menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Geisha, De - Theo Kars (1972)

3,0
De erotiek speelt een erg grote rol in dit boekje. Met name de hoofdpersoon Allard Koch laat ongemakkelijke gevoelens achter bij de (argeloze) lezer. Hij is een ongeveer 26jarige student en doet tijdens het verhaal geen enkele poging om nog iets van zijn studievak in zich op te nemen. Hij toont zich een egoïst met een seksueel begaan sausje. Met zijn vorige vriendin Hella die hem zo'n vier jaar financieel onderhield, maakte hij het uit want ze was jaloers op zijn escapades met andere vrouwen. En werken voor zijn geld wil hij niet. Wat hij wel wil is een nieuwe vriendin die hij vindt in de mooie negentienjarige Anna. Nadat hun relatie vorm gekregen heeft en Anna bij hem is introkken en voor wat inkomen gaat zorgen, oppert Anna dat hij haar zestienjarige zusje seksueel gaat instrueren. Goed voor haar zusje Tanja en Anna zal niet jaloers worden. Je krijgt er dan een erg vervelend gevoel bij omdat Allard veilig vrijen niet erg nodig vindt, want hij houdt niet van een condoom bij het vrijen. Het boek doet in zijn inhoud enigszins denken aan 'liaisons dangereuses' waar jongeren ook amoreel bezig zijn maar meer dan hier als een met opzet 'verdorven spel'.

Girl A - Abigail Dean (2021)

Alternatieve titel: Meisje A

1,5
geplaatst:
Vreselijke problematiek en chaotisch opgeschreven. De tijd verspringt in de tijd, niet alleen per hoofdstuk, maar zelfs per paragraaf. En een hoofdstuk krijgt de naam van een van de kinderen, maar blijft net als de andere hoofdstukken gewoon alles van verschillende kanten te belichten. Denkelijk wil de auteur ons laten meevoelen hoe je je gedachten en gevoelens niet goed onder controle kan krijgen na forse trauma's. Maar dat betekent niet dat de lezer ook mee moet lijden. Op de site goodreads wordt dit boek zeer verschillend beoordeeld. Ik heb het boek, met moeite, uitgelezen, maar kan het echt niet aanraden.

Gitte - Kristien Hemmerechts (2011)

4,0
Duidelijk is dat Hemmerechts goed kan schrijven. Ze voert hier personen op, elk met een eigen verleden en een familiegeschiedenis. In dit geval het gezin Vandenavenne-Ghyssels met hun drie kinderen Woud, Onno en Gitte. Alle gezinsleden zijn naar onze maatstaven 'vreemd', beter gezegd onmachtig met hun verleden en heden terecht te komen. In het eerste gedeelte van het boek val je wat betreft de gebeurtenissen van de ene verrassing in de andere. Daarna stabiliseren zaken zich enigszins, d.w.z. zijn er geen grotere verrassingen meer, tot aan de climax die het verleden blootlegt. Geen 'leuk' boek om te lezen, maar wel interessant om kennis te maken met dit gezin en deze samenleving die te extreem lijkt om echt te bestaan. Aan het eind bleef ik zitten met de vraag hoe het verder zou gaan met de ik-persoon uit het verhaal, met Gitte.

Goede Zoon, De - Rob van Essen (2018)

2,0
Ik ben dit boek gaan lezen, wegens zijn titel (wie wil er immers geen goede zoon zijn) en zijn literaire prijs. Een gelaagd boek dat heen en weer springt in de tijd en verhaallijnen niet altijd alles afmaakt. Daarmee zet het boek je regelmatig op het verkeerde been. Er zijn verwijzingen naar GTST en de Heinekenontvoering en naar bijv. 'Het Bureau' van Voskuil. Als je naar de beoordelingen hier op BM en bijv. op bol.com kijkt, zie je dat er heel verschillend over dit boek wordt gedacht, dat overigens de Libris literatuurprijs in 2019 kreeg. Op de achtercover alleen maar lovende kritieken van tijdschriften en kranten. Maar overall: De een noemt het saai, de ander komisch en intrigerend, met autobiografische elementen. Blijft de vraag of je het een mooi boek vindt, komisch, interessant, diepzinnig of gewoon boeiend. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor mij was het geen echt boeiend boek en kwam het toch het meest in de buurt van het door de auteur zelf opgevoerde begrip 'plotloze thriller'. Evenals Shaky hierboven **.

Gold Mine - Wilbur Smith (1970)

Alternatieve titel: Goudmijn

4,0
Boek geeft een interessant inkijkje in wat zich zoal af kan spelen in de Zuid-Afrikaanse (goud)mijnbouw. De thrillervorm maakt dat het ook nog eens spannende lectuur is en prettig leest.
Boek is verfilmd in 1974 en gezien de trailer volgt de film het boek vrij nauwkeurig.

Growing Rich - Fay Weldon (1992)

Alternatieve titel: Rijk Worden

2,0
3,5 van het max. van 5 sterren op goodreads. En er zijn goede recensies te vinden van de boeken van Fay Weldon, die het bekendst wellicht is van de twee "She Devil" boeken. Als gimmick is dit boek aardig, want er komen weer wat buitenaardse krachten terug in dit boek. Dat maakt het half sprookje - half satire. Maar ik vond het tamelijk moeilijk om dit boek leuk genoeg te vinden om het uit te lezen (wat ik overigens wel gedaan heb). Het overtuigde me niet. Dan liever een echte satire of een echt sprookje.