menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Scheuren in het Asfalt - Bert Hiddema (1985)

2,5
Sommige stukjes zijn aardig om te lezen, om kennis te nemen van hoe het toen was of voor 'bringing back memories'. Het hele boek heeft wat mij betreft echter de tand des tijds niet kunnen doorstaan, ook door de grote hoeveelheid Jazz-weetjes.

Schip Vol Meloenen, Een - Inez van Dullemen (2017)

4,0
Wel mooi en goed geschreven geeft dit boek toch wel een goed inkijkje in het leven en de zieleroerselen van deze schrijfster, althans dat vermoed ik. Maar waarom schrijft ze dit in zoveel flarden uit haar leven, die buitendien heen en weer springen tussen belevenissen in tijd en plaats. Misschien omdat ze in dit laatste boek, dat zij op hoge leeftijd schreef, nog zoveel kwijt wilde. Zoals ze het neerschrijft kan het zeker zo lopen wanneer een vrouw en een regisseur een relatie met elkaar krijgen en met elkaar willen samenleven en op momenten zelfs samenwerken. Op natuurlijke wijze vat de schrijfster in dit boek de rol van actrice op, die zij in het echte leven echter niet was. Het interview met de schrijfster van Arjan Peters op 10 juni 2017 in de Volkskrant geeft waardevolle achtergrondinformatie. In een meer uitgewerkte romanvorm zou ik denkelijk toch tot een hogere waardering zijn gekomen.
En ja, Gert, het is en blijft 'Anthony' tot het eind van dit boek. En trouwens in dit boek geen losbandig toneel- en sterrenleven. Daar lenen zich weer andere boeken voor.

Search for Joseph Tully, The - William H. Hallahan (1974)

Alternatieve titel: Waar is Joseph Tully?

4,0
Opmerkelijk boek met twee grote verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Peter Robinson aan de ene kant met de geluiden die hij hoort en zijn buren in het steeds leger wordende flatgebouw en aan de andere kant is er Matthew Willow die een kamer in dat flatgebouw wil huren. Willow is op zoek naar de geschiedenis van de familie Tully die oorspronkelijk uit het VK kwam. En dan zijn er nog een aantal andere personen die een rol spelen in dit verhaal, zoals de hoogleraar geschiedenis Abernathy die het moreel verval in de VS vergelijkt met dat van de Romeinen, van wie een Keizer zijn beleid in belangrijke mate liet bepalen door waarzeggers.Dit boek leest niet zo makkelijk weg, maar houdt je toch in zijn greep door de sfeer van ijzige kou en een onattractieve omgeving waar naar hartenlust gebouwen gesloopt worden. En een zeer goede ontknoping.

Septième Juré, Le - Francis Didelot (1958)

Alternatieve titel: Zevende Jurylid, Het

3,5
Boek is nu gedateerd, maar blijft interessant. Hoe ga je om met calamiteiten en overleef je zelf.

Serpent, The - David Wiltse (1983)

Alternatieve titel: Het Helse Donker

4,0
Een heel goede thriller van een schrijver die ik nog niet kende. Een goed geschreven pakkend verhaal, met wat akelige details en een (toch nog) onverwachte ontknoping. Wat mij betreft zeer aanbevolen.

Sharp Objects - Gillian Flynn (2006)

Alternatieve titel: Teerbemind

3,0
geplaatst:
Het boek "Teerbemind" is absoluut geen boek voor tere zielen. En vaak heb je bij een boek dat het een goed verhaal is, maar dat het einde afgeraffeld lijkt te zijn. In dit geval is het het omgekeerde, het is taai en moeilijk door te komen, maar het eind zit goed in elkaar. En je moet wel tegen een stootje kunnen, tegen de gruwelijke zaken die hier wordt opgediend kunnen. Wind Gap in Missouri is overigens een niet bestaand stadje in het zuiden van deze staat, en niet in het zuiden van de VS. Geen normaal mens is er te bekennen en er wordt flink gezopen en drugs gebruikt. Dat maakt het toch beslist onwerkelijk. En dan deze vreemde hoofdpersoon. Maar goed, Stephen King wijdt lovende woorden aan dit debuut. Maar hij wijdt wel meer lovende woorden aan boeken, waardoor zijn mening toch wat devalueert. Kortom interessant leesvoer voor degenen die het aandurven.

