menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Shaky. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019

Teratologist - Edward Lee en Wrath James White (2003) 3,5

afgelopen maandag om 20:17 uur

Sjonge jonge jonge, wat heb ik me nu weer gelezen? Het eerste hoofdstuk zet meteen de toon met allerlei ranzige omschrijvingen van het verkrachten van een misvormd meisje in een zorginstelling. Het boek wil choqueren en slaagt daar deels in. Het grootste probleem zit toch wel in de herhaling, na de zoveelste omschrijving van seks met monsters weet je het wel. Toch weet het verhaal nog genoeg te bieden om te kunnen boeien en voor mij was dit de eerste kennismaking met dit subgenre. Als fan van horrorpulp op filmgebied kon me dit op een vreemde manier ook wel bekoren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gwendy's Button Box - Stephen King en Richard Chizmar (2017) 3,5

9 februari, 16:55 uur

Uitstekend begin waarin King weer duidelijk in te herkennen is; goede situatieomschrijvingen en een oog voor het juist weten neer te zetten van zeer jonge protagonisten.

Het verhaal an sich is ook aardig, al blijft het gevoel hangen dat dit wel al vaker gedaan is en met slechts een beperkt aantal pagina's komt het niet helemaal uit de verf. Toch weet het verhaal de aandacht vast te houden en weet Gwendy enige sympathie op te wekken.

Het einde van het verhaal vond ik daarentegen licht tegenvallend, maar over het geheel genomen was dit een plezierige, doch zeer korte, leeservaring.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dood van Murat Idrissi, De - Tommy Wieringa (2017) 3,0

8 februari, 23:19 uur

stem geplaatst

» details  

Mystère Henri Pick, Le - David Foenkinos (2016) 4,0

Alternatieve titel: Het Geheime Leven van Henri Pick, 5 februari, 17:05 uur

Le Mystère Henri Pick is een boek dat ik nooit gevonden zou hebben, ware het niet dat Boekmeter deze roman als 'Boek van het Kwartaal' bestempelde. Wat ben ik blij dat ik besloot mee te doen met dit project.

Henri Pick is een onopvallende pizzabakker uit een dorpje in Bretagne die na zijn dood wereldfaam vergaard in de literaire wereld. De ambitieuze Delphine Despero is de eerste die het boek “Les dernières heures d’une histoire d’amour” ontdekt en vanaf dat moment zal het leven van iedere betrokkene voorgoed veranderen.

Wat opvallend goed is aan het boek is de manier waarop Foenkinos sympathie weet op te wekken voor vrijwel elk personage. Dit komt mede door het opbouwen van een flinke achtergrond voor iedereen en het linken van alle verhaallijnen zonder dat het kinderachtig of te veel uitgelegd wordt. Daarnaast weet Foenkinos mooie zinnen te construeren die behoorlijk humoristisch zijn: 'Hij had een hartaanval gehad en met pijn in het hart moest hij het restaurant afstaan.' (geparafraseerd)

Natuurlijk heeft het boek ook minpunten. In mijn ogen voegden de vele voetnoten zo goed als niets toe, werd er teveel aan 'namedropping' gedaan en was de uiteindelijke clue van mijlenver te spotten. Als ik eerlijk ben, zou dat voor mij vaak al reden genoeg zijn om een boek weg te leggen of om een onvoldoende eindoordeel te vellen. Toch is Le Mystère Henri Pick bijzonder sympathiek, vlot en vernuftig geschreven waardoor ik van begin tot eind geboeid wist te blijven.

Alles behalve zware kost, maar een bijzonder prettig tussendoortje dat zich met krap aan 200 bladzijdes zeer snel laat lezen.

Ik kijk nu al uit naar een volgend Boek van het Kwartaal.

