menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Paradijsvogels - Nathalie Pagie (2015)

4,0
Ik had nog niet van deze schrijfster gehoord, maar ze heeft me niet teleurgesteld. Een vlot geschreven spannende thriller die je in je greep houdt. Zeker niet minder van kwaliteit dan de meer bekende thrillerschrijfsters van Nederlandse bodem.

Parisian’s Return, The - Julia Stagg (2012)

Alternatieve titel: De Dorpswinkel van Madame Josette

3,0
Apart boek. Ik heb het opgepakt als een sfeerbeschrijving van een Frans dorpje aan de voet van de Pyreneeën. Met een lach en een traan en ook humoristisch. Sprak mij best aan. En dat klopt dus ook wel, maar zo tegen 2/3de van het boek gaat het een andere kant op en krijgen aan het eind (redelijk onverwacht) forse thrillerelementen de overhand. Tja ... En dan is er een Engelse die het Frans met een fors accent spreekt, hetgeen de vertaalster overgenomen heeft in de Nederlandse vertaling met veel Rrr in de woorden. En er is de geest van de overleden man van de kroegbazin tegen wie gepraat wordt. Dat geheel maakt het wel een aardig boek, maar onevenwichtig en soms ook gewoon ongeloofwaardig.

Particularly Cats - Doris Lessing (1967)

Alternatieve titel: In ’t Bijzonder Katten

4,0
Het grootste gedeelte van het boek gaat over de verhouding tussen de schrijfster en haar katten in Engeland, in een flat in Londen en in een huis op het platteland. Het is een eerlijke verhalenbundel geworden, waarbij goed tot uitdrukking komt dat katten van verschillende afkomst geen vrienden worden omdat ze in het zelfde huis zijn komen te wonen. De grijze en de zwarte bakenen elk hun eigen territorium af en claimen elk de liefde en aandacht van de eigenaresse. Alles heel herkenbaar. De schrijfster laat beide poezen gezinsuitbreiding krijgen, waarbij je je afvraagt waarom ze poezen niet eerder laat steriliseren als er al zoveel poezen in de buurt zijn ... ... Hier speelt denkelijk nog de gedachte dat een poes voor een volledig poezeleven toch ook best een moederpoes mag worden.

Paths of Glory - Jeffrey Archer (2009)

4,5
Archer schrijft zo makkelijk en zet trefzeker een indrukwekkend verhaal neer.

Perzik van Onsterfelijkheid, De - Jan Wolkers (1980)

3,0
Een boek dat wel de moeite waard is om te lezen, dat wel. En je herkent de Wolkers-stijl die de beschrijving van zaken duidelijk en beperkt houdt. Het boek ging mij echt pakken in hoofdstuk 3, in het laatste hoofdstuk. Daarvoor kwamen bij mij als emoties jegens de hoofdpersoon medeleven en irritatie naar boven. Tja, ik heb een voorkeur voor andere boeken van deze schrijver.

Pigerne fra Englandsbåden - Lone Theils (2015)

Alternatieve titel: Fatale Oversteek

3,5
Uitstekend debuut. De vrouwelijke hoofdpersoon wordt fraai neergezet met haar sterke kanten (nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen), maar ook haar minder sterke kanten (impulsief en emotioneel i.p.v. rationeel reagerend). Ook haar moeite met relaties komt duidelijk naar voren. En het thrillerelement zit er uitstekend in. Het eind heeft toch nog verrassingen, maar is ook 'over the top' en daarmee onwaarschijnlijk geworden. Ben wel benieuwd naar vervolgdelen.

Pinball - Jerzy Kosinski (1982)

Alternatieve titel: Speelbal

3,5
In het boek etaleert Kosinski wel erg zijn muzikale kennis, hetgeen het boek minder makkelijk leesbaar maakt. Het boek was voor mij meer interessant, dan boeiend.

Plaça del Diamant, La - Mercè Rodoreda (1962)

Alternatieve titel: Colometa

4,0
Colometa is naast een mooi boek ook een apart boek. Het verhaal is in de ik-persoon geschreven en de ik-persoon is een eenvoudige jonge vrouw die opgroeit van een jong meisje naar wier hand door meerdere mannen wordt gedongen tot een moeder met twee jonge kinderen. Deze schrijfwijze maakt dat ze in herhalingen valt en uiterlijke zaken minutieus beschrijft. Haar behoefte aan genegenheid doet haar veelal vallen voor verkeerde mannen. En door later te leven als een getrouwde vrouw die niet meer hard hoeft te werken raakt zij ook ontregeld. Wanneer je went aan en je overgeeft aan deze schrijfwijze lees je een mooie vrouwenkroniek.

Plot against America, The - Philip Roth (2004)

Alternatieve titel: Het Complot tegen Amerika

4,0
Wel een goed boek, met een uiterst interessant thema, what if ... Maar de stijl van Roth maakt het geen makkelijk leesbaar boek, lange zinnen en daarbij dan nog ingevoegde bijzinnen. Verder zou Trump (stukken van) dit boek zomaar gelezen kunnen hebben: 'America First'. En ja, een plotseling en vreemd einde. Maar de personages uit het boek blijven je bij, resoneren na,: de vader, de moeder, Philip Roth als hoofdpersoon, zijn broer, zijn stiefbroer en zijn tante en de gebeurtenissen zijn knap beschreven.

Poes: De Poezenverhalen - Midas Dekkers (2001)

Alternatieve titel: Poes: Verhalen over de Poes

4,0
In de bundel staan geniale verhalen, zoals, inderdaad het stuk over het kattenluik in de hemelpoort, maar ook is dat het verhaal ‘de burmees’ waarbij de kat zich ’s nachts nestelt tussen de eigenaresse en haar nieuwe amant. Verder is natuurlijk de boompoes uiterst verhelderend. Ook ik heb onder een boom gestaan niet wetend wat te doen toen de poes heel hoog daarheen gevlucht was voor een in mijn ogen stoute hond. En het recept van Dekkers is dus juist. De poes komt uit zichzelf weer naar beneden. Een leuke bundel verhalen om te lezen, met wetenswaardigheden en met opinies en een aantal verhalen die er echt uit springen.

Pop Goes the Weasel - James Patterson (1999)

Alternatieve titel: Wie Het Laatst Lacht

4,0
Gruwelijk wat zich allemaal afspeelt, maar het boek grijpt je wel en is spannend tot het einde.

Postcard Killers, The - James Patterson en Liza Marklund (2010)

Alternatieve titel: Partnerruil

4,0
De Engelse titel van het boek dekt de lading beter. Onderhoudende thriller die de lezer bezig blijft houden. Niet zozeer of ze de moordenaars te pakken krijgen, maar hoe dit uiteindelijk gebeurt.

Profiles of the Future: Enquiry into the Limits of the Possible - Arthur C. Clarke (1962)

Alternatieve titel: Tasten in de Toekomst

Dit boek verscheen oorspronkelijk in 1962 en was gebaseerd op essays die geschreven werden in de periode 1959 - 1961. In latere edities heeft Clarke dit boek meer up-to-date gebracht. Maar in deze 1e editie heeft hij (zie de boekomslag) al aandacht voor mogelijke ontwikkelingen als: rond de wereld in 80 minuten, vliegen zonder brandstof, reizen met een hovercraft, zwaartekracht overwinnen, communicatie in de ruimte en de specifieke problemen waarvoor de verschillende planeten ons zullen stellen.