menu

Hier kun je zien welke berichten Corcicus als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Orientalism - Edward W. Said (1978)

2,5
geplaatst:
Het heilige boek van het multiculturalisme en de intellectuele voorouder van het woke-activisme van de laatste jaren. Dit boek is als intellectuele tegenhanger van Huntingtons The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order erg mager en weinig substantieel en wat mij betreft even weinig waard als het papier en de inkt waaruit het is opgemaakt. Het grootste probleem met de inhoud is dat het oriëntalisme iets lijkt te zijn waar enkel westerlingen aan lijden. Omgekeerd, de blik van de Oriënt op de westerling, is er van vooringenomenheid geen sprake. De zgn. "Ander" kijkt onbevlekt en met open vizier naar ons. Verder had Saïd er goed aan gedaan om Ockhams scheermes toe te passen, dan had hij zijn inzichten ook wel in een essay van twee pagina's kunnen persen.

Wit Huiswerk. Hoe Kun Je Bijdragen aan de Strijd tegen Racisme? - Ilgin Abeln e.a. (2020)

1,5
geplaatst:
Stel je het volgende even voor:

Je bent een blanke Nederlander, woonachtig in Kinshasa. Je maakt je elke dag druk in de media en op straat omdat er volgens jou te veel zwarten in de Congolese politiek zitten; je vindt het Congolese bedrijfsleven "te zwart" en je wordt razend omdat je in de Congolese media enkel zwarte acteurs en zwarte presentators ziet. Wanneer je je kindjes een Congolees verhaaltje voorleest voor het slapen gaan, dan gaan die verhaaltjes vrijwel altijd over zwarte kindjes en jouw kindje kan zich daar niet in herkennen. Je huilt jezelf in slaap bij zoveel onrecht en ongelijkheid. Die meedogenloze ongelijkheid noem je "institutioneel racisme" en de hoge vertegenwoordiging van zwarten in het Afrikaanse land is daar volgens jou het allerbeste bewijs van. Je eist dat er blanken worden opgenomen in alle Congolese raden van bestuur, je eist dat blanken voortaan de helft van de hoge functies krijgen in overheidsbedrijven, je eist meer blanken op scholen, bij de politie en overal waar macht geconcentreerd zit. Je eist dat je als blanke positief gediscrimineerd wordt en je eist herstelbetalingen voor al het onrecht dat je tot dusver moest ondergaan vanwege "zwartheid".

Wat denk je dat er zou gebeuren? De Congolese overheid zou je wellicht vanwege racisme en rebellie het land uitzetten, als je al niet gelyncht wordt op straat door een woedende volksmeute die zich terecht ontzettend beledigd zou voelen.

Nochtans is dat exact wat er het afgelopen jaar gebeurde in woke-kringen en is het exact waar de auteurs van Wit Huiswerk voor pleiten, zij het in omgekeerde richting. Dat er veel blanken wonen in Europa en dus ook meer vertegenwoordigd zijn in de politiek, media, onderwijs, etc. is niet het gevolg van het feit dat Europa een blanke autochtone bevolking heeft, maar wel het gevolg van “kapitalisme, racisme, imperialisme en transfobie.” Van de pot gerukt en van lotje getikt zijn de beste omschrijvingen om dit werk inhoudelijk te duiden. Totaal onwetenschappelijk zoals ook de andere mijlpalen uit de woke-lectuur: Witte onschuld van Gloria Wekker en natuurlijk Witte gevoeligheid van DiAngelo. Als dit niet zo een weerklank vond in de voltallige westerse pers en zelfs de nieuwbakken Amerikaanse overheid, zou ik nog smakelijk kunnen lachen met deze irrationele, marginale denkbeelden. Helaas is die luxe ons niet gegund.

Op een bepaald moment werd het me toch wat te veel. Vooral toen Nederland, al 500 jaar het meest progressieve en tolerante land ter wereld, op de korrel genomen werd als een racistische cisgenderhel, een ondraaglijk inferno waar queers, moslims en transpeople moeten knokken om te overleven. Want ook de gendermolen wordt helemaal opengedraaid. Compleet krankjorum wordt het dan wanneer uitgerekend de islam als voorbeeld wordt aangehaald van hoe we moeten omgaan met raciale én genderverschillen. Er is voor zover ik weet geen enkel land met islamitische meerderheid waar holebi's dezelfde rechten hebben als hetero's, in de meeste islamitische landen is homoseksualiteit gewoon verboden. Nederland, het eerste land om homohuwelijk toe te laten, moet volgens de auteurs "leren van moslims" over hoe om te gaan met gender en seksualiteit. En dat er in sommige Afrikaanse landen nog problemen zijn voor mensen die "anders" zijn, is helemaal de schuld van de blanken die "homohaat en transfobie hebben opgelegd tijdens de kolonisering." Je houdt het echt niet voor mogelijk.

Wit huiswerk bestaat eruit om met véél geld over de brug te komen om de "witte" historische schuld af te kopen. Voor het eerst sinds het Concilie van Trente zijn de aflaten terug van weggeweest. De blanken moeten ook "plaats maken" voor queers en gekleurde mensen die wij ook zonder de benodigde diploma's of taalkennis moeten laten doorstoten tot de hoogste kringen van de macht. Eigenlijk is het huiswerk van de blanken om gewoon uit beeld te verdwijnen en onze huizen, onze beurzen en alles wat onze voorouders ons hebben nagelaten achter te laten voor de nieuwkomers. In Amerika noemen ze dat equity. Ik noem het gewoon racistische bagger die bij wet verboden zou moeten zijn.