Side Effects - Woody Allen (1980)

Alternatieve titel: Bijverschijnselen

3,5
Als je van Woody Allen houdt is het een leuk boek(je) om te lezen. Wel verschilt de kwaliteit van de verhalen behoorlijk.

Silver Jackass, The - Frank Gruber (1941)

3,0
Dit boek leest ook bijna als een filmscenario met veel dialogen en redelijk goede grappen. Een detective story met een knipoog. Vermakelijk om een keer zo'n boek te lezen, maar niet meer dan dat.

Sir Adam Disappeared - Edward Phillips Oppenheim (1939)

Alternatieve titel: De Verdwijning van Sir Adam

3,5
Gewone degelijke ouderwetse detective. Een moord en een verdwijning. De oplossingen zijn voorstelbaar. Een beetje geweld en een vleugje romantiek. Niks mis mee. En hoewel uit 1939 nog steeds genietbaar.

Sirènes de Minuit, Les - Jean-François Coatmeur (1976)

Alternatieve titel: Sirenes om Middernacht

4,0
Goed verhaal en goed uitgewerkt. Boek dat je pakt. Wat mij betreft aanbevolen litteratuur!

Skeletons - Glendon Swarthout (1979)

Alternatieve titel: Het Uur van de Skeletten

4,0
Ik heb gemengde gevoelens over dit boek. Aan de ene kant een ingewikkeld en ook goed verhaal dat naar mate je vordert je steeds verder meeneemt naar de ontknoping. Maar er is wel heel veel ellende gebeurd in dit stadje Harding bij de Mexicaanse grens. Dan is er de hoofdpersoon een schrijver van kinderboeken en hij is bepaald niet gewelddadig. Hij laat zich echter voor het karretje van zijn geliefde spannen en gaat voor haar op zoek naar haar achtergrond in Harding. Hij ontmoet alleen maar ellende, gewelddadige geschiedenissen en bedreigingen. En als hij wil stoppen vraagt zijn geliefde Tyler hem om toch door te zetten. En dat doet hij dan ook.Daarmee wordt het plot onwaarschijnlijker. Maar goed, een boek in western style, dat zomaar verfilmd zou kunnen worden (en ook bijna verfilmd werd). En, toch ook een nog steeds actueel boek, want wat kan een regering doen tegen mensensmokkelaars die illegale migranten de grens over blijven helpen met alle problematiek die daarbij optreedt?

Slay Ride - Dick Francis (1973)

Alternatieve titel: Moord-Race

3,0
Dit boek boeide me minder dan andere boeken van deze schrijver. Misschien omdat de verplaatsing van een gedeelte van het verhaal naar Noorwegen het geheel wat onwaarschijnlijker maakte.
Het laatste gedeelte maakt dat dan weer enigszins goed. Boek is opgenomen in de crime de la crime-reeks.

Snow Falling on Cedars - David Guterson (1994)

Alternatieve titel: Ceders in de Sneeuw

3,0
Ik koos dit boek om te lezen, omdat op de cover stond dat het een fraaie, roerende en zelfs betoverende misdaadroman was. Positief is dat de problematiek van een Japanse gemeenschap gemeenschap in de VS na WO II goed uit de verf komt: discriminatie en afgunst. Tja en dan is dit wel een heel traag boek dat (m.i. te) gedetailleerd alles beschrijft. De de eerste honderd pagina's vond ik erg moeilijk doorheen te komen.

