menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Shaky. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019

Ik Had een Strohoed en een Wandelstok - Jan Arends (1974) 4,0

12 april, 19:27 uur

Dit is het derde werk van Arends dat ik lees en ook nu ben ik onder de indruk van de manier waarop de man zich uitdrukt. De pure wanhoop en tragische acceptatie van zijn eigen lot schreeuwen naar mij vanuit de bladzijdes.

Arends neemt ons mee in zijn eigen ontstaansgeschiedenis en spreekt over de tijd van voor zijn geboorte. Albert King's lyrics If it wasn't for bad luck, I wouldn't have no luck at all speelt door mijn hoofd wanneer ik denk aan de manier dat de protagonist door het leven ging. Het moge duidelijk zijn dat deze man veel heeft meegemaakt en dat zijn lot voorafgaand aan zijn geboorte al vast leek te staan.

In 1974 sprong Arends uit een raam en maakte op deze manier een einde aan zijn leven. Zijn boeken leven echter voort en zoals hij het zelf mooi stelt (reactie op ander bericht)

.

» details   » naar bericht  » reageer  

Baltimore Waltz, The - Paula Vogel (1992) 3,5

11 april, 23:06 uur

The Baltimore Waltz begint bijna als een klucht. Het stapelt de ene overdreven komische situatie op de andere.

Nadat Anna te horen heeft gekregen dat ze ATD heeft opgelopen, besluit ze er samen met haar broer op uit te trekken. Ze maken een reis door Europa en waar haar broer graag cultuur wil snuiven, wil Anna niets liever dan de beest uithangen. Ze drinkt erop los en gaat met iedereen die ze tegenkomt naar bed.

Om eerlijk te zijn; die eerste helft van het stuk kon ik er helemaal niks mee. Veel te luchtig en overdreven lollig geschreven. Maar dan komen de laatste hoofdstukken....

Prachtig. Wanneer je erachter komt dat Anna helemaal niets heeft, maar het juist haar broer is die aan AIDS is overleden ga je de eerste helft in het juiste perspectief zien. Het hele reizen door Europa gedeelte was niets minder dan Anna die probeert te verdringen dat ze de laatste wens van haar broer nooit heeft ingewilligd. Nu treden haar afweermechanismes in werking om te kunnen omgaan met de dood van haar broer.

Wanneer er meer nadruk had gelegen op dit tweede deel en het eerste deel beduidend korter was geweest, had ik een hogere waardering gegeven. Matig begin, ijzersterk einde; 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Boston Marriage - David Mamet (2000) 4,0

11 april, 23:06 uur

Mamet blinkt opnieuw uit in zijn magie met taal. Zowel op woordniveau als op toon, gevoel en emotie raakt hij zoals altijd de juiste snaar. Hilarisch, grof, hard en recht voor zijn raap zijn omschrijvingen die bijna vanzelfsprekend zijn wanneer we het over een Mamet play hebben.

Ook in Boston Marriage zijn de dialogen om van te smullen. Zeker de grofgebekte Schotse huishoudster Catherine zorgt voor de nodige opschudding.

Verhaaltechnisch is dit zeker niet zijn beste werk en dat wordt vooral duidelijk in het matige einde dat rustig een anticlimax genoemd kan worden. Toch valt er weer genoeg te genieten. 4*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bill Duke: My 40-Year Career on Screen and behind the Camera - Bill Duke (2018) 3,5

10 april, 20:49 uur

(reactie op ander bericht)Bill Duke schijnt een licht op zijn indrukwekkende carrière en focust daarbij op de stappen die gezet zijn om daar te komen. Hij spreekt over zijn jeugdjaren en welke gebeurtenissen in zijn leven ervoor gezorgd hebben dat hij de man is die hij vandaag is, zowel positief als negatief.

Wat je vooral merkt tijdens het lezen is dat Duke zich af en toe verliest in zijn verhalen; hij haalt herinneringen op en legt geregeld de link naar de human right movements, de plek van Afro-Amerikanen in de wereld en het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan. Hoewel hij bijzonder interessante en geregeld goed doordachte aspecten benoemt, voelt het niet altijd even gestructureerd aan.