» details   » naar bericht  » reageer  

Toffe Peren, Rotte Appels: Warme Waargebeurde Politieverhalen - Gerard Mak (2017) 1,5

31 januari, 12:26 uur

Het boek bestaat uit een aantal verhalen uit de carrière van de agenten Frits Burghols en Sem Leenstra. Ze maken dagelijks opmerkelijke dingen mee en een aantal van deze voorvallen zijn in bijzonder korte verhaaltjes opgeschreven in dit boek. De verhalen beslaan rond de vijf pagina's per verhaal en zijn vrij standaard en overbekend.

Als lezer werd ik geen moment gegrepen door de verhalen. Het ontroerde me niet, ik hoefde er niet om te lachen en wat ik vooral storend vond; het is zo simplistisch geschreven dat ik me begon te ergeren aan het niveau. Het feit dat ik twee van deze verhalen reeds jaren geleden op mijn werk heb gelezen via een 'urban legends' website, hielp nu niet bepaald bij het volledig geloven van een aantal verhalen. Het is me ook niet duidelijk hoe men claimt te weten wat er allemaal precies gezegd is tussen vier muren bij de familie van enkele personages in dit boek en vrijwel elk verhaal eindigt met een soort 'punchline', een clue.

Dit boek was echt helemaal niets voor mij. Ik twijfel er niet aan dat dit door de schrijver met veel liefde is gemaakt maar het is mij echt te veel lollig gedoe en daarnaast is het te veel opgesmukt voor mijn gevoel. De politie zal toch echt wel bijzonder veel interessante zaken meemaken en het interessante zit hem daarbij juist vaak in het ogenschijnlijk alledaagse. Daar zou ik dan ook veel liever over lezen dan over semi-aparte zaken die als mop worden overgebracht.

» details   » naar bericht  » reageer  

House of Pomegranates, A - Oscar Wilde (1891) 3,5

Alternatieve titel: Het Granaatappelhuis, 28 januari, 21:49 uur

stem geplaatst

» details  

Probeer Om te Keren - Marijn Sikken (2017) 3,5

26 januari, 10:44 uur

stem geplaatst

» details  

Dying for Daddy: A True Story of Family Killer Jack Barron - Carlton Smith (1998) 3,5

22 januari, 10:57 uur

Sterk boek over een bizar verhaal. Jack Barron verliest op drie jaar tijd zijn vrouw, zijn zoontje, zijn dochtertje en zijn moeder. Hoewel hij zelf doet vermoeden dat het onverklaarbare situaties waren, lijkt het er toch sterk op dat de gemene deler er zelf iets mee te maken heeft. Wat zich vervolgens volstrekt is een inhoudelijk goed geschreven uiteenzetting over wat er heeft plaatsgevonden ten tijde van en rondom de moorden. Smith, onderzoeksjournalist, blijft weg bij interpretaties of meningen en houdt zich zo strikt mogelijk aan een feitelijke hervertelling van wat er is gebeurd, voor zover bekend uiteraard. We krijgen als lezer tevens een korte achtergrond van elke betrokken persoon bij het onderzoek. Dit werkt geweldig als totaalbeeld. Het boek eindigt met de rechter die besluit dat hij genoeg redenen heeft gehoord om Jack aangeklaagd te zien worden voor vier moorden.. Dit betekent dus meteen dat we niet alles te lezen krijgen. Logisch ook want dit boek komt uit 1998.

Maar... thank god for the internet. Update: Jack moest voorkomen in 2000 voor de moord op vier van zijn familieleden. Na een proces van twee dagen kwam het vonnis: schuldig. Jack werd schuldig verklaard voor drie van de vier moorden. Enkel de moord op zijn dochtertje werd door de rechter als onvoldoende bewezen geacht. Bij het horen van de uitspraak ontplofte Jack en schold hij de rechter uit. Hij heeft drie maal levenslang gekregen en tot op de dag van vandaag blijft hij volhouden volkomen onschuldig te zijn.

