menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Fellow Passenger - Geoffrey Household (1955)

Alternatieve titel: De Geheime Passagier

3,0
Een lezer op ’goodreads’ schreef dat de avonturen van deze hoofdpersoon grotendeels geloofwaardig zijn. Daarover valt te twisten. Maar het is wel een leuk verhaal geworden met veel verbazingwekkende avonturen waarbij wij de hoofdpersoon zouden willen toeroepen ‘denk na, maak het niet nog ingewikkelder voor jezelf’. Het verhaal is nu wel wat gedateerd. Toch aangenaam leesvoer.

Fifth Planet - Fred Hoyle en Geoffrey Hoyle (1963)

Alternatieve titel: Wedloop om Achilles

4,0
Het machtsevenwicht tussen Oost en West bestaat al meer dan een Eeuw. Maar meer en meer wordt de aandacht van de wereld opgeëist door een vreemd zonnestelsel dat langzaam maar zeker Zon en Aarde nadert. Helios is de zon van dat andere zonnestelsel waarom vijf planeten draaien. Besloten wordt om de kleinste van de planeten van dit andere stelsel te gaan onderzoeken. Oost en West sturen beide een expeditie, waarbij de Russen een voorsprong hebben genomen. Maar zodra de beide ruimteschepen op de planeet Achilles zijn geland beginnen de moeilijkheden... Hugh Conway is de wetenschapper die de Amerikaanse expeditie begeleidt. Een zijlijn van het verhaal is zijn relatie met zijn promiscue vriendin Cathy.
Het is een goed boek waarbij Oost en West weer eens tegenover elkaar staan in de race in de ruimte, maar op die planeet Achilles gedwongen worden samen te werken. En daar blijkt dan (toch) een vorm van leven te bestaan. Wat mij betreft een goed en lezenswaardig SF boek.

Final Settlement - Linda Davies (2004)

Alternatieve titel: De Klip

3,5
'Ouderwets' thriller-verhaal, maar daar is natuurlijk niks mis mee. De vrouwelijke hoofdpersoon doet niet altijd de meest rationele, verstandige dingen en daarmee werkt ze zichzelf in de nesten. Dat komt het thriller-element ten goede, maar maakt het verhaal niet waarschijnlijker. De 400 pgs lezen makkelijk weg, maar nemen wel veel tijd van de lezer in beslag. Ik gok dat ik andere verhalen van deze auteur hoger zal waarderen, maar er staan eerst nog andere boeken op de rol..

Five Passengers from Lisbon - Mignon G. Eberhart (1946)

Alternatieve titel: Dood op de Thuisreis

3,0
Ouderwetse "who did it" in een beperkte omgeving. Als je het nu leest: wel aardig, maar niet meer dan dat.

Folteren en Andere Obsessies - Martin Hartkamp (1970)

2,0
Ik ben teleurgesteld over deze bundel verhalen die weinig of niets met elkaar te maken lijken te hebben. Ik vermoed dat nr. 2 en nr. 4 en misschien nr. 5 autobiografische kenmerken hebben, maar de overige ... De kwaliteit van de verhalen is erg wisselend.
In het 2e verhaal: "Liefste" laat de auteur zijn taalkundige kennis op ons los.
In het 4e verhaal: "Een Reisje naar Berlijn" laat de auteur ons meeleven met zijn grote kennis over het Berlijn van de Koude Oorlogperiode.
Maar wie zit op dit soort zaken en uitgebreide kennis te wachten?
Het 5e verhaal: "Thalassa" is het leukste, meest duidelijke en minst gecompliceerde verhaal.
Het 6e verhaal: "Embryonaal" is dusdanig warrig opgeschreven dat ik het na 1,5 pagina heb opgegeven.
Ik denk dat er beter werk van deze auteur te vinden is.