Toch zorgt het boek voor een prettige leeservaring omdat Duke ontwapenend eerlijk is. Hij vertelt over zijn drugsverslaving, de manier waarop hij geen romantische relaties kan onderhouden, hoe hij op straat heeft gebedeld om kleingeld en er is een schokkend verhaal over hoe hij als klein jongetje seksueel misbruikt is door zijn oppasser..

Dit boek is geen zelfverheerlijking of een poging om bij collega's te slijmen. Duke heeft daadwerkelijk wat te melden. Het gebeurt weliswaar niet altijd even geordend, maar het komt volledig vanuit een goed hart.

» details   » naar bericht  » reageer  

Quicksand - Nella Larsen (1928) 4,0

29 maart, 16:36 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,5 sterren

» details  

Passing - Nella Larsen (1929) 3,5

29 maart, 16:36 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 4,0 sterren

» details  

House on Mango Street, The - Sandra Cisneros (1983) 4,0

29 maart, 16:20 uur

(reactie op ander bericht)Bijzonder sterk coming of age waarbij wij als lezer de protagonist Esperanza Cordero steeds beter leren kennen als een sterke, vrijgevochten en intelligente jongedame die te kampen heeft met schaamte, eenzaamheid en haar 'roots' als Chicana in de Verenigde Staten.

Hoewel ikzelf én van het andere geslacht ben én autochtoon ben, kan ik me goed verplaatsen in Esperanza en zijn haar onzekerheden en worstelingen tot (zelf)acceptatie erg herkenbaar. Ze wil niets liever dan een beter leven voor haarzelf. Losbreken, vrij zijn, ontsnappen en leven in tegenstelling tot enkel overleven is waar ze naar verlangt.

We lezen hoe ze vanaf kinds af aan opgroeit in het huis aan Mango Street, hoe ze als tiener te maken krijgt met seksuele intimidatie, hoe ze om haar heen ziet hoe mannen gewelddadig zijn en hoe vrouwen onderdrukt worden. Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Ze beleeft ook genoeg plezier, leert veel over het leven en ontdekt wat het betekent om met haar Latina roots door het leven te gaan.

In de '25th anniversary edition' die ik heb, is eerst een interessante introductie te lezen over (en door) Cisneros zelf en in welke omstandigheden zij dit boek heeft geschreven. Esperanza heeft dan ook zeker veel kenmerken van Cisneros zelf en er is veel overlap tussen de levens van beide dames.

Woman Hollering Creek and Other Stories is één van mijn favoriete boeken en ook House on Mango Street heeft indruk weten te maken. Cisneros is een uitstekende schrijfster die ontzettend belangrijk is voor de vertegenwoordiging van de Chicana cultuur in de Verenigde Staten binnen de literatuur. Voor mij is Cisneros dan ook een persoonlijke favoriet.

» details   » naar bericht  » reageer  

Blockade Billy - Stephen King (2010) 3,0

Alternatieve titel: Eenmalige Zonde, 28 maart, 18:31 uur

stem geplaatst

» details  

Mystic River - Dennis Lehane (2001) 4,5

Alternatieve titel: Vuile Handen, 23 maart, 20:09 uur

Mijn eerste kennismaking met het werk van Lehane en mijn hemel wat een binnenkomer. Mystic River is een psychologische thriller van hoog niveau. Met name de relaties tussen de hoofdpersonen spreken tot de verbeelding en worden uitstekend uitgediept.

Het 'who-dunnit-verhaal' dat als omhulsel voor de onderlinge verhoudingen dient, werkt prima en weet meer dan voldoende te boeien. Het zijn echter de setting, de ervaringen die worden opgedaan in de jeugd die je tekenen en het omgangsleven met je vrienden en familie die de hoofdrol spelen. Thematisch een ijzersterk boek.

Zeer zeker niet het laatste dat ik van Lehane zal lezen.

» details   » naar bericht  » reageer