menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Keepers of the House - Lisa St Aubin de Terán (1982)

Alternatieve titel: Hoeders van het Huis

3,0
Tja, een ten dele autobiografisch verhaal van deze schrijfster. Hier schrijft ze een familiekroniek over de familie van haar, een stuk oudere, Zuid-Amerikaanse echtgenoot. Omdat haar bronnen beperkt zijn en ze toch vrij volledig wil zijn springt ze wel eens van de hak op de tak. Het boek geeft inzicht in de gewelddadige geschiedenis van deze regio (Colombia - Venezuela) vanaf de inval van de Spanjaarden die op zoek gingen naar goud. Verder is het interessant dat de vondst van olie in deze regio er toe leidde dat de goed florerende agrarische economie nagenoeg verdween met alle gevolgen van dien. Wel een interessant boek, maar naar mijn bescheiden mening de in 1982 toegekende Somerset Maugham-prijs toch niet waard. Daarvoor kwamen de personen uit het boek te weinig tot leven.

Kel Rela: Im Herzen der Sahara - Federica de Cesco (1977)

Alternatieve titel: Kel Rela

3,5
En dit boek geldt als een jeugdboek. Maar het is wel een uitstekend jeugdboek geworden, dat goed kan worden gelezen door jong volwassenen en ook door volwassenen. Er is alle aandacht voor een goed plot en de sociaal culturele diversiteit tussen Europa en Afrika aan de ene kant, maar ook binnen Afrika zelf. Na de onafhankelijkheidsoorlog die Algerije losweekt van het zijn van een Franse kolonie, blijft het land over met verschillende stammen die onderling de macht moeten verdelen. En daarbij dreigt het Nomadenvolk van de Toearegs het onderspit te delven tegen het grotere deel van de Arabische, Mohammedaanse bevolking. En dan is daar de nieuwe ontwikkeling van de strijd om de grondstoffen in de woestijn. Het boek stoelt ook op de persoonlijke ervaring van de auteur die een tijd bij de Toearegs woonde en dat vertaalt zich in positieve zin.

Kick Back - Val McDermid (1993)

Alternatieve titel: Valstrik

3,0
Gemengde gevoelens over deze thriller. Privédetective Kate Brannigan krijgt te maken met 3 verschillende zaken op haar bordje, hetgeen drie verschillende verhaallijnen oplevert. Tot zover niks mis mee. Maar deze hoofdpersoon wil het wel allemaal in haar eentje doen en dat is toch niet geloofwaardig. Wel vlot geschreven met telkens vleugjes humor ertussen. Maar dat doet ook wat afbreuk aan het thrillerelement. M.a.w. aardig om een keer te lezen en misschien zijn andere uit de serie Kate Brannigan beter ... ...

Kind of Cruel - Sophie Hannah (2012)

Alternatieve titel: Brandschoon

1,5
Tja, een goede vriendin had me afgeraden om dit boek te gaan lezen. Zij vond het niet om doorheen te komen. Maar misschien zou ik het willen proberen, omdat er veel therapeutische zaken in spelen. En dat vind ik op zich natuurlijk wel interessant. Dat heb ik echter geweten. Net als anderen (op bol.com) vindt ik dit een boek dat zich moeilijk tot het eind toe laat lezen. Er speelt van alles, maar er gebeurt niet zoveel waarmee de zaak verder komt en dat maakt het een erg traag boek. Er zijn erg veel verknipte personen in de uitgebreide familie van de hoofdpersoon, zoveel dat dat onwaarschijnlijk wordt. En er speelt van alles binnen de politie. Tenslotte het plot: het wordt erg onwaarschijnlijk naar mate het verhaal zich verder ontwikkelt. Ik heb nog een boek van deze schrijfster liggen, maar ik laat maar heel veel andere boeken voorgaan.

Kleifarvatn - Arnaldur Indriðason (2004)

Alternatieve titel: Koudegolf

4,0
Ik vind deze auteur goede thrillers schrijven. En dit is weer een fraaie met twee verhaallijnen, die over het onderzoek zelf en die over wat er vooraf gebeurde met de bij de moordgeschiedenis betrokken mensen. Daarbij worden de Koude Oorlog-perikelen goed en levensecht beschreven. En dan zijn er natuurlijk ook de persoonlijke omstandigheden van de rechercheurs.

Kleur van Sterren, De - Eveline Vanhaverbeke (2013)

4,0
Een opmerkelijk en een opmerkelijk goed en rijk boek. Er lopen in ieder geval twee verhaallijnen door elkaar heen, die van de dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine (over hun onderlinge relatie) en die van het meisje Louise, 12 jaar oud, die samen met haar broertje Marcel achterblijft nadat hun beide ouders zijn overleden. Eerst verzorgt het jonge nichtje de beide kinderen nog, maar nadat ook die overlijdt staan de beide kinderen er helemaal alleen voor, en zonder veel kennis over de achtergrond van de familie. Er wordt tussen beide verhaallijnen heen en weer gesprongen. En er gebeurt van alles. Op het laatst zijn er wel heel veel verwikkelingen. En het einde vond ik minder geslaagd, maar al met al zeer onderhoudende en intrigerende literatuur met een lijntje naar werkelijke gebeurtenissen uit het verleden.

Kortste Nacht, De - René Appel (2014)

3,5
Niet een heel speciale thriller. Het kabbelt wat voort, maar geeft wel een goede beschrijving van wat er "in 't milieu" kan spelen.