menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

WA-Man - M. Swaertreger (1944)

4,0
W.A.-man ontving in 1945 een van de staatsprijzen voor verzetsliteratuur. M.i. terecht. Dit is een goede en nog zeer leesbare novelle.
Ik las de Salamander uitgave uit 1975, waarbij dit verhaal als bundel werd uitgegeven samen met De Pook en Roest. De bundel waardeer ik iets lager, omdat het verhaal Roest mij net wat minder aansprak.

Wandelaar, De - Adriaan van Dis (2007)

3,5
In mijn uitgave uit 2021 ter gelegenheid van “Nederland Leest” is het artikel van Margot Dijkgraaf toegevoegd “Met Parijse Pen, Wandelen door het Parijs van Adriaan van Dis”.
En dan het boek zelf. In de toelichting lees ik dat de auteur met de wandelaar de hond bedoelt, ‘le chien’, die de verteller Mulder ontmoet na een brand in een pand met illegale bewoners. Dit moge zo zijn, maar de verteller wandelt natuurlijk evenzeer door Parijs als deze hond, die trouwens veel meegemaakt heeft. Mulder leeft goed van een verkregen erfenis, maar wil ook goed doen en hij ontmoet naast een priester nogal wat mensen aan de zelfkant, die leven buiten de door toeristen bezochte straten en wijken. De verteller kan niet alle problemen van de mensen die hij ontmoet oplossen, maar doet wat hij kan, eigenlijk analoog aan dat wat de priester doet. Maar Mulder is niet gelovig. Het boek zet aan tot denken en dat doet het goed. Toch kreeg ik geen echte ‘connectie’ met deze hoofdpersoon Mulder, niet met zijn achtergrond en vroege beweegredenen. Als de auteur die ook beschreven had, had het boek mij waarschijnlijk meer aangesproken.

When She Was Good - Philip Roth (1966)

Alternatieve titel: Een Braaf Meisje

4,5
Roth neemt zijn tijd om de familieachtergrond van Lucy Nelson neer te zetten en die achtergrond verklaart veel, maar niet alles, van haar latere opinies en gedrag. Lucy heeft kritiek op haar familie en op anderen, vriendinnen en vriendjes, en ze durft dat ook te hebben omdat haar aspiratieniveau hoog is. Maar hoge eisen stellen aan anderen is één, dat waarmaken bij jezelf in wisselende omstandigheden is twee. Ze probeert zich hoger op te werken en weet de middelbare school af te ronden en te gaan studeren. Maar dan ervaart ze tegenslag op tegenslag, waarbij ze al gauw de schuld, compromisloos, bij anderen legt. Het is het middle class niveau van een klein stadje in de VS in de jaren veertig dat benauwend werkt en dat wordt uitstekend beschreven. Een rollercoaster van emoties komt op de lezer af en of je wil of niet daarin wordt je meegesleept.

White August - John Boland (1955)

Alternatieve titel: Sneeuw in Augustus

3,5
Een aardige SF-thriller. De spanning wordt goed opgevoerd. En het is een alleszins geloofwaardig verhaal gebleven. Deze schrijver is op latere leeftijd boeken gaan schrijven, die wel van verschillende kwaliteit zijn.

Wie Heeft Wie Heeft Wie Vermoord? - Brian McDermott (1968)

Alternatieve titel: Who Killed Robin Cock?

3,5
De Volkskrant plaatst op 9 februari 1968 op de voorpagina dat zij dit verhaal als een feuilleton in de krant zal publiceren. Het boek speelt zich af in de toneelwereld. De schrijver is zelf acteur in de Engelse TV-serie Walter en Connie. De vertaling is van Henriette van Eyk. In datzelfde jaar is dit verhaal ook als boek uitgegeven in de serie Zwarte Beertjes van Bruna. Dan wordt de vertaling toegeschreven aan Jet van den Hout (!).
En dan het verhaal: Een wat klunzige hoofdpersoon met een goed hart komt in vreemde en spannende situaties terecht. Gelukkig heeft hij een vriendin die hem probeert op het goede spoor te houden. Al met al best een aardige thriller. Maar de schrijver is nooit doorgebroken en het is bij 2 boeken gebleven.

Wilderness of Mirrors - Linda Davies (1996)

Alternatieve titel: De Deal

3,5
Niet onaardig, met een geheim agente (i.p.v. een geheim agent) deze keer). Snufje mysterie, diamantmijn met wellicht diamanten, snufje dubbelspel en bedrog, snufje sex en snufje effectenhandel. Geen hogere literatuur, maar wel aanvaardbare ontspanningslectuur.

