin laat het goed zien hoe onnatuurlijk en geforceerd mensen dan kunnen reageren op zo'n tragische gebeurtenis.
Al met al een boek dat in je hoofd blijft doorspoken...