menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Jacht op de Spiegel, De - Henriëtte van Eyk (1952)

3,5
Een sprookje voor volwassenen met aardig wat maatschappijkritiek. De jongen die door de maan naar de aarde gestuurd is, Jock, heeft goede bedoelingen. Zo ook het oude vrouwtje, Marlotje, uit de Boendertjessteeg, dat vlijtig sokken stopt voor de kijkjonkers. Omdat er geen spiegels zijn hebben de kijkjonkers de opdracht om de koning steeds te melden dat hij er goed uitziet. Van die zeer kleine taak kwijten zij zich en zo houdt het systeem met hoger gestelden die weinig uitvoeren zich in stand. Maar Jock heeft een spiegel van de maan naar de aarde meegenomen en die wil iedereen wel hebben, de koning, de roverhoofdman en de gemene kristallen dame. Er ontstaat een strijd waarbij de dieren met hun goede bedoelingen en menselijke karaktertrekken zich niet onbetuigd laten. Op het einde wordt het wat warrig. Is de spiegel nu kapot of niet? Jammer, anders had ik **** gegeven.

Jas van Belofte - Jan Siebelink (2019)

3,0
Het boekenweekgeschenk 2019. Een boekje met sterk autobiografische elementen. Wel boeiend de worstelingen van deze Arthur Siebrandi met zijn leven en met zijn aspiraties. Hij is schrijver annex leraar Frans op een Middelbare school. Er komen relaties met vrouwen en beperkt met collega’s uit de uitgeverij- en literatuurwereld aan de orde. Er worden momenten en gebeurtenissen kort verteld en soms aangestipt want uitvoeriger vertelde verhalen laat de omvang van het boekje niet toe. In een aantal zaken herhaalt Siebelink zich. Onnodig en wat te veel, bijvoorbeeld wanneer het het vertrek van zijn eigen vader betreft. Dat de hoofdpersoon van het boekje twee elementen in zich draagt: worstelen met de eigen onvolkomenheden en zichzelf overschatten op andere momenten zijn menselijke eigenschappen, hoe je die ook waardeert. Tja, wat mij betreft in zijn beknoptheid goed genoeg om eens ter hand te nemen.

Jeeves and the Feudal Spirit - P.G. Wodehouse (1954)

Alternatieve titel: Met Jeeves door Dik en Dun

3,0
Het klopt dat ik deze boeken vroeger (ook) heel leuk vond. Deze lag er nog als niet gelezen. Het plot is deze keer niet erg indrukwekkend, iets met romantische verwikkelingen rond de figuur van Bertie Wooster. Ik vind ze leuker als er varkens houden in voor komt, kan ik mij herinneren.

Jij Bent Steeds een Ander - Haye van der Heyden (1992)

3,5
Deze debuutroman bestaat uit drie delen. In Deel 1 vertelt de ik-persoon aan zijn nieuwe geliefde over zijn jeugd en de schreden die hij toen zette op het pad van seksualiteit. Deel 2 gaat in op zijn huidige relatie die langzaam maar zeker afstompt en leidt tot geprikkeldheid van beide kanten. De ik-persoon vraagt zich af hoe de liefde en seks met andere vrouwen zou zijn en wil daarin experimenteren met als gevolg dat de partners uit elkaar gaan. In deel 3 gaat de ik-persoon alleen verder en experimenteert met betaalde seks en krijgt een nieuwe relatie. De ik-persoon rationaliseert in het hele boek veel, zo niet alles en zoekt daarin de confrontatie met zijn partner van dat moment. Het is duidelijk dat de schrijver ervaring heeft met het schrijven van scripts door in dit boek veel te schrijven in de vorm van: “Jij moet beginnen” zegt de jongen. “Nee jij” zegt het meisje. Maar het boek overtuigt wel en leest vlot weg en maakt duidelijk dat een relatie op een goede manier voortzetten “tot de dood ons scheidt” nog een hele kunst is.