menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Shaky. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019

Rechercheur Versteegh en de Dertien Katten - A.C. Baantjer (1962) 2,0

Alternatieve titel: De Dertien Katten, gisteren om 21:52 uur

Een vrij hoog gemiddeld, maar nog geen enkel bericht bij dit boek. Opvallend.

Helaas ben ik stukken minder enthousiast dan de meeste van mijn voorgangers die op dit boek gestemd hebben. Het verhaal pakte me geen moment en zelfs met slechts ongeveer 140 pagina's verveelde ik me al gauw en trok het geheel zich erg lang.

De eerste twee hoofdstukken bestaan voornamelijk uit rechercheur Versteegh die zich afvraagt wat hij toch moet met zijn nieuwe zaak waarbij een zekere meneer Kater met dertien katten woont... need I continue? Kater, katten... get it? ...zucht....

Ik kwam er amper doorheen en de eeuwige omschrijvingen van eigenlijk niks, 'ik zit aan mijn bureau', 'ik lees een briefje', en het constante herhalen dat het gaat om dertien katten (dertien katten hier, dertien katten daar) zorgde ervoor dat ik totaal geen leesvreugde ervoer. 2*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Maestro - Geir Tangen (2016) 4,0

Alternatieve titel: Het Meesterwerk, afgelopen zondag om 20:12 uur

wat een heerlijke thriller. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en bleef constant in het ongewisse over het hoe en wat.

Tangen brengt zijn verhaal origineel en met verwijzingen en knipogen naar andere Scandinavische thriller-schrijvers. Daarbovenop is hij ook nog eens ontzettend meta; iets dat zeer irritant kan zijn, maar in dit geval perfect werkt. De personages zijn ook interessant en voldoende uitgediept zonder een te vergezochte achtergrond te hebben.

Zeer geslaagde debuutroman en het tweede Gudmundsson en Skeisvoll boek komt zeker op de leeslijst.

Dikke 8; 4*.

» details   » naar bericht  » reageer  

One of Us Is Lying - Karen M. McManus (2017) 3,0

Alternatieve titel: Een van Ons Liegt, 12 september, 08:52 uur

(reactie op ander bericht)One of Us Is Lying is een soort boekvariant van bekende highschool tienerseries als Degrassi High of Dawson's Creek. Drama, verliefdheden, nog meer liefde en nog meer verliefdheden staan centraal in dit puberdrama verpakt als semi-thriller.

Het verhaal is aardig, maar al vaker gebruikt; vijf mensen moeten nablijven op school, één van hen sterft en de vier die achterblijven zijn allemaal verdacht. Toch is er genoeg om mee te werken en dit had een behoorlijke (jeugd-)thriller kunnen worden. Helaas vervalt het hele verhaal in clichés over middelbare scholen en diens stereotype leerlingen (de sporter, de nerd, het poppetje, etc.).

Daarnaast wordt er heel duidelijk gemaakt dat dit een boek is dat zich in de huidige tijd afspeelt met constant vermeldingen naar Netflix, Tumbler, Apps, etc. Alsof het bijna wanhopig probeert aan te sluiten bij de jeugd; dat stoort behoorlijk.

Er worden veel te veel namen en personen bijgesleept waardoor je op een gegeven moment het spoor een beetje bijster raakt. De clue is vaag, wanneer ze de 'bom droppen': het is... jake!, denk je eigenlijk voornamelijk 'uhm, wacht..welke was Jake ook alweer?', en vergezocht.

De zoektocht naar de schuldige is echter wel interessant, als je door al het oppervlakkige romantische geneuzel heen kan kijken.

Het boek laat me met gemengde gevoelens achter. Ik ben duidelijk niet de doelgroep en het verhaal is doorspekt met kalverliefde, maar het sluimerende thriller-aspect is goed uitgewerkt. Een klein zesje: 3*.

» details   » naar bericht  » reageer  

We Need New Names - NoViolet Bulawayo (2013) 3,5

Alternatieve titel: We Hebben Nieuwe Namen Nodig, 8 september, 15:18 uur

(reactie op ander bericht)Darling Nonkululeko Nkala groeit op onder erbarmelijke omstandigheden in Zimbabwe waar voedsel schaars is, minderjarige vriendinnetjes zwanger zijn en lijken aan bomen hangen. We zien dit allemaal gebeuren door de ogen van de elfjarige Darling en zoals het een elfjarige betaamt worden zaken gerelativeerd en niet volledig gezien zoals ze daadwerkelijk zijn. Dit zorgt voor een bijna surrealistische leeservaring tijdens de eerste 150 bladzijdes van dit boek want het lijkt wel alsof we een alledaags coming-of-age-verhaal aan het lezen zijn, maar de gitzwarte werkelijkheid van de vriendengroep van Darling wordt tussen de regels door pijnlijk duidelijk gemaakt door Bulawayo. Ze houdt haar perspectief echter goed in de gaten en wanneer het te expliciet dreigt te worden, trekt Darling ons weer mee naar haar eigen jonge wereld vol spelletjes en haar geliefde guaves. 

