menu

Hier kun je zien welke berichten Pepijn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Mali Blues - Lieve Joris (1996)

4,0
Zal Kar Kar zijn geheim nog verklappen? Tot het einde van Mali Blues laat Lieve Joris de lezer in spanning. In haar rondreis door Senegal, Mauritanië en Mali beschrijft ze de karakters van onder andere Sass, Sissako en Boubacar Traoré. Alle drie hebben ze in Europa gewoond, maar eenmaal terug in Afrika passen ze zich weer moeiteloos aan de traditionele manier van leven. Op een mooi beschreven manier leer je deze boeiende persoonlijkheden steeds beter kennen. Als lezer kom je zo ook steeds meer te weten over de landen waar Joris doorheen trekt.

Nigeriaanse Toestanden. Reis door het Meest Corrupte Land van Afrika - Gerbert van der Aa (2005)

4,0
,,Ook een corrupt systeem is een systeem’’, schrijft Gerbert van der Aa in zijn boek Nigeriaanse Toestanden. Shola is een Nigeriaanse zakenvrouw die vindt dat corruptie talloze voordelen heeft. Zo worden bureaucratische processen korter, omdat ambtenaren zich voor je inspannen. Vanuit Nigeriaanse perspectief ga je heel anders tegen sommige vooroordelen over het volkrijkste land van Afrika aankijken. Van der Aa geeft een goede inkijk in het land en snijdt op helder geschreven wijze verschillende onderwerpen aan.

Terug naar Timboektoe: Een Reis naar de Toearegs in Mali - Gerbert van der Aa (2014)

3,5
Het stockholmsyndroom had Gerbert van der Aa flink te pakken. Begin jaren negentig werd hij ontvoerd en beroofd door Toearegs. In plaats van dat het hem afschrikte kreeg hij juist een fascinatie voor het woestijnvolk en keerde daarna nog vele malen terug naar de Sahara. In zijn boek Terug naar Timboektoe beschrijft hij zijn laatste reis en tussendoor lees je over zijn eerdere ervaringen met Toearegs. Minpunt is dat er teveel personen worden opgevoerd die niet altijd relevante informatie vermelden. Wel een interessant boek waarin je meer over de Toearegs en hun geschiedenis te weten komt. Behalve dat ze strijden voor een eigen staat is er ook onderling veel verdeeldheid.