menu

Hier kun je zien welke berichten Cornelis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Echtbreker, De - René Appel (1999)

3,5
Goede thriller van een bekende Nederlandse auteur van krimi's / thrillers. Zo duidelijk als dominee Bart Kamphuis zijn geloof uitdraagt en uitdragen wil, zo moeilijk heeft hij het met de komst in zijn gemeente van de mooie Josje Smulders die er een antiek- / Bric à Brac-zaak begint. En de dominee is gelukkig getrouwd met Evelien en ze hebben een leuke peuter Bart-jan. En toch valt hij voor Josje, die overigens haar eigen problemen heeft. De spanning loopt op in het verhaal, naar een climax, die wat minder geloofwaardig is.

Echte Dames Lunchen Niet: Over Seks, Vet en Therapeuten - Fay Weldon (1994)

Volgens diverse bronnen is er van dit boek geen sprake van een Engelse uitgave in boekvorm, maar wel van een verzameling in het Nederlands vertaalde Engelse kranten- en tijdschriftenartikelen van deze auteur.

Eeuwige Andere, De - Ina Boudier-Bakker (1959)

3,5
In een aparte stijl heeft Boudier-Bakker dit kleine boekje geschreven met een inhoud die pakkend wordt verteld. Een flink aantal menselijke emoties en tragedies komt langs, maar het wordt allemaal klein gehouden en daarmee zeer genietbaar. Wel een beetje ouderwets met een jonge man van adel en een freule (beide met bedienden) als twee van de hoofdpersonen. Maar daarnaast aandacht voor de bewoners van de huisjes in het park en, zij het beperkte, aandacht voor de bewoners van het nabijgelegen dorp en voor wat een besmettelijke griep in een gemeenschap kan aanrichten. Ik denk dat dit boekje door de gemiddelde huidige lezer niet meer ter hand zal worden genomen. Jammer, want het is te goed om als eenvoudige oude damesliteratuur te worden afgedaan.

Es Muss Nicht Immer Kaviar Sein - Johannes Mario Simmel (1960)

Alternatieve titel: Het Kan Niet Altijd Kaviaar Zijn

4,5
Inderdaad leuk en vlot geschreven boek en minder zoetsappig dan andere boeken van deze schrijver.
Het boek is in 1961 in een Duitse versie verfilmd.

Età del Malessere, L' - Dacia Maraini (1963)

Alternatieve titel: Jaren van Onbehagen

4,0
Een pakkend verhaal, dat van het 17jarige meisje Enrica uit Rome. Ze is bezig het leven te ontdekken, ook het seksuele leven en daarbij welke gevoelens er zich zoal bij een jonge vrouw kunnen ontwikkelen. En met haar gevoelens worstelt zij door het boek heen. Zij, die geen liefde heeft gekregen van haar ouders en nu door mannen wordt begeerd, door een paar gewoon voor het genot, maar door één oprecht. Maar ze wil verder en zich aan dit milieu ontworstelen. En natuurlijk kost zoiets haar moeite. Een detail, haar vriendje Cesare is vroeger in Holland geweest en heeft foto's van Holland op de muur van zijn slaapkamer. Hij is daar een keer op vakantie geweest en heeft daar toen een seksuele ervaring gehad. Maar aan zijn compassie jegens meisjes moet nog steeds wel het een en ander verbeterd worden. Ik beveel dit boek aan.
Dit boek heeft in 1962 de internationale Prix Formentor gekregen en is in 1968 verfilmd door de Italiaanse regisseur Giuliano Biagetti, met Haydée Politoff en Jean Sorel in de hoofdrollen. Deze film staat nog niet op MM wel op Imbd.