Na bladzijde 150 verandert het boek. Darling mag bij haar tante in Amerika gaan wonen en wat ze daar ziet heeft ze nog nooit meegemaakt. Voedsel in overvloed, mensen die zich druk maken om ogenschijnlijk onbelangrijke zaken en een zekere mate van zelfvoldoening die onwerkelijk aanvoelt voor de Zimbabwaanse. Darling weet niet of ze zich thuis voelt en komt richting het eind van het boek zelfs in een kleine existentiële crisis terecht.

Hier zit meteen het minpunt van het boek; het dreigt af en toe wat prekerig te worden. Bulawayo blijft hier gelukkig niet te veel in hangen al heeft ze wel de neiging om na een prekerig stukje meteen over te schakelen naar de eigen gevoelens en ervaringen van Darling waardoor dit tweede gedeelte van het boek soms ook wat fragmentarisch aanvoelt. Ik bedoel zeker niet dat het niet langer coherent is, maar het valt wel op dat er iets minder lijn in het verhaal komt in vergelijking met het 'Zimbabwe-gedeelte' uit het boek. 

Bulawayo schetst een mooi rauw beeld van opgroeien in een alles behalve welvarende omgeving en verhuizen naar het toonbeeld van overdaad: Amerika. Het boek is zeker niet perfect en kent wat gebreken, maar als eindconclusie kan ik stellen dat dit een prima leeservaring was.

Een dikke 7: 3,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Charles Manson, Coming Down Fast: A Chilling Biography - Simon Wells (2009) 4,0

23 augustus, 12:25 uur

(reactie op ander bericht)Ik wilde eigenlijk beginnen met een soort van introductie, maar wat valt er nog over Manson te zeggen dat de meesten niet al lang weten? Wells verwoordt het ook allemaal veel beter in zijn boek dan ik ooit zou kunnen doen in deze recensie.

Waar Wells in excelleert is het schetsen van het politieke, culturele en sociale klimaat dat als een deken over de Verenigde Staten, en daarmee de wereld, lag. Door dit zo duidelijk mogelijk over te brengen, ga je bijna begrijpen waarom de handlangers van Manson zo aan zijn lippen hingen en werkelijk alles deden wat de man eiste. De focus van het boek ligt dan ook niet op de rechtszaak of de beruchte Tate-moorden, maar op de aanloop hiernaartoe. Wat heeft ervoor gezorgd dat Manson werd zoals hij was? Waarom en hoe wist hij een volledige menigte achter zich te krijgen die zelfs voor hem moordde?

Wells brengt een bijzonder gedetailleerde en gebalanceerde vertelling van alle gebeurtenissen die uiteindelijk tot de explosie kwamen die nu bekend staan als de Manson Family Murders. Van achtergronden van alle betrokkenen tot de diepere uitwerking van wat er op momenten speelde in de politiek, de omgeving en het sociale leven; Wells maakt er één begrijpelijk en samenhangend geheel van. De gedetailleerde wijze van schrijven zorgt voor een zekere afstandelijkheid die het geheel nog veel gruwelijker maakt.

Wat me vooral bijblijft is het feit dat een opmerking als 'het is onbegrijpelijk wat er zich heeft afgespeeld binnen deze 'Family'', eigenlijk helemaal niet meer van toepassing is op mij. Het is zeer begrijpelijk wat er zich heeft afgespeeld; het is triest, gruwelijk en met geen woord goed te praten, maar begrijpelijk is het wel. Deze charismatische self-proclaimed Jezus-figuur ging systematisch te werk in het afbreken van zijn volgelingen om ze vervolgens te kleien tot zijn eigen slaven. Er restte niets anders dan doen wat Charlie zei, want wat Charlie zei was gospel.

Wells heeft indruk op me gemaakt met dit boek en voor de liefhebbers van dit genre die op zoek zijn naar een character study in plaats van een op sensatie belust spannend verhaal, raad ik dit boek dan ook zeker aan. 4*

» details   » naar bericht  » reageer