menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Makkelijk Leven - Herman Koch (2017)

4,0
Ik vind dat Koch een plezierige manier heeft om een (moeilijke) problematiek neer te zetten. Het boek (een boekje in dit geval) leest dan ook weer als een trein. (en ja, je kon er toen ook gratis mee de trein in) Net als in andere van zijn boeken neemt Koch de lezer mee in de gedachtespinsels en nevengedachten van zijn personen. En die gedachten zijn nog niet zo gek. Je hoeft het er natuurlijk niet met een hoofdpersoon eens te zijn. Maar het is natuurlijk wel een 'diepe vraag': grijp je in of niet, of laat je het maar op zijn beloop om de tijd zijn werk te laten doen. En dan nog 10 wijze levenslessen aan het eind. Je hebt hier wel waar voor je geld, je gratis geld.

Man Who Loved Zoos, The - Malcolm Bosse (1974)

Alternatieve titel: De Man Die van Dierentuinen Hield

4,0
Ik vond dit een leuk boek om te lezen; weer eens een plot dat afwijkt van het normale patroon.

Melinda - Gaia Servadio (1967)

3,0
Het boek heeft een aantal leuke momenten, maar gaat, hoe langer het duurt, wel vervelen.

Met Mij Gaat Alles Goed - Jan Simoen (1996)

3,5
Beste Ted, mijn eerste reactie was ‘lees het boek en kijk of je het dan met me eens bent’. Maar dat zou te makkelijk zijn. Ik probeer mijn opvatting te verduidelijken:
Nicole Ficheroux schrijft op www.stichtingboekenwerk.nl/jeugdboeken wat zij de belangrijkste kenmerken van een jeugdboek vindt:
• Je hebt weinig voorkennis nodig.
• De boeken zijn makkelijk leesbaar.
• De hoofdpersoon is meestal een jongere, dus jongeren kunnen zich makkelijk inleven.
• Geschreven in een ontdekkende stijl. De hoofdpersoon ontdekt nieuwe zaken.
Ik leg dat nu naast mijn impressie van dit boek:
• Er is oorlog in het voormalig Joegoslavië en het land is bezig uiteen te vallen. En de hoofdpersoon moet leren om te gaan met zijn wel zeer divers samengestelde familie.
• Het boek is geschreven in een leuke en aparte vorm, de briefvorm, en springt heen en weer tussen situaties en impressies.
• De hoofdpersoon is een jong volwassene die terugblikt op zijn (recente) leven, zijn vertrek naar de USA en dan vertelt over zijn verblijf daar en hoe hij vervolgens probeert om te gaan met zijn ziekte, aids.
• Een ontdekkende stijl is wel van toepassing op dit boek, maar die andere kenmerken niet. Dus ik hou (nog even) vast aan mijn standpunt.

Midden op de Weg, Zo Hard Mogelijk - Arthur Umbgrove (2006)

3,5
Dit boek werd me aanbevolen door iemand die ik onderweg tegenkwam en daar heb ik geen spijt van gekregen.
In de Biblion recensie lezen we:
"Deze roman is zijn literair debuut en het is een interessante mix geworden van fictie, documentaire, briefroman, biografie en autobiografie. Umbgrove volgt het spoor terug naar het leven van zijn grootvader. Uit documenten en brieven die hij op de zolder van de van zijn grootvader geërfde boerderij vindt, blijkt hoe belangrijk deze in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Hij was werkzaam bij Philips en speelde op heel eigen wijze in het verzet en voor zijn bedrijf een voorname rol."
Het boek is interessant om te lezen. Ik wil ervan uitgaan dat veel materiaal betreffende de grootvader op verifieerbare feiten berust. Maar de auteur voegt hier eerlijk aan toe dat de in het boek opgenomen geschreven brieven door hem bedacht zijn. Dat maakt het boek geen zuivere biografie, maar het maakt het wel heel leesbaar. Het is goed dat hij dit in de verantwoording achteraf duidelijk maakt. Omdat de oorlog 40-45 een zeer voorname rol in de levens van een ieder in dit boek speelt, zou ik de categorie "oorlog" toevoegen.
Dit boek werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2006 en werd bekroond met de Libra Debutantenprijs 2006.