Sonim, die Geshichte fun a Liebe - Isaac Bashevis Singer (1966)

Alternatieve titel: Vijanden: Een Liefdesroman

4,5
De ondertitel van het boek van deze Nobelprijswinnaar is: een Liefdesroman. Oef, maar dit is wel een heel aparte liefdesroman. Het is een rollercoaster van gebeurtenissen en emoties, met korte terugblikken naar gebeurtenissen uit het verleden (WOII) toen Joden werden vervolgd en verdreven uit Europa. Elk der hoofdpersonen heeft zijn opgelopen trauma's en moet het zien te rooien in de nieuwe wereld voor hen, die van de VS. De mannelijke hoofdpersoon is een intelligent, maar slap figuur die medeleven van zijn drie vrouwen weet op te roepen. Geen makkelijk boek, maar een rijk boek dat je moeilijk neerlegt nadat je eraan begonnen bent.

STHLM Delete - Jens Lapidus (2015)

Alternatieve titel: Stockholm Delete

3,5
Er zijn verschillende verhaallijnen die mooi bij elkaar komen op het eind, maar die wel zorgen voor een erg ingewikkeld plot.

Storm Warning - Jack Higgins (1976)

Alternatieve titel: Stormwaarschuwing

3,0
Het einde van WOII nadert en een groep Duitsers besluit op een zeilboot terug te keren van Brazilië naar Duitsland. Zoals de titel al aangeeft wordt er op een gegeven moment storm verwacht. Maar er zijn nog meer verhaallijnen. Die van een Duitse duikboot met de Duitse oorlogsheld Paul Gericke aan het roer. Een Engelse Marine Kapitein, Harry Jago, die een krijgsgevangene moet vervoeren en verliefd is en de bewoners van een Schots eiland. Die verhaallijnen komen mooi bij elkaar, maar het is wel allemaal wat veel en 'over the top', wel avontuurlijk, maar wat al te onwaarschijnlijk.

Superstition - David Ambrose (1997)

Alternatieve titel: Geestkracht

4,5
Ik vind dit een uitstekend boek. Het neemt je mee in (voor mij) onbekende parapsychologische situaties. Zonder spoilers te plaatsen is het moeilijk veel meer over de inhoud van het boek te zeggen dan in de synopsis staat. Het is pakkend geschreven en je hebt moeite om het neer te leggen. De auteur heeft ook research gepleegd op dit onderwerp en vond dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw een dergelijk experiment in Toronto is uitgevoerd. Een verslag van dat experiment is beschreven door twee deelnemers: Iris M.Owen en Margaret Sparrow: Conjuring up Philip: An Adventure in Psychokinesis, Harper & Row, 1976.
Intrigerend ... ...

Svörtuloft - Arnaldur Indriðason (2009)

Alternatieve titel: Doodskap

3,5
Boek leest wel vlot weg, maar heeft als handicap dat er kleine hoofdstukjes zijn zonder namen van personen. Verder lopen er nogal wat verhaallijnen door elkaar heen. De politieman werkt rommelig en daarmee het boek ook. Een goede ontknoping maakt dat echter weer goed.

Syster Min - Barbara Voors (1997)

Alternatieve titel: Zusje van Me

3,0
Een moeilijk boek. De meisjes groeien op en binnen het gezin gebeurt er een ramp. Dat heeft gevolgen voor de relatie tussen vader en moeder en voor die van de ouders met hun kinderen. De meisjes ontwikkelen zich verder tot jonge vrouw en gaan naar de Universiteit. De literatuur van m.n. vrouwen heeft hun belangstelling en de emancipatorische beweging van schrijfsters op dat gebied. (Voor de mannelijke lezer wel taaie kost.) De lezer krijgt verder te maken met verspringingen in de tijd en gedachten van familieleden en vrienden die door elkaar heen lijken te lopen. Het wordt behoorlijk warrig. Maar toch, langzaam maar zeker, komt er steeds meer info over de achtergrond van alle betrokkenen en de verrassende ontknoping komt steeds dichterbij en de lezer wordt een paar maal flink op het verkeerde been gezet. Dat vreemde, warrige heeft me geïrriteerd. Je zou het boek eigenlijk nog een keer moeten lezen. En dan zal het wel kloppen, maar ja .... Wie doet dat. De stijl van het boek nodigt daar niet toe uit.
Mijn persoonlijke conclusie: ingewikkeld, vreemd boek, maar wel een ingenieus plot.