menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Raimundo - Han B. Aalberse (1972)

1,0
In de jaren rond negentienzestig werden boeken van Aalberse een periode verboden. Daarna kon zijn werk weer vrij verkregen worden. Seksualiteit alom, pagina na pagina en dus tot vervelens toe, met door Aalberse nieuw gecreëerde termen voor penis en venusheuvel. Met een grote rol voor voyeurisme wanneer Raimondo en Chico samen kijken naar in de open lucht vrijende jonge paartjes. Het foute van het boek zit hem in de grote belangstelling en ook verheerlijking van pedofilie en de gloedvol beschreven ongelijkwaardige seksuele verhouding tussen de vijftiger Raimundo en de zestienjarige Chico. Maar inderdaad er is meer foute literatuur op dit gebied verschenen die overigens in zijn tijd ook verboden is geweest.

Rimpelgeweld - Menno van der Veen (2017)

2,0
Een caleidoscoop van gebeurtenissen die als los zand bij elkaar horen. De hoofdstukken heten Caleidoscopie, Metamannetje, Rimpelgeweld en Wij zijn voorbij. Het laatste hoofdstuk heeft nog het meest iets van een afgerond verhaal. De titel van het derde hoofdstuk is tevens de titel van het boek. Maar die titel overtuigt niet en zet iemand (mij) eerder op het verkeerde been. Ik heb het boek niet interessant kunnen vinden, behalve als stijloefening dan. Het boek krijgt op bol.com een waardering van 4 uit 5, maar zo hoog kom ik bij dit boek niet.

Rookoffer, Het - Tessa de Loo (1987)

2,5
Het is een klein boekje dat vlot wegleest. Geen onbekende problematiek. De ontwakende liefde tussen een bijna meerderjarige scholier en zijn bijna twee maal zo oude lerares Frans. Een dergelijks situatie is vast wel eerder beschreven en verfilmd. Wel mooi opgeschreven. Maar waarom de chronologie nu zo nodig door elkaar gegooid moest worden?

Rozbitkowie - Bożena van Mierlo-Dulińska (2012)

Alternatieve titel: Mijn Vader de Soldaat

4,0
Mooi boek dat teruggrijpt op de politieke ontwikkeling van Polen in de afgelopen eeuw en de effecten van WO I en WO II op dit land. Dat een oorlog traumatische gevolgen heeft voor een bevolking wordt pijnlijk duidelijk en ook dat die gevolgen zich niet beperken tot de eerste generatie. Een puntje van kritiek. Het einde van het boek komt wat plotseling en abrupt en slaat ineens een andere weg in. Hoe zich dat zo kon ontwikkelen bleef voor mij zo in het vage.