Windwalker - Natasha Mostert (2005)

Alternatieve titel: Strandwolf

2,5
Het verhaal wordt naar mate het vordert onwaarschijnlijker, vandaar mijn matige beoordeling.
Ik las de Nederlandse vertaling van the House of Books, uit 2005.
Op driekwart van het boek gaat het verhaal ineens zo'n 30 bladzijde terug, (en dat stuk heb je al gelezen) terwijl de nummering van de hoofdstukken gewoon doorloopt.
ERG SLORDIG HOUSE OF BOOKS !

Winnifred Onttrekt Zich aan het Oog - Tom Pauka (1981)

3,5
Twee leuke verhaallijnen vallen op. De eerste het samen werken aan de verbouwing van hun huis door Winnifred en haar man Hans. Winnifred werkt in de kelder en verzet grond en Hans schildert het huis, boven de grond. De andere verhaallijn is Winnifred's betaald werk dat zij weer oppakt als interim directeur van een landelijke welzijnsstichting met regionale steunpunten, de Budgetstichting. Deze stichting heette oorspronkelijk Hollandse Maatschappij voor Bestedingsvoorlichting aan Minvermogenden. De rijksoverheid wil de stichting korten op haar subsidie, maar deze subsidie nog niet stopzetten, mits er een reorganisatie plaats vindt en er personeel afvloeit. Die verhaallijn vind ik het meest sprankelijk en humoristisch. Wat mij betreft had Pauka dat stuk meer mogen uitbouwen.

Winterwereld - Linda van Rijn (2017)

3,0
Wel aardig als tussendoortje. Maar verder niet spectaculair. Leest wel heel makkelijk weg.

Wit Zand - Kristien Hemmerechts (1993)

1,5
Zij, de schrijfster, heeft wellicht bij het schrijven wel lol gehad. Ik, de lezer, bij dit boek helaas niet. Het verhaal springt van de hak op de tak. Er zijn weinig personages die goed uit de verf komen, behalve wellicht Paul die in het hotel gaat logeren en er blijft hangen. De personen hebben allemaal zo hun vreemde gedragingen en opvattingen. En dan wordt het een rariteitenkabinet, waarop ik niet zat te wachten. Hiermee vergeleken vond ik 'Gitte' van deze schrijfster stukken, stukken beter.

Woede - Ingrid Hoogervorst (2003)

2,0
Hoe lovend verschillende recensenten dan ook (geweest) mogen zijn over deze debuut-roman, ik kon er niet door geboeid worden. De ik-persoon strooit haar gedachtenflarden / stukken herinnering over de lezer uit, over de familie uit welke zij voortkomt, over de oorlogen die familieleden meemaakten in Nederlandsch- Indië en Nederland en over de naoorlogse belevenissen van de gezinsleden in Amsterdam-West. Maar meer dan flarden worden het eigenlijk niet. En echt heel schokkend wordt het ook niet. Maar leuk of amusant of interessant evenmin. Ik heb het boek met moeite uitgelezen.

World of Ptavvs - Larry Niven (1966)

Alternatieve titel: Kzanol, de Ruimtepiraat

1,5
Vooropgesteld hier, dat ik de vertaling las. Ik heb een aantal keren geaarzeld om te stoppen met dit boek. Dit is wel een heel erg warrig verhaal geworden. Uiteindelijk heb ik het met veel tegenzin uitgelezen. Vooropgesteld zij dat SF onwaarschijnlijkheden tot waarschijnlijkheden omvormt of omtovert. Maar de auteur gaat hierin wel extreem ver, wat mij betreft veel te ver.

World out of Time, A - Larry Niven (1976)

Alternatieve titel: Buiten de Tijd

3,5
En juist dat maakt het een onevenwichtig boek. Het eerste gedeelte is ouderwetse (prettige SF) met een man die realiserend dat hij ongeneeslijk ziek is zich laat invriezen om te kunnen ontwaken als er een remedie voor zijn ziekte is gevonden. Vervolgens wordt hij lichamelijk opgeknapt (met organen van een ander) en op een eenzame en zeer langdurige missie gestuurd om een planeet te ontdekken die door aardbewoners gekoloniseerd kan worden. En in het derde gedeelte komt hij veel later terug op een totaal veranderde aarde die veel heter is geworden dan vroeger en alleen nog maar op Antarctica bewoonbaar is. De bewoners zijn anders, dan vroeger, zien er anders uit en spreken een andere taal. In die nieuwe constellatie moet Corbell zien te overleven.
Knap is dat de schrijver toch nog een fraaie vertelling hiervan heeft weten te maken. Maar bij mij overweegt het onevenwichtige van het geheel. En dat maakt het moeilijker te pruimen, maar wel een interessant
geheel.
Overigens meldt www.goodreads.com ons dat het boek twee 'prijzen' heeft gewonnen:
Locus Award for Best Science Fiction Novel (1977) en
Dimar Award Nominee for Best International Long Fiction (1977)