Moment You Were Gone, The - Nicci Gerrard (2006)

Alternatieve titel: In het Maanlicht

3,5
Toch gewoon een goed boek dat, gegeneraliseerd, vrouwen meer zal aanspreken dan mannen. Sterke vrouwen in dit verhaal die hun gevoel regelmatig laten prevaleren boven de ratio en het minder impulsief handelen. En wat minder sterke mannen, opvallend genoeg. Het verhaal is qua inhoud levensecht en goed opgeschreven. Er worden door personen fouten gemaakt in het leven en dat komt natuurlijk in het werkelijke leven ook voor, ook al tracht je die te voorkomen. Al met al een goed product, maar het had wel wat korter gemogen.

Moordcijfers - Bert van der Veer (2008)

3,5
De plot van het boek begint w.b. spanning OK met de ontvoering van een in Nederland bekende familie van welke de vader tv-producent van beroep is. En dan volgen honderd pagina's satire op de de productie van tv-programma's waarbij de producers zich slechts laten leiden door kijkcijfers en waarbij gek nooit gek genoeg is. Als voorbeeld het programma waarbij mensen op straat geld kunnen verdienen door heel gekke, vaak ranzige opdrachten uit te voeren. (U kent dat programma vast nog wel.) En dan mengt de satire zich weer wat met thrillerelementen omdat het deelverhaal van de ontvoering wordt vervolgd. Eigenlijk is dit boek nauwelijks een thriller, maar een compleet 'over the top' beschreven satire over het tv-bedrijf. Als satire is het verhaal gelukt, als thriller nauwelijks.

Mord In Hofgarten - Herbert Reinecker (1977)

Alternatieve titel: Moord in het Park

3,5
Zo'n 10 jaar terug kreeg ik een aantal, vertaalde, boeken van Herbert Reinecker. Met enige aarzeling ben ik erin begonnen te lezen. De schrijver heeft immers zoveel boeken geschreven en scenario's voor de Duitse krimiseries Der Kommissar en Derrick. Zou hij voldoende kwaliteit bieden? Nou dat valt heus niet tegen. De stijl is anders dan bij hard boiled detectives, maar daarmee niet onplezierig. Hij neemt de tijd voor zijn verhaal en beschrijft zijn personages goed.
In dit boek "moord in het park" Is het aantal personages overzichtelijk beperkt en de problematiek is een moord zonder getuigen, die opgelost moet worden. Commissaris Karwenna wordt met zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden beschreven. En die gaat deze keer behoorlijk onorthodox te werk en krijgt dan wel steeds enige weerstand van zijn assistent Henk. Met een twist aan het eind.

My Gal Sunday - Mary Higgins Clark (1996)

Alternatieve titel: Zondagskind

3,5
In dit boek zijn 4 verhalen opgenomen.
a. Moord uit Jaloezie, waarin de jonge maîtresse van de Minister van Buitenlandse zaken wordt vermoord.
b. Iedereen Rende Achter de Vrouw van de President Aan, waarin Sunday wordt ontvoerd.
c. Heil Columbia!, waarin de vrouw van de verdwenen president van Costa Barria daar aan de macht gekomen is en het schip wil verkrijgen dat Henry Britland IV zojuist gekocht heeft.
d. Gelukkig Kerstfeest, waarin de jongen Jacques ontvoerd wordt.
Dit is wel een zeer ongebruikelijk detectivepaar, Henri Parker Britland IV ex-president van de VS en zijn jonge vrouw Sunday die Congreslid is. Dit zeer onwaarschijnlijke detectivepaar lost misdaden op, hetgeen vrij reële en toch ook vermakelijke verhalen oplevert.