» details   » naar bericht  » reageer  

Wrong Box, The - Robert Louis Stevenson en Lloyd Osbourne (1889) 3,0

Alternatieve titel: De Verkeerde Kist, 17 januari, 20:17 uur

Verhaaltechnisch een prima plot en humoristisch geschreven. Toch weet het boek me niet volledig van begin tot eind te boeien. Er wordt me iets te veel lollig gedaan, met name in de eerste twee hoofdstukken, en er zijn een aantal subplotjes die verweven zijn met het hoofdplot die me niet helemaal konden bekoren. Dit boek schijnt eerst geschreven te zijn door Osbourne waarna schoonvader Stevenson het één en ander aangepast heeft. Wellicht dat de stijlen die clashen ervoor zorgen dat dit boek me niet helemaal wist in te pakken. 3*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Horrible Tango - Jan Wolkers (1967) 3,0

13 januari, 21:53 uur

Ik sluit me aan bij mijn voorgangers. Dit boek zal me niet lang bijblijven. Korte zinnetjes die ieder tempo eruit halen en een niet al te interessant verhaal. De onderliggende interne strijd van de ik-persoon trekt dit nog net naar de magere voldoende.

» details   » naar bericht  » reageer  

Tales from the Weekend - David J. Howe e.a. (2017) 3,0

5 januari, 23:29 uur

Vermakelijk boekje met een verzameling van 8 korte verhalen. Ook leuk dat er na elk verhaal extra info over de schrijver volgt.

De acht verhalen:

The Road to HollyTree Farm - Paul Lewis: 3* --> interessant kort verhaal waarbij ik me echt in de sneeuwstorm waande. Had wellicht wat meer ingezeten als het verhaal wat langer was geweest en de clue wat interessanter geweest was.

An Affair of the Night - Darren Shan: 2,5* --> zoveelste vampierenverhaal, voegt weinig toe. Nietszeggend en wat flauw. Eindigt ook nog eens met een sisser.

Back at Six - Freda Warrington: 3,5* --> Het verhaal kent een goede opbouw en met name een fikse dosis foreshadowing zorgt voor een onheilspellend verhaal. Het einde is weliswaar niet heel spectaculair, maar het verhaal wist prima te boeien.

Madswitch - Justina Robson: 2* --> Heerlijke openingsparagraaf maar kakt heel snel in. Robson hanteert een interessante manier van schrijven, maar verliest zichzelf hier in. Al snel komt het verhaal op de achtergrond te staan en lijkt alles te draaien om de trucjes en foefjes in de schrijfstijl van Robson. Wat overblijft is een oersaai verhaal dat geen seconde weet te boeien.

Don't Bite Your Nails - David J Howe: 3* --> Zeer kort verhaal van slechts een pagina of 3. Leuk, absurd, snel en goed gebracht. Te kort om echt indruk te maken, maar prima geschreven.

Walking the Dead - Sam Stone: 3,5* --> Leuk zombieverhaal met een twist. Humoristisch verhaal met het nodige sarcasme. Prima kort verhaal.

Life in a Nothern Town - Steve Lockley: 3,5* --> goed geschreven, knap om meerdere lagen in zo'n kort verhaal te verwerken. Goede spanningsopbouw. Prima kort verhaal

Hollow - Simon Morden: 3* --> De opbouw van het laatste verhaal is prima en het vele vakjargon doet vermoeden dat de schrijver precies weet waar hij het over heeft. Toch weet dit verhaal niet genoeg tevreden te stellen en dat komt door een wat matig einde.

Gemiddelde: 3*. Aardig tussendoortje.

» details   » naar bericht  » reageer  

Distant Echo, The - Val McDermid (2003) 4,0

Alternatieve titel: De Verre Echo, 3 januari, 10:16 uur

Sterke thriller die naar het einde toe wel een beetje ongeloofwaardig wordt, maar dat mag de pret niet drukken. McDermid schrijft prettig en ze omschrijft zaken op precies de juiste manier: je waant je in Schotland zonder om te komen in ellenlange omschrijvingen van omgeving of setting in general. Dit was mijn eerste kennismaking met deze auteur en daar zal het zeker niet bij blijven. Prima pageturner.

» details   » naar bericht  » reageer